Rekordnih osem kolajn iz Sočija bo težko ponoviti

Leto do OI v Pjongčangu: zimski športi zadnja skrb Korejcev. Vse po načrtih, težava premalo nastanitev v gorskem predelu.

Objavljeno
09. februar 2017 00.31
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Leto dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Južni Koreji – slavnostno odprtje bo Pjongčang gostil prav 9. februarja – misli uhajajo k rekordni slovenski beri osmih kolajn s tega prestižnega športnega tekmovanja v Sočiju 2014. Pri Olimpijskem komiteju Slovenije, pri katerem so se nedavno z dobrimi vtisi vrnili s prizorišča 23. ZOI, se zavedajo, da jo bo težko ponoviti.

Korejci bodo po poletni različici leta 1988 igre gostili drugič. V Pjongčangu, mestu s 43.000 prebivalci, ki se nahaja 180 km vzhodno od Seula, se bo v 15 panogah dokazovalo približno 2800 tekmovalcev iz 95 držav. Med njimi bo 60 oziroma 70 slovenskih športnikov, ki jih bodo pri OKS imenovali januarja prihodnje leto. »Ta čas se ukvarjamo z zadnjimi usklajevanji kriterijev za izbor olimpijske reprezentance, kar je med drugim pomembno zaradi sofinanciranja programov, panožnih zvez oziroma ekip,« je povedal Blaž Perko, namestnik generalnega sekretarja za področje športa pri OKS, ki je pred dnevi na olimpijskem prizorišču sestankoval s prireditelji in drugimi predstavniki držav udeleženk. Korejci so jim predstavili podrobnosti, ki jih morajo vedeti, da se bodo ustrezno pripravili za ta športni spektakel.

»Ne pričakujemo nobenih težav, vse gre po načrtih,« je Perko zatrdil, da zamud pri pripravi športnih objektov ne bo. Korejci morajo končati še hitro železnico, ki jo gradijo med Seulom in olimpijsko vasjo, a ta naj bi bila pravočasno nared. »Cestna razdalja znaša 300 km, železnica bo pot bistveno pospešila,« je povedal. Po podatkih prirediteljev naj bi štadion, na katerem bosta uvodna in sklepna slovesnost, končali do septembra letos. Ko gre za pripravljenost tekmovališč, imajo Korejci pod streho 96 odstotkov začrtanega.

Edini zapleti se pojavljajo pri nastanitvah v gorskem območju, kjer bodo potekala tekmovanja v vseh panogah na snegu. »Na obali, kjer bo hokejski in drsalni program, je zmogljivosti za nastanitev dovolj, v gorskem predelu pa je premalo prostora za podporno osebje,« je razkril Perko in dodal, da prireditelji ustrezne rešitve še niso našli. Pri OKS so se zato odločili za plan B. »Prek lokalne agencije, s katero smo podpisali predpogodbo, smo rezervirali določene zmogljivosti v tem gorskem območju. Pri navezovanju stikov s pravimi ljudmi nam je pomagal Kolektor, ki ima tovarno v Koreji,« je dejal sogovornik. Agencija jim je pomagala tudi pri iskanju primerne lokacije za t. i. slovensko hišo, ki je vlada še ni dokončno potrdila, »je pa blizu dogovora«, kot je poudaril. Namenjena naj bi bila turistični promociji in gospodarskemu povezovanju.

O kolajnah po koncu sezone

Kdo bo pustil najmočnejši pečat na tekmovališčih, je eno leto pred dogodkom težko napovedati, je opozoril Perko: »O ožjem krogu slovenskih adutov je zdaj težko razpredati, odvisen bo tudi od zdravja in kakšne rezultate bo prinesla naslednja sezona,« je poudaril. Na podlagi statističnih izračunov v kombinaciji z aktualnim stanjem v posamezni panogi bodo pri OKS izoblikovali tudi konkretnejše cilje. Koliko kolajn pričakujejo od potnikov v Pjongčang? »O tem se bomo natančneje pogovarjali po koncu zimske sezone. Za cilje si vedno zastavimo kolajne in finančno podpremo tiste discipline, ki imajo največ možnosti,« je odgovoril Perko in opozoril, da je OKS odgovoren za organizacijsko in logistično podporo, nastopi pa so odvisni zgolj od tekmovalcev. Od slovenskih so prizorišča že preizkusili alpski smučarji, tekmovalci v smučarskem krosu, deskarji prostega sloga in tekači, v nadaljevanju sezone jih bodo še skakalci in skakalke ter alpske smučarke.

Zelo pomembno vlogo bodo na tekmovališčih kot vselej odigrali navijači. Vstopnice so v prodaji od danes, prireditelji se nadejajo, da jih bo 70 odstotkov kupilo lokalno prebivalstvo, zavedajo pa se, da v zimskih športih nimajo velikih imen, s katerimi bi pritegnili množice. Večina Korejcev tekmovalcev sploh ne pozna.

Podporniki OI 2018 verjamejo, da si bo država s tem dogodkom dvignila ugled in dokazala, da sodi med napredne. Kritiki pa poudarjajo, da so v času korupcijskih škandalov, množičnih protestov, gospodarskih in družbenih napetosti ter slabih odnosov s Severno Korejo zimski športi njihova zadnja skrb.