Po dveh letih čas za tekaški praznik

Smučarski tek: ob koncu tedna v Planici svetovna elita, visoki cilji Slovenk.

Objavljeno
19. januar 2018 01.30
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Kranjska Gora – V že tako zimsko vedno živahnem osrčju Zgornjesavske doline ne skrivajo ponosa, da si športne prireditve najvišje ravni v tej sezoni sledijo kot po tekočem traku. Na vrsti je tekma svetovnega pokala v smučarskem teku, ki se je po uspešnem nastopu nazadnje v Dresdnu zdaj prav veselijo v slovenskem taboru.

»Prav veseli smo, da ima Planica v tej sezoni preizkušnje na najvišji svetovni ravni prav v vseh nordijskih panogah. Potem ko smo imeli tu kombinatorce za poletno nagrado, se je zdaj po dveh letih spet zbrala elita smučarskega teka, že tradicionalno bodo zimo sklenili skakalci. Vse to pa je pomembno pri naši novi kandidaturi za nordijsko svetovno prvenstvo,« je v pričakovanju tekaškega planiškega praznika poudaril kranjskogorski župan Janez Hrovat.

Njegova hčerka Meta, naša reprezentantka v alpskem smučanju, je pred slabima dvema tednoma z drugimi lisičkami pritegnila pozornost domačih navijačev na preloženi tekmi s Pohorja na podkorensko strmino, zdaj bodo domači privrženci v bližnji Planici stiskali pesti za Anamarijo Lampič, Vesno Fabjan, Katjo Višnar, Alenko Čebašek in druge tekmovalke na temeljito prenovljeni progi nordijskega centra, natanko nasproti slovite letalnice. Prizorišče je v zadnjih dneh doživljalo kopico pohval, proga je z dolgim in strmim vzponom pod plazom zdaj že med najbolj zahtevnimi v koledarju sezone, spored s klasično tehniko pa zbuja upanje predvsem Lampičevi in Višnarjevi, da bi se v domačem okolju odrezali v lepi luči. Ambicije slovenske moške vrste niso tako visoke, za Miho Šimenca in druščino bi bila že sleherna točka enakovredna podvigu.

Pričakujejo 3000 gledalcev na dan

»Ni prav veliko klasičnih šprintov v tej sezoni, zato bi to domačo priložnost kazalo res izkoristiti,« je poudarila Katja Višnar, s katero bomo sicer daljši pogovor tako o Planici kot tudi Pjongčangu in njenem vsakdanu z družino na Norveškem objavili v Nedelu. Sicer pa se prav vsi do zadnjega, razumljivo, v slovenskem taboru veselijo tekme v domačem okolju, kjer dnevno pričakujejo okrog 3000 obiskovalcev.

V sezoni, ko tekmovalci tehtajo med treningi in tekmami (nazadnje v Dresdnu denimo ni bilo Lampičeve), tukaj ne bo Švicarja Daria Cologne, Švedinje Charlotte Kalla, Finke Kriste Pärmäkoski, obetavne Rusinje Julije Belorukove, zdaj najboljše v razvrstitvi tekmovalk do 23 let, med katerimi je bila pred enim letom na vrhu Anamarija Lampič. A navzlic omenjenim izostankom bodo navzoči lahko občudovali številne adute iz reprezentanc Norveške in Švedske, privrženci iz sosednje Italije se veselijo nastopov šprinterskega asa Federica Pellegrina, pred dnevi zmagovalca v Dresdnu, zelo številčna je v Gozdu Martuljku nastanjena izbrana vrsta Rusije.

Planiški spored ponuja preizkušnje s klasično tehniko, jutri šprint in v nedeljo na razdalji, kar v naši reprezentanci ustreza zlasti omenjenima Višnarjevi in Lampičevi. A po odličnem nastopu v Nemčiji bo pod drobnogledom tudi Alenka Čebašek, posebna pozornost pa med odštevanjem do Pjongčanga pripada tudi Fabjanovi, bronasti olimpijki iz Sočija …