Prevcu ostalo nekaj v glavi od lanskega 2. mesta

Obetaven trening naših skakalcev na veliki napravi. Prevc napovedal boj za kolajne, blizu tudi Tepeš in Pungertar.

Objavljeno
24. februar 2015 00.17
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Falun – Slovenski smučarski skakalci so na uvodnem treningu pred jutrišnjimi kvalifikacijami za četrtkovo posamično tekmo na veliki napravi Lugnet delovali precej bolje kot na sosednji srednji skakalnici. Znova je odstopal Peter Prevc, toda reprezentančni kolegi so se mu s posameznimi poskusi že zelo približali.

Slovenski rekorder je v rahlem sneženju najprej pristal pri 127 metrih (3. dosežek), zatem je bil pol metra daljši (4.), v zadnjem skoku za trening pa je poletel 129 metrov daleč (3.). »Nad hrbtiščem sem imel še določene težave, zaradi katerih sem izgubljal hitrost. Zaradi tega sem v nadaljevanju upal na vzgornik, da bi me odnesel. Imel sem srečo, saj mi je pomagal pri vseh treh poskusih,« je priznal Prevc in dodal, da ga na današnjem drugem treningu čaka še kar nekaj dela.

Prehod z manjše naprave na večjo mu drugače ni povzročal večjih preglavic. »Pa saj je ponavadi tako, da je lažje, če greš z manjše naprave na večjo, navsezadnje smo tako delali že kot otroci. Poleg tega mi je nekaj v glavi ostalo še od lanskega leta,« se je spomnil lanske tekme za svetovni pokal v Falunu, na kateri je moral premoč priznati zgolj Severinu Freundu. Nemškega zvezdnika, ki je imel čez dan obilo medijskih obveznosti, sicer včeraj ni bilo na treningu, kakor od boljših tudi ne njegovega rojaka Richarda Freitaga, Avstrijcev Stefana Krafta in Michaela Hayböcka, Čeha Romana Koudelke, Norvežana Runeja Velte ter Japoncev Noriakija Kasaija, Daikija Ita in Takuja Takeučija.

Najboljši slovenski skakalec je na treningu preizkusil še nove smuči, s katerimi je bil zadovoljen, zato bo najverjetneje na tekmi skakal z njimi. Tekmovalni dres pa je že preizkušen. »Kakor kaže, bom ostal pri črno-beli kombinaciji,« je še razkril Prevc, preden se je odzval prošnji slovenskih navijačic za skupno fotografiranje, pri čemer je dvignil deklico, staro kakšnih sedem let, k sebi na ograjo in s to potezo prav navdušil navzoče.

V zadnji seriji za trening mu je za ovratnik dihal Jurij Tepeš (122,5 m/14., 109 m/36. in 125,5 m/4.), ki pa se mu je ponesrečil drugi poskus. »Vzelo mi je levo smučko, zaradi česar sem moral v zraku popravljati svoj položaj. Zato sem šel pri tretjem skoku bolj na polno in zdaj vem, kaj moram narediti. Zelo sem vesel, da mi je zadnji nastop uspel res dobro, tako da se bom lahko veliko lažje odpravil spat,« je odleglo 26-letnemu Stanežičanu.

Oddahnil si je tudi Matjaž Pungertar (103 m/43., 120,5 m/16. in 123,5 m/5.), potem ko je bil iz nastopa v nastop boljši. »Začel sem tako kot ponavadi in spet osvojil pokal 'banane' za najkrajši skok na prvem treningu. Če se ne motim, mi v tem skupna zmaga ne more več uiti,« se je uvodoma pošalil 24-letni Vrhpoljčan, ki se mu tokrat – kot je ugibal – prvi poskus verjetno ni posrečil tudi zato, ker je zadnje tri dni bolj ali manj samo ležal.

»No, saj nisem bil ves čas v hotelu, bil sem tudi v fitnesu, pa pri kombinatorcih in na tekmah. To ni enostavno, pravzaprav je bilo kar težko,« je priznal Pungertar, vesel svojega drugega in predvsem tretjega nastopa. »Z odskokom zelo zadovoljen, malo težav imam še v zraku, ki pa jih je mogoče hitro odpraviti. Najbolj me veseli, da je 'miza' v redu.«

Jernej Damjan (120 m/13., 116,5 m/18. in 116,5 m/21.) in Nejc Dežman (122 m/12., 115 m/22. in 121 m/17.) sta dala vedeti, da imata še rezerve. »Lepo, da smo na veliki napravi. Vse je bilo v redu razen novih smuči, ki žal niso takšne, kot bi si želel. Zato bom nadaljeval s starimi,« je omenil 31-letni Ljubljančan, devet let mlajši Kranjčan pa je povedal: »Preizkusili smo napravo, kar je bila naša tokratna glavna naloga, na drugem treningu pa bo treba še malo dodati. Drugače sem zadovoljen, čeprav sem imel pri zadnjih dveh poskusih po odskoku čuden občutek. Kot da bi se znašel v nekakšni luknji. V drugem delu me je potem spet lepo odneslo, kdo ve, morda pa je čez zavese potegnil veter.«

In še najboljši? Po prvi in tretji seriji se je na vrhu semaforja rezultatov znašel poljski šampion Kamil Stoch (128 m/1., 128,5 m/6. in 130,5 m/1.), v drugi pa presenetljivo Avstrijec Manuel Poppinger (130 m/5. in 133 m/1.), ki se je po najdaljšem poskusu dneva odpovedal tretjemu skoku.