Peter Prevc spet prevzema vlogo enega od favoritov

Anže Lanišek drugi v kvalifikacijah Pjongčanga, na tekmi vseh sedem Slovencev.

Objavljeno
14. februar 2017 21.30
Slovenia's Domen Prevc soars through the air during the training jump of the FIS Ski Jumping World Cup in Pyeongchang, South Korea, Tuesday, Feb. 14, 2017. (AP Photo/Lee Jin-man)
Saša Verčič
Saša Verčič
Pjongčang – Z izjemo uvodne postaje v Ruki in nedavnih poletov v Oberstdorfu sta slovenska skakalna brata Peter in Domen Prevc v tej sezoni na veliki večini tekem kazala zelo različna obraza. Po včerajšnjih predstavah sodeč – nobenemu od njiju ni bilo treba v kvalifikacije – se nekaj podobnega obeta tudi v olimpijskem Pjongčangu. Peter je bil med najboljšimi, Domen med slabšimi.

Ker se je po Saporu devetouvrščeni v skupnem seštevku svetovnega pokala Markus Eisenbichler odpravil v Nemčijo na trening pred svetovnim prvenstvom, se je med desetimi vnaprej uvrščenimi na današnjo tekmo znašel tudi Peter Prevc (sicer skupno 11.). A tudi če se ne bi, njegov nastop ne bi bil vprašljiv, saj je bil ves dan med najboljšimi, na uradnem treningu sedmi (131 m) in tretji (134), nato pa je bil v kvalifikacijskem delu od njega za pol metra daljši le Jan Ziobro, ki je s 136.5 metra dosegel tudi rekord skakalnice. Prevc, ki se je v Azijo navkljub dobrim rezultatom pred tem v Nemčiji odpravil s številnimi dvomi, po precej povprečnih rezultatih v večjem delu sezone tako spet vedno bolj prevzema vlogo iz prejšnje zime, ko je bil na vsaki tekmi favorit.

Če je bil pred azijsko turnejo zelo zadovoljen s trenutno formo in pripravljenostjo njegov brat Domen, pa se mu je mozaik v Saporu, kjer za tekmovalce vedno znova predstavljajo izziv izjemno težavne vremenske razmere, povsem podrl. Potem ko se na prvi tekmi ni niti prebil v finale – in je tudi pred tem na treningih skakal zelo slabo –, je bil na drugi po spremembi položaja v počepu 20. Ob selitvi v Pjongčang se ni kaj veliko spremenilo, na treningih je bil 37. (123.5 metra) in 22. (124), če bi si moral na tekmi zagotoviti mesto, pa ga 105 metrov ne bi vodilo skozi kvalifikacije, saj so manj skočili zgolj trije tekmeci. Zdaj lahko le upa, da bo nov dan prinesel boljše rezultate.

Poleg Petra Prevca je sicer v kvalifikacijah nase opozoril še en Slovenec, in sicer Anže Lanišek, ki je bil drugi (131.5 metra, 125,4 točke), uspešno je nastope opravila tudi preostala četverica. Jernej Damjan je bil 11. (125, 114,2), Cene Prevc 16. (126.5, 111,4), Anže Semenič 28. (120.5, 101,1) in Jurij Tepeš 29. (118, 100,9).

Po včerajšnjih skokih sodeč bi se v Pjongčangu kaj lahko nadaljevala zgodba iz Sapora, saj je enako daljavo kot Peter Prevc dosegel tudi Maciej Kot, ki si je v soboto razdelil zmago s Slovencem, odličen je bil tudi nedeljski zmagovalec Kamil Stoch (132 m). Poljak, ta čas vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, je v tej sezoni zmagal že šestkrat, s čimer je izenačil svoj dosežek iz zime 2013/2014, danes oziroma jutri gre po nov osebni rekord. Prvi Stochov izzivalec Stefan Kraft se je po dveh odličnih skokih za trening (139 in 138) tretjemu včeraj odpovedal, zanimivo pa, da je vse tri na večji napravi (HS 140) preskočil Andreas Wellinger, ki je zadnje čase v odlični formi. Sta pa Wellinger in Kraft odlično opravila s skoki na manjši skakalnici (HS 109), na kateri bodo danes in jutri tekmovala dekleta. Skakalci so imeli namreč najprej možnost preizkusiti tudi to napravo, v slovenskem taboru pa so se odločili, da ta del preskočijo.

Moška tekma se bo v Pjongčangu začela opoldne, ženska pa tri ure prej. Nastopile bodo tudi tri Slovenke, Ema Klinec, Maja Vtič in Urša Bogataj.