Po osmih ničlah v sezoni do slalomskih točk

Na moškem slalomu v Schladmingu premierna zmaga Rusu Aleksandru Horošilovu.

Objavljeno
28. januar 2015 00.36
M. F., šport
M. F., šport
Schladming – Štirinajst let je minilo od edinih slovenskih stopničk na nočnem slalomu v Schladmingu, ko je Mitja Kunc na Planaiu zasedel 3. mesto. Včeraj je v vlogi trenerja ekipe za tehnične discipline na zadnji tekmi pred svetovnim prvenstvom le dočakal prve slalomske točke v sezoni. Po osmih tekmah jih je z 29. mestom osvojil Matic Skube.

Za Skubeta, mladinskega svetovnega prvaka iz leta 2007, so to bile sedme točke v karieri. Pred včerajšnjim nastopom v Schladmingu, ko je s štartno številko 43 v snežnem metežu na prvi progi iztržil 30. čas, v finalu pa napredoval za eno mesto (zaostanek 5,45 sekunde), je bil nazadnje med trideseterico na tekmi za svetovni pokal februarja 2012. Šestindvajsetletni Škofjeločan si je tako skozi šivankino uho zagotovil nastop na SP, prismučal si je samoplačniško vozovnico za ZDA.

Sicer pa je bil na smučišču Planai pod reflektorji razred zase Rus Aleksander Horošilov, ki v tej sezoni dosega rezultate kariere. Na vseh osmih slalomih se je uvrstil med 10 najboljših, prvič stopil na stopničke s 3. mestom v Åreju, včeraj pa si v Schladmingu po 122 nastopih v svetovnem pokalu prismučal premierno zmago na svoji športni poti. Tridesetletnik iz Sibirije, ki vadi pod taktirko slovenskih trenerjev Urbana Planinška in Janija Hladnika, je prvenec dosegel z veliko prednostjo pred tekmeci. Drugouvrščeni Italijan Stefano Gross je za njim zaostal za 1,44 sekunde, tretji Nemec Felix Neureuther je bil od zmagovalca počasnejši za poldrugo sekundo.

Domače navijače je razočaral Marcel Hirscher – v skupnem seštevku je povečal prednost pred Norvežanom Kjetilom Jansrudom na 180 točk –, ki je tekmo po napaki v finalu končal na 14. mestu, potem ko je na prvi progi dosegel četrti čas. Kitzbühelski konec tedna ga je utrudil, po dnevu premora je v Schladming prišel izčrpan in z načetim zdravjem. Nove priložnosti bo iskal na vrhuncu sezone, SP v ZDA med 2. in 15. februarjem.