Prekletstvo SP

Na drugi strani italijanske meje večina niti ni vedela, da v Planici poteka svetovni pokal v teku na smučeh.

Objavljeno
20. januar 2016 02.18
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Vrnitev svetovne tekaške elite v slovenske smučine se je po petih letih zdela kot blagoslov, saj je Slovenija po umiku Rogle lep čas visela na robu izpada iz svetovnega koledarja, a planiška premiera, ki so ji FIS in gostujoče ekipe pripeli oznako odlično, je (ne)hote odprla niz vprašanj, ki prihodnost prireditve ne postavljajo v najbolj svetle okvire. Premiera je bila odlična priložnost za vzpostavitev kriterijev nadaljnjega dela in oblikovanje ekipe, ki bi lahko gradila na spoznanjih uvodnega leta, a se minuli konec tedna ni bilo moč izogniti vtisu, da je bila prireditev marsikomu le nebodigatreba, ki je obenem še zahteven finančni zalogaj.

V razvitih smučarskih državah bi sicer odločitev, da nad organizacijo bedi del ekipe, ki pripravlja tudi skakalni svetovni pokal, pozdravili z odobravanjem. Toliko bolj, ker naj bi se Planica v prihodnje tržila kot skupen produkt skakalnega in tekaškega središča in bi morali prepoznati vrednost skupnega sodelovanja. A zanimivo bo narediti obračun po morebitni organizaciji SP in prešteti tiste, ki bodo v izvedbi tekaške tekme še videli izziv za prihodnost. Kandidatura za leto 2021 je hkrati pač tudi prekletstvo planiške tekaške prireditve, okoli katere se zdaj vsi vrtijo kot okoli mladenke, ki jo čaka iniciacija v odrasli svet, a bo sčasoma izgubila krog oboževalcev.

Da bo znano, kakšen je bil finančni izplen minulega svetovnega pokala, bo treba sicer počakati na končni obračun organizacijskega odbora, saj predsednik OO Simon Jan še tik pred 350 tisoč evrov vredno tekmo ni mogel potrditi, da bodo končali na pozitivni ničli. Veliko je bilo govora o tem, da je pokrovitelje domala nemogoče dobiti, manj o tem, da je imel OO za izvedbo tekme na voljo le nekaj mesecev, saj so zeleno luč za selitev svetovnega pokala iz Poljske v Planico dobili šele v drugi polovici lanskega leta. Morda Slovenija od slovesa Petre Majdič res nima več vsestranske tekačice, ki bi se potegovala za veliki kristalni globus, a prav zato bi bilo vredno v promocijo tekmovanja vložiti kakšen evro več. In to dobesedno, saj so se letos zaradi varčevanja odločili, da postavko promocij povsem črtajo iz načrta prireditve, zato je bilo po Sloveniji nemogoče najti večji plakat, ki bi oznanjal vrhunec slovenskega teka v tej zimi v Zgornjesavski dolini.

Že nekaj kilometrov stran, na drugi strani italijanske meje, tako večina niti ni vedela, da v Planici poteka svetovni pokal v teku na smučeh, pa ima panoga pri njih mnogo privržencev. Tudi v tej luči je treba pogledati na pavšalne ocene o tem, da panoga v Sloveniji nikogar ne zanima. Ogledalo temu bo nastavil že skakalni finale pod Poncami čez dobra dva meseca. Peter Prevc je namreč z zdajšnjimi rezultati dovoljšen magnet, da v promocijo tekme ne bo treba vložiti niti evra, pa bi se večdesettisočglave množice navijačev vseeno zlivale v Planico. Bodo torej z veliko oglaševalsko akcijo varčevali tudi tam, kjer ta sploh ni potrebna?