Olimpijski smuk v Južni Koreji kot počasni posnetek

Tehnično slabši smukači bodo na prizorišču OI 2018 lahko konkurirali najboljšim.

Objavljeno
04. februar 2016 19.06
Mojca Finc
Mojca Finc

Jeongseon – Mešani občutki so preplavljali smučarje po premiernem smukaškem treningu na povsem novi progi v Jeongseonu, izdelani za olimpijske igre 2018. Njen konstruktor Bernhard Russi, olimpijski zmagovalec leta 1972, je postregel s kratkim smukom z nizkimi hitrostmi. »Je kot lep ženski smuk,« je svojo oceno iz Južne Koreje dal slovenski trener Peter Pen.

Številni so bili po preizkusu razočarani, saj so pričakovali večji izziv, drugi so ga našli prav v tem, da je teren lažji. »Smuk je disciplina hitrosti od 130 do 160 km/h. Pri 96 km/h se lahko vprašamo, kaj to sploh pomeni za kraljevsko disciplino. Na tem prizorišču ne potrebujemo počasnih posnetkov,« je bil kritičen Italijan Christof Innerhofer (32. na prvem treningu z Martinom Čatrom) in dodal, da bi lahko snovalci v korejskih gorah poiskali strmejši teren. Žogico je umirjal najhitrejši na treningu Kjetil Jansrud, prepričan, da je težko zadovoljiti vse apetite. »Veliko je takih, ki jim je proga prepočasna, saj imajo radi visoke hitrosti. Za druge pa je teren popoln. To je pač del igre,« je poudaril Norvežan. Veseli ga, da prvič po dolgem času smučajo v pravih zimskih razmerah na dobri snežni podlagi v odlični vidljivosti.

Trener slovenske ekipe za hitre discipline Pen se strinja z Jansrudom: takšen je olimpijski smuk in to je treba sprejeti, proga je za vso konkurenco enaka. »Če me vprašate po mojem stališču, pa bi dejal, da je to premalo za olimpijsko zlato. Predvsem je proga prekratka. Na prvem treningu so se časi gibali od 1:42 naprej. Za primerjavo: na OI v Sočiju so fantje smučali 2:06. Pravi moški smuk beleži čas nad 1:50 in do 2:10. Korejski smuk je za 15 odstotkov krajši od tistega, česar smo vajeni. Tudi hitrosti so nižje. Ko tekmovalec enkrat naredi napako, si težko povrne hitrost, ker ni nagiba,« je povedal Pen. Tehnično slabši smučarji bodo na takšni progi lahko konkurirali najboljšim: »Tisti, ki jih v Wengnu, Kitzbühlu in Garmischu ni bilo zraven, bodo zdaj spet blizu.« Opozoril je, da bosta ključna prav hitrost in tekoče smučanje, linija zgolj na dveh mestih.

Kako so se na novi progi znašli Slovenci? »Klemen Kosi je bil nezadovoljen s svojim smučanjem, prepričan je bil, da je hitrejši, drugi pa so dobro opravili s terenom,« je dejal. Boštjan Kline – na treningu 26. – se na tekmo odpravlja po premiernih stopničkah v svetovnem pokalu. Vendar Pen opozarja, da se zanj ni nič spremenilo: »Lepo je imeti v žepu vrhunski rezultat, ampak že na naslednji tekmi ta več nič ne pomeni. Na vsaki se je treba na novo dokazovati.« S prelomnim izidom kariere je v Južno Korejo pripotoval tudi Andrej Šporn, ki je po 8. mestu v Garmischu začutil olajšanje. »Zdaj je bolj sproščen, nadejam se, da bo to izkoristil v pravo smer,« si od najizkušenejšega v ekipi, ki je na treningu vknjižil 23. čas, želi Pen.

Južnokorejsko poglavje je velik zalogaj za njegovo ekipo – denarni, psihični in organizacijski. S fanti je iz Evrope na prizorišče prispel dva dni pred prvim treningom, da bi se aklimatizirali, pripravili za tekmi in si podrobno ogledali teren. Na prizorišču prihodnjih OI vse poteka po načrtih, četudi trenerji spijo na jogijih na tleh. »To je najmanj pomembno. Apartmaji so boljši kot kjerkoli drugje,« je zadovoljen.

Na jutrišnjem smuku (ob 4. uri zjutraj po slovenskem času) pričakuje majhne razlike. »Naši tekmovalci so za petnajsterico. Vendar pa se še vedno osredotočamo na dobro smučanje, ne rezultat,« je še dodal. V nedeljo bo še superveleslalom.