Peter Prevc postopoma dodaja metre

Na moštveni tekmi smučarskih skakalcev Nemci zasluženo pred Japonci in Norvežani, Slovenci pristali na 5. mestu.

Objavljeno
22. november 2014 23.44
Germany Ski Jumping World Cup
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Klingenthal – Nemški smučarski skakalci Markus Eisenbichler, Richard Freitag, Andreas Wellinger in Severin Freund so na včerajšnji ekipni preizkušnji izkoristili prednost domačega terena v areni Vogtland in zanesljivo zmagali pred Japonci z neuničljivim Noriakijem Kasaijem na čelu. Slovenci Jernej Damjan, Robert Kranjec, Peter Prevc in Jurij Tepeš so se morali sprijazniti s petim mestom.

Izbranci Gorana Janusa so iz boja za vrh izpadli že po prvem »polčasu«, po katerem so bili šesti, pri čemer so za takrat še vodilnimi Japonci zaostajali za natanko 35 točk. V finalu je nato Tepeš (129 m in 127 m) za drobec poslabšal svoj točkovni izkupiček iz uvodne serije, preostali trije naši reprezentanti Kranjec (126,5 m in 128,5 m), Damjan (128 m in 134 m) ter Prevc (129 m in 139 m) pa so izboljšali svoje bere in končni izračun je navrgel peto mesto, ki je – glede na prikazano v zadnjih dveh dneh – kar realno.

Resda je le malo manjkalo, pa bi Slovenci v finišu prehiteli tudi presenetljivo dobro razpoložene Fince, ki so predvsem po zaslugi Laurija Asikainena (141 m in 141,5 m), drugega najboljšega posameznika na tekmi za Čehom Romanom Koudelko (141,5 m in 143 m), odbili Prevčev napad in zadržali četrto mesto. Na koncu je našo četverico od uvrstitve »Suomijev«, ki je bila še na dosegu njihovih rok, ločilo vsega 2,7 točke. »Glede na to, da so fantje stopnjevali svoje nastope, kar po petkovem treningu in kvalifikacijah ni bilo preprosto, sem z doseženim zadovoljen,« je Janus potegnil črto pod moštveno preizkušnjo v Klingenthalu, na kateri so vodilne tri ekipe – Nemčija, Japonska in Norveška – včeraj bíle svojo bitko za prevlado na prvi tekmi poolimpijske sezone svetovnega pokala 2014/15.

Na veliko veselje domačih gledalcev (skupaj so jih našteli 7500) so moštveni olimpijski prvaki iz Sočija '14 v drugi seriji napadli z vsemi »zračnimi silami« in zasluženo slavili zmago. »Čeprav se je začela moja forma v zadnjih tednih močno dvigovati, nisem pričakoval, da bom že tako dobro skakal. Vesel sem, da sem dobil priložnost in upravičil trenerjevo zaupanje, moje zadovoljstvo pa je toliko večje zaradi zmage pred domačo publiko,« se je smejalo Markusu Eisenbichlerju, ki so ga po uspešno opravljeni nalogi poslali v ogenj na novinarsko konferenco.

Nemci so imeli na koncu 29,1 točke naskoka pred Japonci in 36,8 pred Norvežani, medtem ko so Slovenci, ki so sicer branili moštveno zmago, zaostali že za 82,4 točke. »Vrstni red pri vrhu je bil nekako pričakovan, zato pa so me prijetno presenetili Finci, ki imajo za razliko od nas že nekaj skokov na snegu, kar se očitno pozna,« je presodil naš najboljši mož Prevc, ki je bil zadovoljen s svojima nastopoma.

»Oba sta bila na visoki ravni, drugi še na višji, kar kaže že razlika v daljavah. Postopoma dodajam metre, če bom podobna skoka ali morda še malo boljša prikazal na posamični tekmi, se ne bom pritoževal,« je 22-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini napovedal današnjo posamično tekmo, za katero se bo zelena luč prižgala že ob 11.30.

Podobno je razmišljal tudi Damjan. »Vsi skoki so dokaj stanovitni, niso pa še popolni, kar je razumljivo; konec koncev so prvi na snegu v tej sezoni. Ne smemo se preveč 'zaleteti', pred nami je namreč še dolga zima,« je dejal 31-letni Ljubljančan, medtem ko je bil Tepeš precej samokritičen. »Svoje nastope moram še nadgraditi, saj še nisem čisto zraven. Potreboval bi nekaj dni treninga na snegu. Poglejte Nemce, že od konca velike nagrade FIS skačejo na ledeni smučini, zato so tudi tako močni,« je ocenil 25-letni Stanežičan in besedo predal najizkušenejšemu slovenskemu reprezentantu, 33-letnemu Kranjcu, ki je bil precej bolj zadovoljen kot v petek, ko je izpadel v kvalifikacijah.

»Glede na prvi dan, ko sem mislil, da se bom hitreje prilagodil tej smučini, je bilo tokrat že veliko bolje. Zdaj moram iti mirno naprej, ničesar ne smem izsiljevati,« se zaveda skakalec kranjskega Triglava, ki bo na današnji tekmi, na kateri se bo ob Damjanu, Prevcu in Tepešu od naših za točke svetovnega pokala potegoval tudi Matjaž Pungertar, opravljal vlogo predskakalca. »Treba je pač izkoristiti sleherno priložnost za skoke na snegu ...«