Osip najboljših nordijskih kombinatorcev

Tekmovalne kariere so zapečatili Jason Lamy Chappuis, Mario Stecher, Christoph Bieler in Bill Demong.

Objavljeno
05. maj 2015 14.26
*afp* SKI-NORDIC-COMBINED-MEN-WC-CHAPPUIS
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Pariz - Nova sezona svetovnega pokala v nordijski kombinaciji bo očitno močno okrnjena, saj se je kar nekaj ključnih obrazov odločilo, da bo tekmovalne smuči pospravilo v kot. Najbolj odmevna je zagotovo »upokojitev« olimpijskega zmagovalca in petkratnega svetovnega prvaka, 28-letnega Francoza Jasona Lamyja Chappuisa, ki je v 178 posamičnih preizkušnjah najvišje ravni zbral kar 26 zmag in 59 uvrstitev na zmagovalni oder. Na večni lestvici najuspešnejših kombinatorcev vseh časov je zaostal zgolj za Fincem Hannujem Manninenom in Nemcem Ronnyjem Ackermannom.

Poslavljata se tudi dva avstrijska veterana, 37-letna Mario Stecher in Christoph Bieler, ki si je že našel nov izziv - postal je namreč skakalni trener izbrane vrste Avstrije. Bieler se lahko pohvali s štirimi olimpijskimi kolajnami in dvema s svetovnih prvenstev, obenem je predlani v Almatiju postal najstarejši zmagovalec preizkušnje svetovnega pokala nordijskih kombinatorcev (pri 35 letih). Tudi Stecherjeva zbirka kolajn je impresivna: šest olimpijskih, osem s svetovnih prvenstev in dvanajst zmag v svetovnem pokalu.

Za nameček je tekmovalno kariero zapečatil še 35-letni ameriški as Bill Demong, ki je zablestel predvsem kot olimpijski zmagovalec iz Vancouvra, odslej pa bo skrbel za marketinške dejavnosti v ameriški izbrani vrsti.