Gros naj se ne čudi, da jih imajo za banano republiko

Kvalifikacije so se zaradi težav z zaletno smučino začele s triurno zamudo. Brez njih ostalo več tisoč otrok.

Objavljeno
20. marec 2015 00.23
PLANICA
Miha Šimnovec, poročevale
Miha Šimnovec, poročevale
Planica – Že uvodni tekmovalni dan na finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih oziroma poletih 2014/15 ni minil brez zapletov. Zaradi težav z zaletno smučino na novi planiški letalnici, ki se je začela zaradi močnih sončnih žarkov in visokih temperatur topiti podobno kot dan poprej na preizkusu, so namreč zeleno luč za kvalifikacije prižgali s triurno zamudo.

Jelko Gros, vodja tekmovanja in direktor Zavoda za šport Planica, je pred kratkim pokazal visoko stopnjo užaljenosti, češ da mu pristojni pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) pri pridobivanju certifikata za novo letalnico bratov Gorišek niso izkazali zaupanja, ki naj bi si ga zaslužil. Ker so menili, da so napravo zgradili zunaj norm, so v dolino pod Poncami poslali pooblaščenca iz Avstrije, ki je povrhu vsega s seboj pripeljal svojega geometra, ker ni verjel slovenskim podatkom.

Grozilo je celo, da bi certifikat za prenovljeno letalnico prejeli šele aprila, kar bi pomenilo, da tekmovanja letos na njej ne bi mogli prirediti. Da se je zadeva vendarle umirila in pravočasno uredila, naj bi posredoval tudi Janez Kocijančič, dolgoletni član predsedstva FIS. »Izpadli smo kot banana republika,« se je Gros jezil in čudil hkrati. Na isti novinarski konferenci, na kateri je tarnal zaradi nezaupanja, je zagotavljal, da bo ledena smučina dovolj kakovostna, da bo preživela popoldanske otoplitve.

A je ta včeraj vnovič hitro popustila, zaradi česar so imeli skakalci že v drugi seriji za uradni trening, ki se je začela ob 10. uri, vidne preglavice, potem ko jih je zavirala voda v smučini. Čeprav so bili na to opozorjeni že na sredinem preizkusu, ki ga zaradi istih težav niso izpeljali do konca, niso sprejeli ustreznih ukrepov. Še več: »glavni in odgovorni«, kar zadeva nordijski center v dolini pod Poncami, je zatrjeval, da je vse pod nadzorom in da predvideni spored ni ogrožen.

Ker so se težave včeraj ponovile, prirediteljem ni preostalo drugega, kot da so za tri ure preložili začetek kvalifikacij. Zanje je bilo prikrajšanih več tisoč šolskih otrok, ki so se morali zaradi organiziranih prevozov vrniti domov. Od odgovornih niso dobili niti pojasnila, kaj šele opravičila. Izgovori, češ da je bilo pretoplo in da zaradi zahtev televizije niso smeli postaviti senčila, ne držijo vode, saj so dobro vedeli, kaj se lahko zgodi. Naslednjič se Gros ne bo smel več čuditi, ko jih bodo v tujini, kjer še niso pozabili lanskih podobnih težav s smučino na novi Bloudkovi skakalnici, da zapletov okrog gradnje nordijskega centra niti ne omenjamo, obravnavali kot ljudi iz banane republike.