Peter Prevc: Proti vrhu ni več veliko prostora

Slovenski smučarski skakalec odličen drugi v Hinzenbachu. Za konec VN FIS zmagi in rekord Gregorja Schlierenzauerja.

Objavljeno
28. september 2015 01.56
SLO., PLANICA, PETER PREVC, 21.3.2015, , FOTO: DEJAN JAVORNIK
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Avstrijski skakalni zvezdnik Gregor Schlierenzauer je prišel, videl in – dvakrat zmagal. Potem ko je bil na srednji napravi v Hinzenbachu (HS-94) najboljši že v sobotnih kvalifikacijah, je včeraj vso konkurenco z vnovič izjemno razpoloženim slovenskim asom Petrom Prevcem na čelu preskočil tudi na tekmi – zadnji letošnji za veliko nagrado Mednarodne smučarske zveze (FIS).

Za Schlierenzauerja je bila to sploh prva preizkušnja v poletno-jesenskem »svetovnem pokalu« 2015. Nastopil je s štartno številko 1 in s sijajnim skokom, pri katerem ga je s pomočjo močnega vzgornika (- 16,6 točke) odneslo do novega uradnega rekorda Aignerjeve skakalnice na plastični podlagi (96 m), takoj vrgel rokavico tekmecem. Na vrhu semaforja rezultatov je ostal do konca uvodne serije, v kateri sta se mu najbolj približala Nemca Severin Freund (91 m) in Andreas Wellinger (92 m).

Najvišje uvrščeni slovenski skakalec je bil po pričakovanju Prevc, ki je z 89 metri držal 13. mesto, v finale pa se je od naših prebil le še Anže Lanišek (87,5 m/26.). Rok Justin (82,5 m) je pristal na 47. mestu, Anžetu Semeniču (76,5 m/51.) pa se je nastop povsem ponesrečil. Preostali trije slovenski reprezentanti Nejc Dežman, Jaka Hvala in novinec med svetovno elito Ernest Prišlič so se poslovili že v kvalifikacijah.

V finalu je nato Lanišek, ki je bil – mimogrede – v prvem »polčasu« kar za 1,7 km/h počasnejši od Schlierenzauerja, doskočil pri 82 metrih, pridobil eno mesto in še petič zapovrstjo osvojil točke za veliko nagrado FIS. Prevc je v drugo ponovil daljavo iz uvodne serije, prevzel vodstvo in na položaju za prvouvrščenega tekmovalca le začudeno opazoval, kako so tekmeci – resda v čedalje slabših razmerah – drug za drugim zaostajali za njim.

Ko ga niti Wellinger (86 m, na koncu četrti) ni prehitel, je imel 23-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini že v rokah uvrstitev na zmagovalnem odru, še eno mesto pa je pridobil po ne najboljšem finalnem poskusu najhujšega rivala iz prejšnje zime Freunda (86,5 m/5.). Zatem je najboljši slovenski skakalec nestrpno pogledoval proti vrhu zaletišča in z zanimanjem spremljal nastop Schlierenzauerja, ko pa je videl, da je bil 25-letni Tirolec še pol metra daljši od njega, mu je takoj športno zaploskal.

»V prvi seriji so se mi izšli vsi dejavniki, imel sem tudi srečo z vetrom, ki pa ga je treba znati izkoristiti. Moram priznati, da sem presenečen, ker sem zmagal. S tem uspehom sem dobil potrditev, da je nekoliko spremenjen način priprav pravilen. Očitno sem našel pravo zmes med treningom moči in iskanjem občutkov na skakalnici,« je bil dobro razpoložen Schlierenzauer, potem ko je slavil že 13. zmago v poletnem »svetovnem pokalu«.

Zelo zgovoren je bil na novinarski konferenci tudi Prevc, ki je tako kot dan poprej v kvalifikacijah osvojil drugo mesto. »To je bila za vse težka preizkušnja, na kateri je bilo treba imeti zaradi močnega vetra tudi srečo. Pri prvem nastopu se mi je na odskočni mizi prikradla manjša napaka, ki me je stala dva metra. V finalu sem imel srečo z vzgornikom. Če potegnem črto, je bila tekma iz mojega zornega kota poštena,« je presodil skakalec kranjskega Triglava, ki si je priskakal tretjo uvrstitev med najboljšo trojico v tem poletju.

Ko je pogled usmeril proti zimi, je v smehu pripomnil, da proti vrhu – kar zadeva rezultate – ni več veliko prostora. »Zato pa se lahko še izboljšam glede tehnike in moči,« je pojasnil Prevc, ki je v skupnem seštevku končal na šestem mestu.

Najvišje uvrščeni Slovenec v letošnji veliki nagradi FIS je Robert Kranjec (3.), ki se je že pred časom odpovedal nastopu v Hinzenbachu, skupno zmago pa si je že pred velikim finalom zagotovil Japonec Kento Sakujama, ki je včeraj zasedel sedmo mesto.