Prevc pričakuje, da bo s Kranjcem podobno kot s Tepešem

Najboljši slovenski smučarski skakalec Peter Prevc že izpolnil prvi cilj v sezoni. V ekipo se vrača Robert Kranjec.

Objavljeno
05. februar 2015 22.45
Germany Ski Jumping
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – V Titisee-Neustadtu, kjer bosta jutri (16.30) in pojutrišnjem (15.30) naslednji tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih, je že – kot so na svoji uradni spletni strani zapisali prireditelji – vse nared za novo nemško slavje. Na jugu Črnega gozda (Schwarzwald) se namreč nadejajo, da bo Severin Freund nedeljskemu podvigu iz Willingena dodal novo zmago.

Z načrti nemških organizatorjev, ki so vskočili namesto Liberca, se v tujih taborih ne strinjajo – seveda tudi v slovenskem ne. »Želimo nadaljevati v slogu zadnjih preizkušenj ali še v boljšem,« je glavni trener naše reprezentance Goran Janus omenil pred včerajšnjim odhodom proti Titisee-Neustadtu, kjer bo glavni slovenski adut znova Peter Prevc, ta čas drugouvrščeni skakalec v svetovnem pokalu.

V prejšnji sezoni na napravi Hochfirst, katere uradni rekord si s 145 metri lastita Nemec Sven Hannawald (2001) in Poljak Adam Malysz (2007), najdlje pa je na njej pred štirimi leti poletel Nemec Maximilian Mechler (kar 150 m!), sicer ni blestel. Na prvi tekmi, ki jo je dobil medtem že športno upokojeni Avstrijec Thomas Morgenstern, se je moral sprijazniti s 27. mestom, na drugi, ki se je razpletla v korist Poljaka Kamila Stocha, pa je bil enajsti.

Glede na zdajšnjo formo 22-letnika iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki na zadnjih osmih preizkušnjah ni bil uvrščen slabše od četrtega mesta, pa zanj ta konec tedna ne bi smelo biti pretežko občutno izboljšati ta dosežka izpred dobrega leta dni. Še več; če se bo nadaljeval trend zadnjih tekem, bo že v Titisee-Neustadtu z vrha skupnega seštevka zrinil Avstrijca Stefana Krafta, za katerim zaostaja le še za 29 točk.

Prevc se sicer z rumeno majico vodilnega – vsaj na glas – ne obremenjuje, je pa zelo zadovoljen s tem, kako se odvija zima. »To je moja prva sezona, v kateri že od vsega začetka nizam vrhunske uvrstitve – med deseterico. Z njimi sem že izpolnil svoj prvi cilj te zime,« je razkril skakalec kranjskega Triglava in ponovil, da bo bitka za veliki kristalni globus še zelo huda.

Kakor tudi boj za kolajne na bližnjem nordijskem SP v Falunu (med 18. t. m. in 1. marcem), na katerem bo imel – kakor je poudaril – 49 tekmecev. Ob tem je pristavil, da bo dal od sebe vse za čim boljše rezultate, zaradi velikih pričakovanj javnosti pa je vselej navzoč tudi določen pritisk. Z njim se sam najbolje sooča tako, da ga spremeni v motivacijo in trdo delo.

Pozitivno energijo črpa tudi iz odličnega vzdušja v ekipi, katere vsi člani skačejo na visoki ravni. »Na začetku sezone še nismo bili tako močni. Jurij Tepeš je, denimo, pred začetkom novoletne turneje vzel premor in treniral, vrnil pa se je precej močnejši. V Willingenu je prikazal eno od najboljših predstav doslej. Menim, da se bo podobno zgodilo tudi z Robertom Kranjcem. Jernej Damjan je zelo stanoviten, saj se bolj ali manj redno uvršča med deseterico. Vesel sem, da se v lepi luči kažeta tudi Nejc Dežman in Matjaž Pungertar,« je Prevc »analiziral« reprezentančne kolege.

Ob že drugo leto zapovrstjo najboljšem slovenskem športniku bodo v današnjih kvalifikacijah (15.45) naše barve zastopali še Damjan (13. v svetovnem pokalu), Tepeš (20.), Pungertar (22.), Kranjec (25.), Dežman (28.) in Tomaž Naglič (68.). Potem ko je izpustil Willingen, se je tako v ekipo spet vrnil »leteči Kranjčan«, ki je v torek popoldne skupaj s Prevcem in drugimi Gorenjci v močnem sneženju vadil v Kranju, po Janusovih besedah pa naj bi skakal(i) solidno.

Na drugi strani sta se Damjan in Pungertar raje odpravila v sončno Planico – na večjo napravo, na kateri je zlasti slednji skakal izvrstno. Zato ga je Aleš Selak, trener iz SSK Mengeš, že »opozoril«, naj ne bo presenečen, če bo danes najboljši v kvalifikacijah.