Pogumna poteza Reiterja: s tožbo nad MOK

Ameriški deskar na snegu se je za skrajni ukrep odločil, ker je iz programa OI 2018 izpadel paralelni slalom.

Objavljeno
17. september 2015 15.20
SNOWBOARDING/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Lozana - Odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), da iz programa prihodnjih olimpijskih iger leta 2018 v Pjongčangu zradira nekatere discipline, je že sprožila sodni proces. Izpostavil se je namreč prekaljeni 34-letni ameriški deskar Justin Reiter, predlanski svetovni podprvak iz Stonehama (v finalu je premoč priznal Roku Marguču), ki krovno olimpijsko organizacijo toži, ker je umaknila tudi paralelni slalom, v katerem izjemne dosežke nizajo tudi Slovenci.

Po eni strani je izvršni odbor MOK na junijskem zasedanju v Lozani potrdil vključitev šestih novih disciplin v smučanju, deskanju, hitrostnem drsanju in kerlingu, po drugi strani pa se je odločil tudi za rez, zoper to odločitev bo skušal po sodni poti ukrepati Reiter. Američan se sklicuje na to, da je MOK kršil lastna pravila in načela, saj je program spremenil manj kot tri leta pred začetkom iger, obenem pa - po njegovem - dokazal, da mu za športnike pravzaprav ni mar.

»Dovolj je, treba je ukrepati! Zato sem se odločil za tožbo v upanju, da bom odločitev MOK spodbil po pravni poti in dosegel, da paralelni slalom zopet uvrstijo v olimpijski koledar,« je pojasnil Reiter, ki se kot prvi posameznik v svetu športa loteva tako velike organizacije. Seveda pa pravna bitka ne bo poceni, po lastni oceni bo za uspešen boj potreboval vsaj 175.000 dolarjev, sredstva pa se je odločil zbirati kar prek spleta, saj jih sam ne more zbrati zadosti.

Na prvo zaslišanje, ki je predvideno za petek, bo Justin prišel oborožen z močno odvetniško ekipo z ameriškim in švicarskim pravnikom. Prekaljeni 34-letnik iz Steamboat Springsa je pred časom že sprožil tudi spletno peticijo, na katero se je odzvalo 15.000 podpisnikov, in na MOK poslal odprto pismo.