Sedem kvot, a brez kandidatk, ki bi zapolnile vse

Prihodnjo soboto začetek sezone. O nastopu prve slovenske veleslalomistke Ane Drev, ki čuti bolečine v kolenu, tik pred zdajci.

Objavljeno
20. oktober 2017 22.02
Veleslalom Ana Drev Solden 22.10.2016 [drev]
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Redkokatera smučarska reprezentanca se te dni ni mudila na treningu v Söldnu, kjer se bo čez en teden začela nova sezona za svetovni pokal. Med tistimi, ki so pilili zadnje podrobnosti, sta bili tudi slovenska moška in ženska vrsta. Dorekli sta skorajda vse, neznanka ostaja le nastop prve veleslalomistke Ane Drev.

Drevova, najboljša veleslalomistka v ženski reprezentanci, se je z bolečinami na pogačici tistega kolena, zaradi katerega je morala v preteklosti dvakrat pod nož, soočala že v prejšnji zimi. Julija letos so jo potem operirali, vendar težave kljub temu niso izginile. Zaradi rehabilitacije se je – razumljivo – pozno spravila na sneg, večinoma je prosto smučala in se pripravljala po prilagojenem programu.

»Z nami ni opravila nobenega popolnega treninga. Smuča vse bolje, vse bolj si tudi zaupa. Ker je tekmovalka z veliko izkušnjami, bi potrebovala zgolj nekaj dni dobrega treninga, vendar bolečina ne popušča in ob tem je težko vaditi. Dokler se bo ukvarjala z vrhunskim športom, je vprašanje, če bo ta bolečina izginila,« je iz Söldna sporočil trener ženske ekipe Denis Šteharnik. Največja težava so določeni deli proge in višje hitrosti, prav gotovo pa so preglavice vplivale tudi na samozavest Drevove, ki se trudi po najboljših močeh, da bi čim prej obudila stare občutke.

Možje v belih haljah imajo različna mnenja. Zadnjega bodo podali v ponedeljek. »Poskusili jo bomo pripraviti za uverturo v novo sezono, ne bomo pa prehitevali in jo za vsako ceno poslali na štart,« Šteharnik ne bo tvegal. Nastop na ledeniku Rettenbach je tako pod vprašajem, skoraj gotovo pa bo tekmovala na naslednjem veleslalomu, ki bo konec novembra v ZDA, je povedal trener. »Morda je bolje, da se v tem mesecu premora do Killingtona pripravi, kot pa da gremo zdaj čez mejo. Odločitev za nastop v Söldnu bo padla tik pred zdajci,« je poudaril sogovornik.

Šteharnik, ki je od srede do danes z dekleti vadil na prizorišču, bo na štart prvega veleslaloma sezone poslal Tino Robnik, Ano Bucik, Meto Hrovat in Desiree Ajlec. Ilka Štuhec, ki se ta čas pripravlja na Pitztalu, je nastop že odpovedala in je ne bo med tekmicami (morala bi se udeležiti sponzorskega dogodka, a so se pri Milki odločili, da ga letos ne bodo pripravili). Zanimivo je, da bo reprezentanca v novo sezono vstopila kar s sedmimi (!) veleslalomskimi kvotami, vendar Šteharnik nima na razpolago primernih kandidatk, s katerimi bi lahko zapolnil vsa mesta. V poštev pridejo namreč tiste, ki so uvrščene med 120 na lestvici FIS (Ajlečeva je zapolnila tisto mesto, ki tega ne zahteva).

Ekipa je imela v prvotnem načrtu tri dni treninga v Söldnu, ki bi mu sledil dvodnevni premor, nato pa selitev na Mölltal, vendar se je trenerski štab po slabi vremenski napovedi za prihodnji teden odločil podaljšati vadbo na ledeniku Rettenbach.

Na enem od treningov se je rahlo poškodovala Bucikova, zdrsnila je na bok, padla čez količke in dobila močen udarec v golenico. Šteharnik pravi, da ni nič hudega, bolečine čuti, a jih lajša s protibolečinskimi tabletami. Zaradi padca je izpustila dan vadbe, včeraj pa je že normalno vadila.

Manj težav imajo v moški ekipi, ki je na avstrijski ledenik prispela dan pred žensko. Žanu Kranjcu se bo pridružil še Štefan Hadalin. Miha Hrobat, ki se je ob Hadalinu potegoval za prosto mesto, zaradi težav s hrbtom ni prišel v Sölden. »Razmere so super, progo za trening so polili z vodo, tako da smo smučali tudi po ledu,« je povedal trener tehničnih disciplin v moški vrsti Klemen Bergant, ki se bo v nedeljo odločil, ali bo fanta popeljal še na vadbo na Mölltal, v načrtu ima še dva treninga, če ju bo dopuščalo vreme. »Sneg bo na tekmi drugačen od tega, na katerem smo vadili večino časa. Sicer pa po sedmih mesecih priprav komaj čakamo, da se začne,« je dejal Bergant.