Po slabi sredi napočil čas za veliki četrtek

48. SP v biatlonu: včeraj na 15 km Slovenke daleč od najboljših, danes novi dan D za Jakova Faka.

Objavljeno
12. marec 2015 00.59
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Kontiolahti – Sreda na prizorišču največjega biatlonskega tekmovanja v sezoni še zdaleč ni bila slovenska. Andreja Mali ni ponovila lepih dveh predstav iz šprinta in zasledovanja, po zaslugi katerih se je uvrstila na prestižno nedeljsko tekmo s skupinskim štartom. Včeraj je bila daleč od najboljših, tako kot tudi Urška Poje in Anja Eržen.

Med tremi Slovenkami, ki so nastopile v najdaljši posamični disciplini za biatlonke, tekmi na 15 km, si je pohvalo stroke prislužila le Urška Poje, 17-letna dijakinja iz Grahovega pri Cerknici. Preizkušnjo je končala 62., mesto nižje kot Andreja Mali, a je sploh prvič doslej nastopila na tako dolgi tekmi. Sleherne zgrešene tarče od skupno treh ji je bilo hudo. »Po prvem postanku s petimi zadetki sem nato vedno znova pustila eno tarčo nepokrito, kar lahko označim za površnost. A vseeno si bom v posebnem spominu ohranila svojo prvo tekmo na 15 km. Že se veselim petkove štafete,« je dejala najstnica v upanju, da bo Teja Gregorin po bolezni in doslej zamujenem SP vendarle sposobna za jutrišnji nastop, v katerem gre tudi za pomembne točke pokala narodov. Obenem bi bilo za slovensko vrsto boleče, če bi morala vnovič izpustiti žensko štafetno tekmo. Prav zaradi preredkih nastopov v tej disciplini je tako lani ostala brez pravice tekmovanja v mešani štafeti na olimpijskih igrah, s katero bi sicer kot petouvrščena z zadnjega svetovnega prvenstva merila zelo visoko …

A obenem je jasno, da je ta čas pomembno predvsem zdravje naše vodilne biatlonke. Če se bo po današnjem treningu počutila dobro, bo jutri skupaj z drugimi tremi reprezentančnimi kolegicami udeleženka štafetne preizkušnje.

Andreja Mali in Anja Eržen bosta včerajšnji nastop hitro pozabili. Slednja je bila ob sedmih zgrešenih tarčah daleč od konkurenčnosti za zahtevno raven boja na 15 km, Malijevi se pozna izčrpanost po prvih dveh nastopih. A obenem se veseli nagrade: po 8. mestu v šprintu in 20. v zasledovanju si je kot 24. v skupnem seštevku sezone in dosedanjih izidov na tem SP priborila nedeljsko tekmo najboljše trideseterice s skupinskim štartom.

Danes novi dan D za Jakova Faka

Potem ko pred včerajšnjim večerom na prizorišču prvenstva v slovenskem taboru ni bilo posebnega optimizma, je v pričakovanju današnje moške tekme na 20 km vendarle drugače. Jakov Fak je bil prav v tej disciplini pred tremi leti svetovni prvak, tudi danes je med kandidati za najodmevnejšo zgodbo.

V zadnjih letih se je pogosto na velikih tekmovanjih uvrščal med najboljše tri, le pred enim letom se mu na olimpijskih igrah, ko se je ubadal z zdravstvenimi težavami, to ni posrečilo. Zdaj pa je odlično telesno pripravljen, zdrav. Še najhujša se zdi psihološka ovira, kako se spopasti z bremenom pričakovanj javnosti, tudi stroke na prizorišču, nenazadnje se kajpak sam dobro zaveda, kako močan je v tem trenutku, a to je seveda treba uresničiti na zahtevni progi, kjer favoritom ne gre vse po načrtih. Nenazadnje je tudi včerajšnja posamična tekma za biatlonke na koncu ponudila presenetljiv razplet z zmagovalko brez doslej vidnejših uvrstitev na velikih tekmovanjih ter le 15. mestom Darje Domračeve, trikratne olimpijske šampionke iz Sočija.

»Vem, da sta zdaj pred menoj še dve posamični priložnosti za odmeven dosežek, najprej na 20 km in nato na tekmi s skupinskim štartom, toda danes na štartni črti bom razmišljal le o tej tekmi. Nočem se obremenjevati z nadaljevanjem prvenstva, najprej je pomembno to, kar me čaka zdaj. Na svetovnem prvenstvu ni prav veliko popravnih izpitov, posamezne discipline se razporedijo v nekaj več kot enem tednu, prav ob določeni uri nekega dne moraš biti na najvišji ravni tekmovalne pripravljenosti,« se dobro zaveda doslej edini slovenski reprezentant z naslovom svetovnega prvaka v biatlonu.

Tistega sanjskega nastopa pred tremi leti na že pomladno toplem nemškem jugu v Ruhpoldingu zlepa ne bo pozabil, z uvrstitvami na stopničke se je odrezal na še nekaterih velikih tekmovanjih, ohranjal je odliko biatlonca, ki se ustrezno zbere prav za najpomembnejše preizkušnjo. Bo ta scenarij ponovil tudi zdaj na Finskem? To bo razkril 2. polčas prvenstva, ki se zanj začenja prav danes …