S smukaško nadgradnjo Kline lahko ponosen na sezono

Alpsko smučanje: razmere zaznamovale razplet. Boštjanu Klinetu točke za 11. mesto, Ilka Štuhec jih je zgrešila za las.

Objavljeno
17. marec 2016 00.57
Špela Robnik
Špela Robnik
St. Moritz – V slogu zaključnih tekem v Lenzerheide se je včeraj končala smukaška sezona svetovnega pokala tudi na prizorišču SP 2017. Napet boj za mali kristalni globus, ki se je napovedoval v moški konkurenci, je izzvenel v slabih razmerah, vseeno pa so bili po pričakovanjih najbolj srečni Italijani. S Petrom Fillom so dobili prvega smukaškega zmagovalca v zgodovini.

Zadnji se je 33-letni Južni Tirolec spustil v težke razmere in tudi na 10. mestu še osvojil dovolj točk, da se je lahko veselil prvega globusa. Za seboj je pustil Norvežana Aksla Lunda Svindala, ki je prevladoval do padca v Kitzbühlu in se je od 1. mesta poslovil šele na zadnji tekmi. Toda Fill, ki je edino zmago v sezoni dosegel prav na Streifu, mu je zlasti v začetku sezone vztrajno sledil in bil prepričan, da je bil za trud pošteno nagrajen. »To je rezultat moje vztrajnosti. O tem sem sanjal vso kariero. Ker mi je to uspelo kot prvemu Italijanu, je vse skupaj zame še bolj čustveno,« je presrečen dejal po zadnji tekmi, čestital pa svojima tekmecema, ki sta imela smolo: ob Svindalu tudi rojak Dominik Paris, ki je bil na zadnjih tekmah v sijajni formi, toda padec na torkovem treningu je pustil preveč posledic, da bi se še lahko vmešal v boj za globus.

Zmage se je tokrat veselil Švicar Beat Feuz. Glavni trener slovenske reprezentance Peter Pen je menil, da povsem zasluženo, saj je bila tekma v slabi vidljivosti zelo težka. Zato je bil zadovoljen tudi z odzivom Boštjana Klineta, ki je po njegovem mnenju po le enem preizkusu terena izvlekel dober rezultat. »Lahko sem zadovoljen, rezultat je dober. Moj primarni cilj je bil, da se uvrstim v finale, mislim pa, da sem vse skupaj še nadgradil s svojimi uvrstitvami. Lahko sem ponosen na to sezono,« je povedal 25-letni smučar, 17. v skupni razvrstitvi.

Ilka Štuhec je imela manj razlogov za zadovoljstvo. Potem ko je po dveh dobrih treningih pričakovala visoko uvrstitev, je za las zaostala za najboljšo petnajsterico in dobitnicami točk. Trener Denis Šteharnik je ocenil, da je zaradi slabe vidljivosti smučala zelo negotovo, »z višjo prežo in malo bolj okroglimi zavoji, iz katerih ni odnesla toliko hitrosti. Enostavno ni bila prava.« Sezono je tako končala kot 25. smukačica sveta.

V spremenljivih razmerah se je sreča nasmehnila zmagovalki Avstrijki Mirjam Puchner (št. 4), hrbet pa med drugim obrnila tudi prvi favoritinji Lari Gut, ki je po 13. mestu ostala celo brez smukaške kolajne, si pa je zdaj tudi teoretično zagotovila veliki globus. S precej grenkobe ji ga je morala prepustiti Američanka Lindsey Vonn, ki je v St. Moritz vendarle prišla po svojo smukaško kristalno nagrado, že 20. v svoji bogati karieri. »Mislim, da imam kljub vsemu za seboj odlično sezono. Dosegla sem devet zmag in navsezadnje tudi dvignila enega od globusov, četudi sem tekmovalno leto končala predčasno,« je dejala ameriška zvezdnica, ki pred Gutovo še vedno vodi tudi v superveleslalomski razvrstitvi (za 19 točk): »Ne verjamem, da bo tako tudi ostalo. Toda počakajmo, dogajajo se čudeži.«