Osmoljenka Teja si želi domače stopničke

Biatlon: pokljuške razmere nadzorujejo, jutri uradni trening, v četrtek ženski šprint.

Objavljeno
15. december 2014 20.14
Teja Gregorin Pokljuka 7.11.2014
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Hochfilzen, Pokljuka – Slovenski biatlonci, med njimi najbolj Jakov Fak, so z odmevnimi dosežki na uvodnih dveh postajah sezone lepo napovedali domačo tekmo na Pokljuki, ki pa bi se je prireditelji še bolj veselili, če ne bi imeli vojne z muhastimi vremenskimi razmerami. A od četrtka do nedelje naj bi karavana vendarle uživala v lepi tekmi.

Danes se bo v pokljuškem biatlonskem centru na novinarski tekmi pred tradicionalno domačo tekmo svetovnega pokala predstavila slovenska reprezentanca, jutri bo na prizorišču sklepni uradni trening, četrtek nato že prinaša prvo tekmo, in sicer ženski šprint. Zanj je posebej motivirana naša vodilna biatlonka Teja Gregorin, ki visokih uvrstitev s premiere na Švedskem nato v Avstriji ni ponovila. S 14. mestom v šprintu in 16. dva dni pozneje ni uresničila vseh načrtov, vselej strogi trener Uroš Velepec pa jo je označil za pravo osmoljenko letošnjega Hochfilzna, saj ji je prvič nagajala struktura smuči za prav posebno snežno podlago, v drugo pa se ji je zataknil pašček od puške, stiskal jo je in ji onemogočal normalno dihanje, orožja pa do prihoda na strelišče tekmovalci ne smejo sneti …

»Dobro, da se mi je vse to dogajalo na tej tekmi, nekaj sem se tudi naučila v pričakovanju domače preizkušnje,« kjer si želi odmevnejše dosežke. Bronasta olimpijska že dolgo sanja o tem, da bi tudi pred številnimi navijači in znanci na Pokljuki okusila užitek udeležbe na slavnostni razglasitvi najboljših treh. Za nikogar med tekmovalci pa v tem tednu na Gorenjskem ne bo daril, proga že tako zahteva napore, tem pa se ne morejo izogniti niti prireditelji.

Vendar pa je Borut Nunar, tekmovalni direktor mednarodne zveze, po selitvi iz Avstrije v Slovenijo včeraj potrdil, da je pokljuško prizorišče zares dobro pripravljeno in niti dež niti odjuga mu ne bi mogla do živega. Že tako pa so v drugi polovici tedna napovedane nižje, bolj zimi podobne temperature. Kako bo vse skupaj videti zares, bo jasno že na jutrišnjem uradnem treningu, še bolj nato na četrtkovi uvodni tekmi. Mirnega spanca za prireditelje zagotovo ne bo, saj so že doslej v pripravo proge morali vložiti precej energije kot nazadnje marca, ko so tudi številni obiskovalci poskrbeli za prav lepo podobo edine slovenske postaje v biatlonskem svetovnem pokalu.

Tako kot takrat bo vnovič med obiskovalci tudi Norvežan Anders Besseberg, vnovič izvoljeni prvi mož Mednarodne biatlonske zveze, pod drobnogledom navzočih funkcionarjev bodo seveda tudi pokljuške priprave za kandidaturo svetovnega prvenstva 2020. Tudi pri slovenski reprezentanci bi se razveselili takšnega dogodka, četudi sedanji udarni aduti še ne razmišljajo tako dolgoročno. Glede Gregorinove smo omenili njeno željo, da bi vsem odmevnim dosedanjim nastopom pristavila še tako želene stopničke na domači tekmi, Andreja Mali in Klemen Bauer si želita več kot na dosedanjih dveh uvodnih postajah sezone, sploh posebna zgodba pa pripada Jakovu Faku. Doslej je bil v končni razvrstitvi svetovnega pokala najvišje 4. (2012/13), zdaj ima na 3. mestu imenitno izhodišče za nadaljevanje. To bi bilo resda lahko še boljše, saj je bil v Hochfilznu obakrat celo blizu zmage, toda potrdil je odlično pripravljenost in prav pred domačo predstavo vrgel tekmecem rokavico izziva …