Schladming si po smučarskem SP mane roke

Kljub vsesplošni krizi zaradi pomanjkanja snega v Avstriji ni smučarsko središče Planai nikdar prej delovalo tako uspešno.

Objavljeno
31. oktober 2014 18.05
maze
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si
Schladming - Prireditelji lanskega svetovnega prvenstva v alpskem smučanju v avstrijskem Schladmingu, ki je bil kraj srečnega imena tudi za superveleslalomsko šampionko Tino Maze, so odmevno prireditev odlično izkoristili za razvoj zmogljivosti in povečanje obiska turističnih smučarjev. V sezoni 2013/14 so imeli tudi zavoljo uspešno izvedenega prvenstva za pet milijonov evrov večji dobiček kot sezono pred tem.

Smučarsko središče Planai ni še nikdar v zgodovini poslovalo tako uspešno, so se pohvalili vodilni v podjetju. Odstotkovno pet milijonov večji promet pomeni 20-odstotno rast, skupno so v minuli sezoni gostili več kot milijon turistov. Kljub na splošno slabši zimi v primerjavi s prejšnjimi, avstrijski žičničarji so imeli zaradi pomanjkanja snega triodstotni upad prometa, so imeli po besedah vodje regionalnega turističnega urada Hermanna Schützenhöferja v Schladmingu »najboljše rezultate v zgodovini«.

Več je bilo tudi nočitev na celotnem območju Schladminga, skupno so jih našteli 60.000 več kot leto poprej, kar je 3,5-odstotni dvig. Ob najbolj obremenjenih dnevih so gostili tudi po 25.000 smučarjev, ki jih ni odvrnila niti v povprečju za evro višja cena smučarskih kart.