Petra Prevca preskočila le Kranjec in brat Domen

Odlični nastopi slovenskih skakalcev na uradnem treningu in v kvalifikacijah veliko obetajo pred obema tekmama v Saporu.

Objavljeno
29. januar 2016 19.46
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Saporo – Slovenski smučarski skakalci so odlično štartali v japonski konec tedna svetovnega pokala. Peter Prevc je imel najboljši dosežek uvodne serije za uradni trening (136,5 m), v drugi je nosilec rumene majice s 133,5 metra zaostal le za klubskim in reprezentančnim kolegom Robertom Kranjcem (144,5 m), v kvalifikacijah, v katerih je Prevc znova pristal pri 133,5 metra, pa ga je preskočil le mlajši brat Domen (141 m).

Komaj 16-letni up kranjskega Triglava, ki je bil na prvo tekmo v Saporu uvrščen vnaprej, je tako celo za meter izboljšal rekord velike olimpijske naprave Okurajama, ki so si ga predtem lastili Norvežan Roar Ljøkelsøy (2006), Avstrijec Andreas Kofler (2014) in Poljak Kamil Stoch (2015). Zanimivo, da Domen na treningu še ni izstopal; s 93,5 in 107 metri je imel namreč šele 58. in 47. oceno med 66 tekmovalci iz 17 držav, kar je sicer nov rekord za Saporo.

Z izjemnim kvalifikacijskim nastopom, po katerem so se glavnemu trenerju Goranu Janusu usta razlezla v širok nasmeh, pa je nato najmlajši slovenski reprezentant potrdil vlogo kandidata za visoki uvrstitvi na današnji (8.30) in jutrišnji (2.00) preizkušnji, za kateri prvi favorit vendarle ostaja njegov (naj)starejši brat Peter. »Zlati orel« iz Selške doline je vse tri skoke opravil z nižjega zaletišča, kar je le še dokaz več za njegovo (pre)moč.

V uvodni seriji za trening je sicer z največjo daljavo presenetil Američan Kevin Bickner (137 m), sicer varovanec slovenskega trenerja Bineta Norčiča, v drugi pa je – kot že omenjeno – navdušil Kranjec. »Leteči Kranjčan« je bil s 124 metri na sedmem mestu tudi naš najvišje uvrščeni kvalifikant, tik za njim se je uvrstil Anže Lanišek (125 m), na prvo tekmo pa sta se zanesljivo prebila tudi Jaka Hvala (121,5 m/20.) in novinec med svetovno elito Bor Pavlovčič (115,5 m/29.).

Na vrhu semaforja rezultatov sta kvalifikacije končala Japonec Taku Takeuči (133,5 m) in Poljak Dawid Kubacki (133 m), ki sta delila prvo mesto, s tretjeuvrščenim Kamilom Stochom (128 m), petouvrščenim Maciejem Kotom (123,5 m) in šestouvrščenim Stefanom Hulo (125 m) pa so v ospredje skočili še trije Poljaki. V lepi luči se je predstavil tudi Petrov prvi izzivalec, Nemec Severin Freund, ki je imel s 133,5 in 128 metri četrti in sedmi dosežek treninga, v kvalifikacijah pa je bil le meter krajši od našega šampiona.

Maja Vtič želi nadaljevati niz vrhunskih uvrstitev iz Zaa

Najboljše skakalke na svetu pa se bodo danes in jutri (obakrat z začetkom ob 15.30) dvakrat med seboj pomerile na srednji napravi pod Senčno goro. Med glavnimi slovenskimi adutinjami bo državna prvakinja Maja Vtič, ki pričakuje zahtevni preizkušnji. »V Oberstdorfu običajno piha veter v hrbet, zaletišče pa je nizko, tako da bo treba skakati zelo dobro, kajti v nasprotnem primeru se bodo napake še toliko bolj poznale,« je pojasnila 28-letnica z Mirne na Dolenjskem, ki upa, da bo nadaljevala niz vrhunskih dosežkov iz Zaa, kjer je minuli konec tedna osvojila tretje in drugo mesto. Po dveh dobrih skokih na treningu (99,5 m in 94,5 m) je izpustila včerajšnje kvalifikacije, v katerih je bila najboljša Slovenka Urša Bogataj (94 m) na tretjem mestu.

Na prvi tekmi se bosta Vtičevi in Emi Klinec (92 m), ki sta imeli že vnaprej zagotovljena nastopa, pridružili še Eva Logar (92 m) in Špela Rogelj (90,5 m), ki sta pristali na šestem oziroma sedmem mestu. Ob tem kaže omeniti, da je Logarjeva prvič v sezoni dobila priložnost za udeležbo na preizkušnji za svetovni pokal. Obilo smole pa je imela včeraj Katja Požun, ki je z 80 metri in 31. mestom za pičle pol točke zgrešila nastop na današnji tekmi.