Pred domačo tekmo je Tinin motiv dvojček, ki ga še čaka

Slovenska šampionka Tina Maze je pred 51. Zlato lisico odlično razpoložena kljub napornemu ritmu. 

Objavljeno
19. februar 2015 23.58
Smučarske reprezentantke pred tekmo za Zlato lisico. V kranjski gori 19.2.2015
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Kranjska Gora – Dobitnica treh kolajn na svetovnem prvenstvu v ZDA Tina Maze je pred 51. Zlato lisico odlično razpoložena. Časovna razlika je po prihodu v Evropo premagana, izčrpanost pozabljena. »V šali pravim, da smo se vrnili z učinkovitih višinskih priprav,« je dejala prva dama svetovnega smučanja. Spet jo srbijo pete, spet je lačna dokazovanja. In v Mariboru ji še manjka dvojček zmag.

»Počitek je že to, da se spustiš s 3000 m nadmorske višine. Diha se precej lažje, tudi sneg je v Evropi drugačen, ni tako agresiven kot v ZDA, zato je vse bistveno lažje. Res je, da je treba spet osvežiti občutke, vendar utrujenosti ne čutim,« je po napornem ritmu, ki ga je imela v Vailu, kjer se je bojevala za kolajne v vseh petih disciplinah, v pogovoru s sedmo silo v Kranjski Gori razmišljala Črnjanka. Zlata lisica, zanjo za SP drugi vrhunec zime, po izčrpljujočem programu v ZDA resda prihaja kak dan prekmalu, toda Mazejeva je pripravljena na dokazovanje na prizorišču, kjer vselej stke posebno vez s številnim in glasnim navijaškim občinstvom. »Koledar tekem je pač takšen in treba ga je sprejeti.« Je sploh imela čas premleti in dojeti uspeh, ki ga je dosegla na svojem zadnjem SP? »Včasih se želim ustaviti in uživati. A ker je tekmovalni ritem krut, se hitro znajdem v situaciji, ko si pač ne morem privoščiti, da bi se veselila in se sprostila. Resda je sezona dolga, vendar njen ritem dobro poznam, z njim se soočam iz dneva v dan,« je dejala 31-letnica, ki ima kljub vsem izjemnim dosežkom še vedno veliko motivacije. Konkurenca je tisto, kar jo vleče naprej. »Če ne bom držala koraka, me bodo na tekmi pojedli. Tega se zavedam. Vsekakor je tak ritem zahteven, tudi občutki niso vedno pravi kot, denimo, ko si mlajši in grizeš vsak dan. Moji nastopi v tehničnih disciplinah na SP niso bili dobri, zdelala me je nadmorska višina, energija je pošla. Nisem smučala, kot sem si zastavila in to želim popraviti v Mariboru. Ogenj, ki mi včasih manjka, bo na Pohorju močno prisoten,« se veseli domačih tekem.

Premierni nastop v svetovnem pokalu je vknjižila prav na Zlati lisici. Imela je 15 let. »Vstopila sem v močno ekipo, v kateri so bile Špela Pretnar, Urška Hrovat, Alenka Dovžan, Katja Koren, Nataša Bokal. Te izjemne smučarke sem gledala s spoštovanjem. Kaj hitro pa sem tudi pokazala, da lahko konkuriram dekletom, ki sem jih gledala z velikimi očmi,« je zavrtela čas za 16 let nazaj. Takrat je bila prestrašeno dekle iz Črne, zdaj je najboljša smučarka na svetu, ki bo ta konec tedna nastopila na (najverjetneje) svoji zadnji Zlati lisici v karieri. »Dvojčka še nimam in ga še čakam,« je, potem ko se je tudi vodja ekipe aMaze in njen partner Andrea Massi ob izjavi nasmehnil, radoživo poudarila, da sta zmagi v tehničnih disciplinah v istem koncu tedna njen še neizpolnjen cilj.

Po lanski premestitvi Zlate lisice v Kranjsko Goro se na Pohorje vrača s spomini na slalomsko zmago in 2. mesto v veleslalomu pred dvema sezonama. Takrat jo je v njeni paradni disciplini na domačem terenu premagala le Lindsey Vonn. Tokrat bo treba v veleslalomu ustaviti svežo svetovno prvakinjo Anno Fenninger, v slalomu pa zlato najstnico Mikaelo Shiffrin. »Vsaka klofuta me strezni,« se je spomnila veleslalomskega naslova Fenningerjeve in svojega 5. mesta. Poseben izziv bo tudi Shiffrinova. »Mikaela hoče na vsaki tekmi zmagati, kar je razumljivo. Prepričana sem, da naju na Pohorju čaka bolj enakovreden in pravičen boj kot na SP, ko sem imela za seboj zahteven program hitrih disciplin, ona pa je na tekmo prišla sveža,« je razkrila pričakovanja.

V Maribor Mazejeva prihaja kot vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala s 184 točkami prednosti pred Fenningerjevo. »Tekmovalna konca tedna v St. Moritzu in Cortini sta bila točkovno precej prazna. Prednost se je zmanjšala, a je še vedno velika. Če bom smučala do konca sezone, kot znam, v boju za veliki kristalni globus ne bi smela imeti težav. Morda pa je prav, da prednost niha, saj bo tako boj zanimivejši. Vsekakor pa mi je žal tistih dveh slabih koncev tedna. Zdaj je, kar je, treba je gledati naprej k naslednjim tekmam,« je Tina Maze z mislimi že pri novih podvigih.