Olimpijsko šampionko je bilo sram

Tina Maze je na tirolskem ledeniku spet smučala slabo, a verjame v zasuk.

Objavljeno
26. oktober 2014 01.36
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Sölden – Na ledeniku Rettenbach so bili navzoči zaradi popolnoma ponesrečenega nastopa Tine Maze – zasedla je 22. mesto z zelo medlim nastopom – zaskrbljeni, kaj se dogaja z olimpijsko veleslalomsko prvakinjo. Odgovor je dala kar sama: »Lahko bi iskala in našla veliko vzrokov, ki pa jih lahko strnem v en stavek – to je bil slab dan.«

Na vprašanje novinarjev, kako se počuti po tako slabem nastopu, je prav tako odgovorila z enim stavkom: »Sram me je ...« Kratki in jedrnati komentarji pa ne pomenijo, da ni bila pripravljena na pogovor. Pravzaprav je svoj nastop mirno in preudarno analizarala podolgem in počez.

Veleslalomsko tekmo je pospremila zamišljeno do konca, ko pa sta prismučali v cilj z enakim časom Anna Fenninger in Michaela Shiffrin, se je spomnila svojega nastopa iz leta 2002; takrat je bila na vrhu zmagovalnega odra skupaj z Andrine Flemmen in Nicole Hosp. Bil jo tudi spomin na čase, ko ni imela nobenih pomislekov. Ko je, ne da bi poznala progo, drzno smučala. Tokrat je imela zavoro. Takšno, ki se ji je že večkrat zgodila. »Na tekmi sem imela ogrlico 'počutim se zelo olimpijsko', a se nisem. Že ko sem se zbudila, sem vedela, da to ne bo moj dan. Ne vem, zakaj, ampak tako je. Zelo težko spremenim počutje. Ko nisem stoodstotno prepričana vase, se zelo težko pripravim za nastop. Razmere na progi so bile tako zahtevne, da nisem našla pravega dotika oziroma občutka. Nisem tekmovalka, ki pride na neznano podlago in brezrezervno napade. To bi morda lahko počela pred desetimi leti. Danes pač ne,« je opisala eno najslabših veleslalomskih predstav v karieri. Vidnejši veleslalomski zaostanek od 4,72, kolikor si ga je nabrala včeraj na ledeniški premieri, je imela le še na Zlati lisici 2008 (5,60), Lenzerheide 2007 (5,00), Aspnu 2006 (4,87) in Altenmarktu 2002 (4,74).

Zelo zanimivo je bilo opazovati ekipo aMaze oziroma Massija in Tino. Ko je Massi v polčasu zapuščal ciljni prostor, je na vprašanje, kaj se dogaja s Tino, dejal, da nima pravega odgovora oziroma naj počakamo, da se pogovori z njo. Tudi na koncu si je vzel čas, da sta s poraženko dneva analizirala ponesrečen nastop, ki je bil daleč od vseh napovedi. Vodja ekipe je na koncu našel odgovor in potrdil Tinine dvome, ki jih, kot je poudaril, nikoli ne bo odpravila. »Ko jo nekaj zmoti, je ta občutek neodpravljiv. Sölden 2014 je najlepši dokaz. V soboto se ni dalo lepo smučati. Če je Tina mislila, da lahko, potem je bila to njena zgrešena vizualizacija proge in razmer.«

Zmagovalni dvojček Anna Fenninger-Mikaela Shiffrin se je težkim razmeram najbolje prilagodil, odlični sta bili tudi Avstrijki Eva-Maria Bem in Kathrin Zettel. Vsem štirim se pozna, da so v zadnjem mesecu dni največ vadile na ledeniku Rettenbach. Z nemirno progo in »izgubljenimi linijami« so vse štiri imele hudo bitko, a so, v nasprotju z Mazejevo, bile dosledne v svojem brezkompromisnem pristopu. Lažje je bilo Shiffrinovi, ki je neobremenjeno napadala prvo veleslalomsko zmago, kot pa Fenningerjevi, ki se je spopadla s pritiskom branilke naslova najboljše smučarke pretekle sezone. »Težko se je osredotočiti na tekmo, v kateri nihče ne ve, kako je pripravljen. Povrhu vsega pa razmere v Söldnu nikoli niso enake. Letos me ni nič drugega zanimalo, kot samo moje dobro smučanje,« je povedala o peti zaporedni zmagi v veleslalomu.

Shifrinova je prepričana, da je zmagala po zaslugi odličnega poletnega treninga superveleslaloma. Na zadnjem, povsem položnem delu je bila obakrat najhitrejša. Zanimivo pa je, da pri 19 letih ni najmlajša Američanka kot zmagovalka svetovnega pokala. Na vrhu ostaja leta 1985 v Lake Placidu takrat 17-letna Diann Roffe.

Mazejeve slab nastop v Söldnu ne skrbi. Pravi, da je poskušala po slabem nastopu na prvi progi (za vodilno Shiffrinovo je zaostala za skoraj štiri sekunde) potegniti iz sebe vso jezo, da bi spremenila tekmovalni ritem, vendar ni šlo. »Vem, v kakšnem stanju sem bila v Söldnu, kjer sem vedno smučala vroče-hladno. Ne morem biti vedno na vrhuncu, na kar sem opozorila že v petkovem pogovoru. Prepričana sem, da bodo prišli boljši dnevi in se zaradi tega ne sekiram preveč,« je ob odhodhu iz Söldna povedala Tina Maze. V prihodnjih dneh jo čaka aktivni počitek s suhimi treningi doma. Nato pa sledijo priprave za slalom v Leviju.