Paris s Francozi osvojil spektakularni Streif

Zmagovalec prestižnega smuka v Kitzbühlu je Italijan Dominik Paris. Boštjan Kline izven dvajseterice.

Objavljeno
21. januar 2017 12.21
Austria Alpine Skiing World Cup
Š. Ro.
Š. Ro.

Kitzbühel - Tekmo vseh tekem, sloviti smuk na Petelinjem grebenu, ki velja za najtežjo preizlušnjo v svetovnem pokalu, je dobil Italijan Dominik Paris. Na vrh se je zavihtel po letu 2013, ko je tekma tudi nazadnje potekala po celotni progi, v prejšnjih letih so namreč zaradi slabega vremena štart premaknili nekoliko nižje.

Razmere pa so bile letos v Kitzbühlu idealne. Sončno vreme in ledene razmere na progi so poskrbele za nov veliki spektakel, v katerem je znova uživa velika množica gledalcev, med njimi mnogo uglednih gostov. Avstrijci so bili po zmagi Matthiasa Mayerja v superveleslalomu v pričakovanju novega domačega uspeha, a kar hitro je bilo jasno, da jim ga bodo odvzeli Italijani.

Sprva je kazalo celo na dvojno zmago naših zahodnih sosedov, saj je za Parisom na drugem mestu za 0,40 s zaostajal lanski zmagovalec Peter Fill. A nato sta s štartnima številkama 20 in 24 presenečenje pripravila Francoza: najprej Johan Clarey (0,33), za njim pa že Valentin Giroud Moine (0,21) ter se zavihtela na zmagovalni oder.

Slovenci znova niso končali med najboljšimi. Edini je do točk prišel Boštjan Kline na 27. mestu (1,91), Klemen Kosi, Rok Perko in Martin Čater so zaostali za trideseterico. Na štartu žal ni bilo Andreja Šporna, ki se je padel na treningu in se poškodoval. Škoda, saj je dolgo čakal na razmere kot so bile danes v Kitzbühlu, kjer je z drugim mestom leta 2010 osvojil rezultat kariere.

»Zadovoljen nisem, več sem pričakoval od obeh dveh dni. Pripravljali smo se v redu, tudi pogoji so bili takšni, da je bil to klasičen Kitzbuehel, v taki podobi, kot mora biti, težka proga, napetost v zraku in pripravljeni fantje. Bilo je kar nekaj napak pri vseh. Ne vem, če je tista prekinitev pred Klinetom in Perkom kaj vplivala, to tudi ne sme biti izgovor, saj je to sestavni del našega športa. Težki prvi del proge so vsi odsmučali dobro, srednji del pa težko ocenim saj ga nisem videl. Za Boštjana lahko rečem, da se je malo preveč odpiral in da je bila preveč pasivna vožnja. Na takem zahtevnem smuku si potem z dvema sekundama zaostanka izven trideset, Boštjan pa je z 1,90 prišel do nekaj točk. To je kruto a to je naš šport, ne morem pa biti zadovoljen,« je povedal trener Peter Pen.

Italijana hitro napovedala zmagoslavje

Tekmo je odprl Američan Steven Nyman, ki je bil najhitrejši na prvem treningu. Njegov čas je prvi izboljšal Francoz Adrien Theaux z odličnim smučanjem v spodnjem delu. Za njim je prvi kandidaturo za zmago napovedal Italijan Peter Fill, branilec smukaškega globusa in tudi lanske zmage v Kitzbühlu. Uspela mu je odlična predstava, bil je natančen v ključnih delih in dobro razvijal hitrost vse do cilja. Avstrijci so z zanimanjem pospremili nastop prvega njihovega aduta Hannesa Reichelta, ki je sicer začel odlično, vendar pa nato takoj po prvem merjenju naredil veliko napako v zavoju in izgubil več kot sekundo. Veliko je izgubil, sicer v nadaljevanju z veliko hitrostjo pred ciljem nadoknadil ogromno, a vseeno ni bilo dovolj za Filla in prvo mesto.

Za glavnega favorita je sicer veljal Norvežan Kjetil Jansrud, ki je sicer na Strefu že zmagal, vendar pa zaradi sneženja na skrajšani progi. Toda vodilni smukač zime je, podobno kot v superveleslalomu, smučal preveč na silo, nastop se mu je ponesrečil in z velikim zaostankom 1,78 s za Fillom je v cilju le jezno zamahnil z roko.

