S snežnim treningom dva meseca v zaostanku

Slovenske alpske smučarke bodo poletje povsem posvetile kondicijski pripravi, snežni trening šele konec avgusta.

Objavljeno
30. julij 2015 17.24
smučarke
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Rogla - V izogib scenariju iz minule zime, ko je bila blagajna alpskih smučarjev že sredi sezone prazna, so se letos zlasti dekleta morala soočiti z dodatnim klestenjem programov. Od konca minule zime so z Denisom Šteharnikom doslej zbrala le šest smučarskih dni. Medtem ko so njihove tekmice že dobro izkoristile spomladanski trening in tudi v tem času že pridno nabirajo smučarske kilometre, bodo Ana Drev, Ilka Štuhec, Maruša Ferk, Ana Bucik in ostale reprezentantke, ki so manjkale na današnjem zboru na Rogli, na novo smučanje čakale še do konca avgusta. Pa še to bodo trening v Saas Feeju morale financirati same. V nasprotnem primeru bi smučale šele septembra.

Glavni trener Denis Šteharnik se je zavedal, da je treninga odločno premalo, a je program sestavil glede na finančne okvire, ki jih ima na voljo. »Program je pač takšen, kot ga dovolijo sredstva, ne želim, da nam spet predlasno zmanjka, pokriti moramo celotno sezono do finala svetovnega pokala. Tako je v poletnem delu priprav smučarskih dni manj,« je povedal trener in ocenil, da so skupaj s spomladanskim smučanjem izgubili kakšna dva meseca treninga. Poleg tega za dekleta ni predvidena pot na južno poloblo, temveč bodo morala upati na dobre razmere na evropskih ledenikih. Če niti teh ne bo ... Vseeno se je Šteharnik nadejal, da bodo snežni program še prilagodili, če se bo le izkazalo, da je vodstvo uspelo pridobiti kakšna dodatna sredstva.

Dekleta so kajpak zaradi tega zelo zaskrbljena, a po drugi strani tudi že vajena. Že v prejšnjih letih so se znašla vsak po svoje in na sneg odšla na lastno pest. Tudi tokrat torej ne bo nič drugače in ne le za Ilko Štuhec, ki je bila v zadnjem obdobju zaradi samostojnih priprav najbolj na udaru. Z mamo Darjo Črnko in trenerjem Grego Koštomajem že te dni odhaja v Švico, s svojo ekipo bo opravila dodatne treninge hitrih dosciplin, ki sicer v reprezentančnem programu niso predvideni. »Dogovorili smo se, da je normalno, da je Denis Šteharnik moj trener, da delam pod okriljem SZS. A zaradi drugačnih potreb treninga hitrih disciplin opravljam ta trening sama v svojem režimu z dodatnimi ljudmi in na svoje stroške,« je svoj status pojasnila Mariborčanka, ki se kot edina še dogovarja tudi za trening v La Parvi.

Ta bo kajpak dodatni finančni zalogaj, ki pa ga bo očitno že tako prinesla tudi nova pogodba. Dekleta jih še niso podpisala, a očitno se tudi tokrat ne bo mogoče izogniti samoprispevku.

Na Rogli bodo sicer dekleta opravila nov sklop kondicijskih priprav, ki jih v zadnjih sezonah vodi Uroš Jelen.