Peter Prevc pripravljen za nov svetovni rekord

Smučarski skoki: slovenski as ima lepo priložnost, da še poveča skupno vodstvo, saj v Zakopanah ne bo Severina Freunda.

Objavljeno
20. januar 2016 19.58
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Norveški smučarski skakalec Anders Fannemel je bil zaradi vrhunske forme Petra Prevca po novoletni turneji že kar precej v skrbeh zaradi svojega svetovnega rekorda (251,5 m), toliko bolj, ker njegova pripravljenost tedaj še ni bila na želeni ravni. Zato mu je po svetovnem prvenstvu na Kulmu močno odleglo, saj se je prepričal, da zna kljub vsemu še zmeraj leteti daleč.

Samozavest si je dodatno okrepil na nedeljski moštveni tekmi, na kateri se je skupaj z Johannom Andrejem Forfangom, Kennethom Gangnesom in Danielom Andrejem Tandejem veselil prepričljive zmage in z njo zlate kolajne. Tako je dobil potrebno samozaupanje, zaradi katerega je trdno odločen, da bodo z reprezentančnimi kolegi med 12. in 14. februarjem v Vikersundu storili vse, da bo svetovni rekord ostal v norveških rokah oziroma nogah.

To mu – tako kot tudi njegovim rojakom – pomeni ogromno. »Verjamem, da se bo dalo v Vikersundu poleteti in obdržati na nogah pri 253 ali celo 254 metrih. Želim si še naprej premakniti mejo, se pa zavedam, da bo treba imeti srečo z vremenskimi razmerami,« je Fannemel na avstrijskem Štajerskem napovedal spektakel čez dobre tri tedne na največji letalnici na svetu.

Na vprašanje, ali se še boji Prevca, je odkimal z glavo in odvrnil, da je – če je morda med novoletno turnejo malce dvomil o tem – zdaj tudi sam prepričan o tem, da lahko še izboljša svoj svetovni rekord. Ob tem je izrazil upanje, da bo prireditev na jugovzhodu Norveške podobno privlačna, kot je bilo tekmovanje na Kulmu, da bodo vsi leteli daleč in da ne bo šlo zgolj za dvoboj med njim in slovenskim asom.

Da je v Vikersundu možno poleteti dlje od 251,5 metra, se je strinjal tudi Prevc. »Če je letalnica popolna, če so razmere popolne in če je skakalec popoln, potem je mogoče izboljšati svetovni rekord,« je novopečeni svetovni prvak v poletih odgovoril norveškemu novinarskemu kolegu Bjørnu Arneju Johannessenu, ki že vrsto let o skokih piše za časnik VG.

Ko je ta potem Prevcu odvrnil, da je on popoln, da bo takšna tudi letalnica in zelo verjetno tudi razmere, se mu je naš šampion le nasmehnil. »Kot sem že omenil, je vse mogoče. Treba bo ostati potrpežljiv, ampak jaz sem pripravljen!« je »zlati orel« iz Selške doline zagotovil Johannessenu, ki je iz Petrovih oči »razbral«, da je prav svetovni rekord tisto, kar ga najbolj zanima.

Ob velikem kristalnem globusu, seveda. Boj zanj se bo nadaljeval ta konec tedna v Zakopanah, kjer bodo jutri kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo, v soboto pa bo na sporedu ekipna preizkušnja. Prevc ima sicer kot vodilni v skupnem seštevku že 245 točk naskoka pred Nemcem Severinom Freundom, ki pa ga na Poljskem ne bo.

»Že vse od padca v Innsbrucku imam težave s hrbtom. Po svetovnem prvenstvu na Kulmu sem želel zadevi priti do dna, zato sem se odpravil na pregled v bolnišnico, kjer so ugotovili, da imam blažjo obliko diskus hernije,« je 27-letni Bavarec včeraj razkril, zakaj bo izpustil tekmi v Zakopanah. V tem času bo po posvetu z zdravniki opravil prilagojen trening.

Kdaj se bo vrnil v svetovni pokal, še ni jasno. »Ker iz izkušenj vem, kako težko je vnaprej predvideti čas okrevanja, glede svoje vrnitve ne bom ničesar napovedoval. Toda sem v dobri formi in optimističen, da bom že kmalu spet skakal,« je zaupal Freund, namesto katerega bo priložnost na Poljskem dobil veteran 37-letni Michael Neumayer.

Tako se Prevcu, ob katerem bodo slovenske barve ta konec tedna zastopali še Robert Kranjec, Anže Lanišek, Andraž Pograjc, Jurij Tepeš in Petrov mlajši brat Domen Prevc, ponuja lepa priložnost, da še poveča svojo prednost v svetovnem pokalu.

Spored v Zakopanah, jutri: 16.00 – uradni trening, 18.00 – kvalifikacije; sobota: 14.45 – poskusna serija, 16.00 – 1. serija ekipne preizkušnje, sledi finale; nedelja: 14.30 – poskusna serija, 16.00 – 1. serija posamične tekme, sledi finale.