Šarka Strachova pospravila smuči v kot

Čehinja je bila izrazita slalomistka, v tej disciplini je bila bronasta na OI 2010 in svetovna prvakinja v Åreju 2007.

Objavljeno
28. marec 2017 20.20
Czech Ski Women's Slalom Strachova
J. P.
J. P.

Praga - S koncem sezone je svojo aktivno športno pot zapečatila češka alpska smučarka, 32-letna Šarka Strachova, ki je bila prvi del kariere poznana pod dekliškim priimkom Zahrobska. Bila je specialistka za tehnični disciplini, predvsem za slalom, v katerem se je leta 2010 v Whistlerju okitila tudi z olimpijskim bronom, na svetovnih prvenstvih pa je bila po enkrat zlata (Åre 2007) in srebrna (Val d'Isere 2009) ter dvakrat bronasta (Santa Caterina 2005 in Beaver Creek 2015).

Že pred tem je bila leta 2005 v Bardonecchii tudi mladinska šampionka, medtem ko se je v svetovnem pokalu veselila dveh zmag v Aspnu (2008 in 2009) in še petnajstih uvrstitev na zmagovalni oder, dvakrat tudi na slovenskem snegu: v Kranjski Gori je bila leta 2007 druga, predlani pa v Mariboru tretja. V slalomski razvrstitvi svetovnega pokala je kar sedem tekmovalnih zim končala v najboljši šesterici, najvišje - druga - je bila v sezoni 2008/09, ko je premoč priznala zgolj Nemki Marii Höfl-Riesch.

Tudi v zadnji sezoni je bila Strachova še konkurenčna najboljšim in se je dvakrat dokopala do stopničk, v Squaw Valleyju je bila pred dvema tednoma druga in v Zagrebu v začetku koledarskega leta tretja. Nepričakovano odločitev je sporočila danes v dvorani teniškega kluba Sparta v Pragi: »To je ena mojih najpomembnejših potez doslej. Izkazalo se je, da svetovno prvenstvu v Aspnu ni bilo zgolj zadnje tekmovanje v sezoni, temveč zame tudi v karieri. Vselej sem bila popolna profesionalka in povsem v smučanju, ki je bilo na vrhu mojih prioritet. V tej sezoni sem se morala nekajkrat prisiliti, da je bilo tako, in presodila sem, da je to pravi čas za slovo.«