Pokljuki nova priložnost za SP 2021

Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je rusko zvezo in prireditelje v Tjumnu pozvala, naj zaradi dopinga odstopijo od SP 2021.

Objavljeno
08. februar 2017 19.25
mdr/biatlon Pokljuka
J. P.
J. P.

Hochfilzen - Mednarodna biatlonska zveza (IBU) je na današnjem izrednem kongresu v Fieberbrunnu rusko zvezo in prireditelje v Tjumnu pozvala, naj zaradi državno vodenega dopinga odstopijo od izvedbe svetovnega prvenstva leta 2021, sicer IBU grozi, da bo Rusiji prvenstvo odvzela ena. Ruska biatlonska zveza ima čas do 24. februarja, nato naj bi o prireditelju vnovič odločali na rednem kongresu svetovne biatlonske družine prihodnje leto. Predsednik ruske zveze Aleksandr Kravcov je že napovedal, da Rusija tekmovanja ne namerava vrniti in bo, če bo potrebno, pravico iskala tudi na Mednarodnem športnem arbitražnem razsodišču (CAS) v Lozani.

Če bo IBU uresničila svoje grožnje, se nova priložnost za gostiteljstvo svetovnega prvenstva leta 2021 ponuja tudi Pokljuki, ki je na lanskem kongresu že kandidirala, toda neuspešno, zdaj pa pripravlja kandidaturo za prvenstvo dve leti pozneje. »Če se bodo napovedi uresničile in se bodo prihodnje leto vnovič odločali o svetovnem prvenstvu, bomo kandidaturo vložili tudi mi,« je za STA potrdil direktor Smučarske zveze Slovenije Joško Križan in dodal, da vsi postopki za hitro vložitev kandidature že potekajo, saj se Pokljuka pripravlja za boj za SP 2023.

IBU se je na izrednem kongresu sestala, potem ko se je po razkritju o 31 dopingiranih ruskih tekmovalcih v razvpitem McLarnovem poročilu kar 154 biatloncev podpisalo pod zahtevo za strožje kazni za doping. Posamezniki na čelu z vodilnim v svetovnem pokalu, Francozom Martinom Fourcadom, pa so zahtevali jasne odgovore in takojšnji suspenz kršiteljev, v nasprotnem primeru so zagrozili celo z bojkotom tekem. Letošnje svetovno prvenstvo v avstrijskem Hochfilznu - brez Jakova Faka - se bo začelo jutri z mešanimi štafetami.

IBU je napovedala ustanovitev delovne skupine, ki bo pripravila nove predloge. »Kongres je bil nujen, da smo dali športnikom jasen signal, da skušamo zadeve rešiti. Prav pa je, da nismo sprejemali sklepov na vrat na nos,« je pojasnil prvi mož nemške smučarske zveze Franz Steinle, ki bo del te delovne skupine. Ob tem je opozoril, da nekatere zadeve športnikov niso bile skladne s pravilniki Mednarodne protidopinške agencije, zato bo treba nadaljnje ukrepe dobro premisliti. Dopinške strasti pa se zlepa ne bodo umirile, saj je Rusija za letošnje prvenstvo prijavila tudi Aleksandra Logvinova in Irino Starih, ki sta pravkar prestala kazen zaradi uživanja prepovedanih substanc. V številnih taborih so to razumeli kot novo provokacijo, v ruskem pa se branijo, da niso storili ničesar nápak, sta sta oba kazen že odslužila.