V cilju je nato v delirij italijanske navijače spravil Dominik Paris, ki je leta 2013 zadnji zmagal na celem Streifu. V srednjem delu je še bil počasnejši od rojaka Filla, toda nato zablestel, kljub napaki na Hausbergu pa ohranil veliko hitrosti in v cilju prevzel vodstvo s prednostjo 0,40 s. Napovedovala se je dvojna italijanska zmaga, a že bila v veliki nevarnosti, ko se je s štarta podal Švicar Beat Feuz. Opogumljem po tretjem mestu v superveleslalomu je bil sijajno na poti, najhitrejši je bil na vseh merjenjih in pred Prečnim prehodom vodil že za 0,72. Smučal je zmagi na proti, toda na tisti zadnji prelomnici prišel prenizko, ni se mogel več rešiti in se naposled zaletel v zaščitno mrežo. K sreči vanjo ni priletel s polno hitrostjo in zato tudi brez posledic vstal ter lahko le obžaloval zapravljeno veliko priložnost za zmago.

Zaradi prekinitve je kar nekaj časa na nastop čakal Boštjan Kline. Najboljši smukač je dobro začel in imel pri drugem merjenju celo boljši čas od Parisa, toda v nadaljevanju je bil premalo odločen, da bi posegel na vrh, v cilju pa je njegov zaostanek znašal 1,91 s za Parisom.

Tekma še zdaleč ni bila odločena. Zablestel je Švicar Carlo Janka in z najboljšimi časi ogrožal Parisa na vrhu. Nekaj mu je zmajkalo v zadnjem delu in pristal je na tretjem mestu. Ob nastopu Italijana Christofa Innerhoferja je mnogim zastal dih, v slogu Bodeja Millerja je s smučko že drsel po ograji in se odlično rešil pred padcem. Edini preostali avstrijski up za zmago je bil po odstopu Maxa Franza le še Matthias Mayer, tudi on smučal hitro, a bil podobno kot drugi premalo močan v finišu. Razočaral je Alexander Aamodt Kilde, sta pa Italijana trepetala v cilju, ko je smučal Francoz Johan Clarey. Do zadnjega merjenja je bil hitrejši od Parisa, pred vstopom v ciljni spust pa zaostajal za sedem stotink sekunde. To je bilo dovolj za drugo mesto (0,33), ki se ga je tudi huronsko razveselil.

To pa ni bilo edino francosko presenečenje. S štartno številko 24 je namreč senzacijo napovedoval Valentin Giraud Moine s sijajnimi vmesnimi časi. Najhitrejši je bil še na Prečnem prehodu, pred vstopom v cilj pa za Parisom zaostajal za pičli dve stotinki. Na koncu je njegov zaostanek znašal 0,21 s, kar je pomenilo drugo mesto in novo veliko veselje v francoskem taboru.

Smuk v Kitzbühlu

1. Dominik Paris (Ita) 1:55,01

2. Valentin Giraud Moine (Fra) 0,21

3. Johan Clarey (Fra) 0,33

4. Peter Fill (Ita) 0,40

5. Carlo Janka (Švi) 0,44

6. Erik Guay (Kan) 0,49

7. Adrien Theaux (Fra)0,71

8. Matthias Mayer (Avt) 0,75

9. Hannes Reichelt (Avt) 0,82

10. Steven Nyman (ZDA) 0,84

27. Boštjan Kline (Slo) 1,91

Prepočasni za točke:

33. Rok Perko (Slo)

39. Martin Čater (Slo)

41. Klemen Kosi (Slo)
...

Skupno (21/36):
1. Marcel Hirscher (Avt) 980
2. Henrik Kristoffersen (Nor) 692
3. Alexis Pinturault (Fra) 655
4. Kjetil Jansrud (Nor) 544
5. Felix Neureuther (Nem) 445
6. Manfred Mölgg (Ita) 428
7. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 380
8. Dominik Paris (Ita) 339
9. Mathieu Faivre (Fra) 315
10. Carlo Janka (Švi) 285
34. Boštjan Kline (Slo) 144
37. Žan Kranjec (Slo) 139
81. Martin Čater (Slo) 54
89. Štefan Hadalin (Slo) 37
90. Klemen Kosi (Slo) 36
140. Tilen Debelak (Slo) 5

Smuk (3):
1. Dominik Paris (Ita) 142
2. Aksel Lund Svindal (Nor) 140
3. Peter Fill (Ita) 139
4. Adrien Theaux (Fra) 131
5. Erik Guay (Kan) 125
6. Kjetil Jansrud (Nor) 122
7. Max Franz (Avt) 110
8. Valentin Giraud Moine (Fra) 106
9. Steven Nyman (ZDA) 102
10. Johan Clarey (Fra) 92
15. Boštjan Kline (Slo) 54