Prevc: Včasih je treba stisniti zobe, da lahko potem uživaš

Smučarski skakalec Peter Prevc bo naredil vse, da bo na zahtevni nordijski turneji ubranil rumeno majico.

Objavljeno
05. marec 2015 00.18
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Peter Prevc še ni dobro izpraznil svojega kovčka po vrnitvi iz Faluna, že ga je moral spet napolniti z oblačili in najnujnejšim za novo desetdnevno potovanje na sever Evrope. Še pred odhodom na nordijsko turnejo pa je na torkovem državnem prvenstvu v smučarskih skokih potrdil, da je še vedno z naskokom št. 1 v družini in v Sloveniji.

»Vedno je lepo zmagati, še bolj pa mi je všeč, da sem skakal na precej visoki ravni. Skoke sem izvedel umirjeno in obenem tehnično zelo dobro, ravno takšno potrditev pa sem potreboval pred naslednjimi preizkušnjami za svetovni pokal,« je Prevc razmišljal po zmagoslavju na 110-metrski napravi v Kranju, na kateri je najbližjega zasledovalca, mlajšega brata Ceneta, preskočil kar za 18,2 točke.

Zatem sta brata Prevc združila moči še na ekipni preizkušnji in prispevala pomemben delež k prvemu mestu favorita kranjskega Triglava, za katerega sta skakala še Nejc Dežman in Robert Kranjec. Mimogrede: Cene je z dobrim skakanjem na državnem prvenstvu ujel zadnje letalo za Lahti, na katerega so se danes ob njem in Petru vkrcali še Jernej Damjan, Nejc Dežman, Jaka Hvala, Matjaž Pungertar in Jurij Tepeš.

Najboljši slovenski skakalec naslovov državnega prvaka sploh ne šteje več. »Če sem iskren, ne vem, koliko sem jih doslej že osvojil; tudi zato ne, ker pač nisem človek, ki bi štel trofeje. Poleg tega mi to, da sem osvojil prvo mesto na državnem prvenstvu in premagal reprezentančne kolege, ne pomeni toliko, ker je pač raven tekmovanja, za katerega se pripravljam in živim, malo višja,« se je Prevc že ozrl k Lahtiju, kjer bodo jutri (18) kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo (14); v soboto (18) bo že po tradiciji na sporedu ekipna preizkušnja za pokal narodov.

Za veliko napravo v znamenitem finskem smučarskem središču, na kateri je pred letom dni zasedel četrto in šesto mesto, je dejal, da je posebna in zato zanimiva. »Skakalnica je med starejšimi, ima zelo strmo zaletišče in ni prav velika (HS-130). Zato tudi razlike na tekmah običajno niso prav velike,« se je 22-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih spomnil lanske prve preizkušnje, na kateri ja za pičle 0,2 točke zaostal za tretjeuvrščenim Poljakom Kamilom Stochom.

Za razliko od nekaterih se Prevc ni pritoževal nad tem, da so v zgoščen urnik, ki ga imajo, vrnili še državno prvenstvo. Sam ga je vzel kot trening. »Morda je bilo dobrodošlo, da sem – ker sem imel na sebi štartno številko – znova občutil tekmovalni naboj in da ni šlo zgolj za prosti trening, kakršnega smo sicer vajeni v Kranju,« je ugibal na koncu dolgega torkovega dneva, ki ga je že zjutraj začel s treningom v Planici.

»Tako je naneslo, da sem moral dopoldne preizkusiti nove smuči, ker za to na severu Evrope ne bo časa. Takšne naporne dni je treba pač vzeti v zakup; sem ter tja je treba stisniti zobe, da lahko potem bolj uživaš,« je razložil vodilni skakalec v skupnem seštevku svetovnega pokala. A se dobro zaveda, da je pred njim zahtevna naloga branjenja rumene majice, saj njegova prednost ni velika. Pred drugouvrščenim Avstrijcem Stefanom Kraftom ima namreč 57 točk naskoka, pred tretjeuvrščenim Nemcem Severinom Freundom, ki bo – glede na to, kako je blestel na svetovnem prvenstvu v Falunu – najverjetneje njegov najhujši tekmec, pa 102 točki.

»Nordijska turneja bo zelo težka. V desetih dneh bomo imeli šest tekem, poleg tega bomo – če gledamo po kilometrih oziroma geografsko – prepotovali skorajda vso Skandinavijo, tako da bo res naporno. Zato bom moral biti res zbran na vsak svoj nastop,« je še povedal Prevc, ki bo seveda naredil vse, da bo rumeno majico obdržal na sebi vse do velikega finala v Planici in tam pred domačimi navijači tudi osvojil veliki kristalni globus.