Peter Prevc še treniral, drugi že tekmovali

Ob najboljšem slovenskem športniku v današnje kvalifikacije še Damjan, Dežman in Pungertar. Kratko potegnil Tepeš.

Objavljeno
25. februar 2015 01.14
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Falun – Medtem ko je imel najboljši slovenski skakalec Peter Prevc včeraj še en trening na SP, so imeli njegovi štirje reprezentančni kolegi že pravo »tekmo«. Udarili so se namreč za preostala tri mesta v današnjih kvalifikacijah na veliki napravi Lugnet, ki so si jih zagotovili Jernej Damjan, Nejc Dežman in Matjaž Pungertar. Kratko je tako potegnil Jurij Tepeš.

»Čakal sem, da bo Jurij po prvem spodbudnem skoku naredil še kakšnega dobrega, pa ga ni. Zato odločitev ni bila težka; tudi zato ne, ker si priložnost zasluži še Matjaž,« je pojasnil glavni trener slovenske skakalne vrste Goran Janus in pripomnil, da imajo vsi še rezerve – tudi Prevc, ki je imel v včerajšnji prvi seriji za trening s 131 metri tretjo, v drugi pa s 125,5 metra šesto oceno. Najboljša skoka sta v uvodnih dveh poskusih uspela Poljaku Piotru Zyli, ki je s 134,5 metra le za pol metra zgrešil lanski rekord skakalnice Nemca Severina Freunda, in Avstrijcu Stefanu Kraftu (129 m). V tretjem, ki se mu je naš glavni adut odpovedal, pa je najdlje poletel Freund (133 m).

»Že prej smo sklenili, da bo Peter izpustil zadnji skok, kajti ima jih že dovolj v nogah in se mora malo spočiti,« je razkril Janus, ki se nadeja, da bodo njegovi izbranci še kaj dodali včerajšnjim nastopom. To si želi tudi Prevc, ki je imel še zmeraj določene težave v preletu čez hrbtišče. Je pa pomirjen, ker si je z dosedanjimi poskusi zagotovil boljše izhodišče, kot ga je imel na srednji napravi. »Verjetno tudi zato, ker mi večja skakalnica bolj ustreza. Ker sem morda želel na manjši vse prehitro zaključiti, sem se na veliki bolj lahkotno in postopno lotil preizkusa,« je razložil.

V kvalifikacije se bo podal zelo resno. »To vsekakor ne bo le eden od treningov zame, ampak se bom dal pod pritisk in tako preveril, kako tu delujem pod njim. Na ta način se bom pripravil za tekmo,« je zaupal Prevc, ki bo jutri branil naslov svetovnega podprvaka iz Predazza '13.

Jernej Damjan (119,5 m/29., 116,5 m/29. in 121 m/14.) je bil najbolj vesel tega, da se je uvrstil v ekipo. »Zagotovo je bil pritisk navzoč. Interne kvalifikacije so res neprijetne. Če izpadeš, počivaš. Medtem ko imaš v svetovnem pokalu že naslednji dan novo priložnost, jo na svetovnem prvenstvu spet dobiš šele čez dve leti,« je opisal bitko za mesto v ekipi, ki je je sicer dobro vajen še iz časov, ko je sodeloval z Arijem Pekko Nikkolo in je bil glavni trener Matjaž Zupan.

S svojimi skakanjem pa še ni zadovoljen. »Zadnji poskus je bil boljši, ni bil pa še v redu. Kolikor se z Goranom in Janijem trudimo, da bi v posnetkih odkrili napake, jih ne najdemo. Vse je videti dobro, tudi klubski trener Simon Podreberšek mi je od doma sporočil, da moji skoki sploh niso videti slabi. Sodeč po posnetkih bi bili potrebni le malenkostni popravki, zaradi katerih pa lahko pridobim dva ali tri metre in ne deset, kolikor bi si jih želel,« je zmajeval z glavo.

Da je čutil precejšen pritisk, je priznal tudi Nejc Dežman (122,5 m/27., 119 m/24. in 125,5 m/7.). »Bilo je kar težko, saj sem imel od prvega treninga naprej to v glavi. Na vrhu zaletišča sem poskušal interne kvalifikacije potisniti na stran, a nisem prepričan, da mi je uspelo. Potem ko sem se prvih pet skokov, ki niso bili slabi, še lovil, mi je šesti le uspel približno po načrtih. Takoj sem začutil, da je dober, saj me je po odskoku 'zagrabilo' in se v zraku nisem mučil kot v prejšnjih poskusih,« je opisal 22-letni skakalec kranjskega Triglava.

Potem ko se je prebil med četverico Slovencev, je odleglo tudi Matjažu Pungertarju (123 m/23., 122,5 m/12. in 116,5 m/25.). »Zaenkrat mi gre kar dobro. Nisem imel težav niti s počepom niti z odskočno mizo. Malenkosti moram popraviti v zraku, pa bo slika skoraj takšna, kot je bila na zadnjih treningih v Planici, kjer sem skakal res dobro,« je bil dobre volje 24-letni član SSK Mengeš. Jurija Tepeša je v prvem poskusu odneslo do 129 metrov (6.), v drugem (114,5 m/38.) in tretjem (112 m/33.) pa je bil občutno krajši. »Ker mi je prvi skok uspel, sem lahko preizkušal različne stvari. Zato pa imamo trening, kajne? Če se zaradi tega nisem uvrstil v moštvo za tekmo, pa upam, da se bom na sobotno ekipno preizkušnjo,« si je zaželel skakalec Dolomitov.