Prevc že diha za ovratnik Freundu

Najboljši slovenski smučarski skakalec Peter Prevc drugič zapored na zmagovalnem odru, nov podvig Severina Freunda.

Objavljeno
16. avgust 2015 01.07
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Nemški smučarski skakalec Severin Freund je pičlih 24 ur po petkovi zmagi v Courchevelu sebi v prid odločil še tekmo za veliko nagrado FIS v Einsiedelnu. Znova se je odlično odrezal tudi Peter Prevc, ki se je še drugič zapored povzpel na oder za najboljše, potem ko je po tretjem mestu v Franciji včeraj v Švici zaostal le za 27-letnim Bavarcem.

Freund je vodil že po uvodni seriji, v kateri si je s skokom, dolgim 113,5 metra, zagotovil 2,4 točke zaloge pred drugouvrščenim Avstrijcem Andreasom Koflerjem (113,5 m) in 2,6 pred svojim mlajšim rojakom Andreasom Wellingerjem (113 m). Prevc (112 m) je zasedal četrto mesto, od vodilnega Nemca pa ga ni ločilo prav dosti – 4,6 točke. Na koncu ni veliko manjkalo, pa bi celo izničil razliko.

Z najboljšim dosežkom finala (113 m) je najboljši slovenski skakalec zanesljivo ubranil svoj položaj pred Poljakom Kamilom Stochom (111,5 m in 113 m) ter pridobil še dve mesti, potem ko sta Wellinger (109 m) in Kofler (109,5 m) po ne najbolje posrečenih poskusih nazadovala na sedmo oziroma osmo mesto.

Ko je Freunda zatem še enkrat odneslo do 113,5 metra, se je prvi hip zdelo, da bo prepričljivo zmagal, toda zaradi nižjih ocen za slog in nekoliko ugodnejšega vetra (+3,1 : +4,1) je moral še trepetati za prvo mesto. Na koncu je imel namreč vsega pol točke naskoka pred najhujšim tekmecem v minuli zimi Prevcem.

»Moji doskoki še niso povsem brezhibni, je pa res, da jih na tej napravi ni enostavno izvesti popolno. Zdaj se bom vrnil na trening, kajti do zime me čaka še kar nekaj dela. To je bilo do nadaljnjega vse, kar zadeva moje nastope v veliki nagradi FIS. Ne vem še, ali se bom v tem poletju udeležil še kakšne tekme,« je na novinarski konferenci povedal nemški šampion in dal na ta način jasno vedeti, da ne bo branil rumene majice, ki si jo je oblekel po sinočnjem zmagoslavju v Einsiedelnu.

Od »svetovnega pokala« na plastični podlagi se do jeseni poslavlja tudi Prevc, ki je v skupnem seštevku tega tekmovanja napredoval že na četrto mesto. »Moji skoki so iz tekme v tekmo boljši. Zdaj se bom spet odpravil na trening, naslednjič bom najverjetneje tekmoval šele na finalu v Hinzenbachu (27. septembra),« je razkril 22-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih.

Tretjeuvrščeni Stoch je za Prevcem zaostal za 3,1 točke. »Tokrat sem bolj presenečen kot zadovoljen. Vesel sem stopničk, moja skoka pa nista bila najboljša. Še vedno iščem svoj optimalni položaj v počepu, vendar pa se naše delo očitno odvija v pravo smer,« je pojasnil 28-letni Poljak in pripomnil, da se danes odpravlja na zasluženi dopust, na katerega je že dolgo čakal.

Med najboljšo trideseterico se je od slovenskih reprezentantov včeraj prebil le še Robert Kranjec (108,5 m in 103 m), ki si je z 29. mestom priskakal prvi točki v letošnji veliki nagradi FIS. A po uvodni seriji, po kateri je držal 22. mesto, se mu je obetala večja bera.

Na tekmi so od naših nastopili še Anže Semenič (106 m/41.), Tomaž Naglič (104 m/47.) in Jaka Hvala (102 m/48.), ki je prvič letos ostal praznih rok. Že po kvalifikacijah pa sta se med gledalce preselila Nejc Dežman in Jurij Tepeš.

Naslednji tekmi velike nagrade FIS bosta konec meseca v Hakubi.