Shiffrinova se je znesla nad konkurenco, Bucikova sedma 

Ameriška smučarska zvezdnica je prvo izzivalko ugnala za 1,64 sekunde in vpisala trojček naslovov slalomske šampionke. 

Objavljeno
18. februar 2017 08.34
Switzerland Alpine Skiing Worlds
J. P.
J. P.

St. Moritz - Slovenska alpska smučarka Ana Bucik, ki je v kombinaciji z bliskovitim slalomskim odstopom zapravila lepo priložnost za vrhunsko odličje, se je predzadnji dan svetovnega prvenstva v švicarskem St. Moritzu izkazala s sedmim mestom v klasičnem slalomu. Tudi v svetovnem pokalu višje kot sedma (januarja letos v Mariboru) še ni bila, danes pa je v finalu še za eno mesto popravila osmo izhodišče, čeprav je imela šele 19. čas druge proge. Druga slovenska prestavnica Maruša Ferk je po veliki napaki 60 finalistk ujela za rep, v drugo pa odstopila že pred prvim merjenjem vmesnega časa. Jutri bo zastor na prvenstvo padel z moškim slalomom s štartom prve proge ob 9.45 in finala ob 13. uri.

Da je nesporno najboljša slalomistka zadnjih petih letih, pa je ponovno dokazala 21-letna Američanka Mikaela Shiffrin, ki se je z najboljšima časoma obeh nastopov veselila še tretje zaporedne šampionske lovorike v slalomu. Če je na prvi progi še dovolila tekmicam, da so jo malo podrážile, se je na drugi, ki jo je zakoličil njen trener, dobesedno snela z verige in v cilju prvo zasledovalko, domačo adutinjo in kombinacijsko svetovno prvakinjo Wendy Holdener, pustila za seboj za kar 1,64 sekunde. Na stopničkah je tretjič zapored pristala še Švedinja Frida Hansdotter, peta po polovici tekme, ki se je predlani v Beaver Creeku veselila slalomskega srebra, še dve leti prej v Schladmingu pa ravno tako brona. 

 

IZIDI ŽENSKEGA SLALOMA

1. (1.) Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:37,27
2. (2.) Wendy Holdener (Švi) + 1,64
3. (5.) Frida Hansdotter (Šve) 1,75
4. (4.) Petra Vlhova (Slk) 1,89
5. (9.) Šarka Strachova (Češ) 2,05
6. (7.) Michaela Kirchgasser (Avs) 2,22
7. (8.) Ana Bucik (Slo) 2,62
8. (14.) Emelie Wikström (Šve) 2,93
9. (16.) Denise Feierabend (Švi) 2,96
10. (12.) Bernadette Schild (Avs) 2,97
Maruša Ferk (Slo) odstopila v finalu

 

Mikaela Shiffrin je v celoti upravičila vlogo favoritinje. Foto: /AP.

 

POTEK PRVE PROGE

Slalomsko preizkušnjo je odprla najboljša slalomistka te tekmovalne zime in branilka zlatih odličij s prejšnjih dveh svetovnih prvenstev, mlada Američanka Mikaela Shiffrin, ki se je v St. Moritzu že veselila veleslalomske kolajne srebrnega leska. Hitro, dobro utrjeno, razmeroma enostavno progo je zvozila brez težav, že kmalu je bilo jasno, da bo njen čas - 47,80 - hud zalogaj za sleherno tekmico. Prva ga je izzvala Norvežanka Nina Løseth, ki pa jo je izvrglo že po prvem merjenju vmesnega časa, ciljno črto je prečkala skoraj štiri sekunde za Shiffrinovo.

Bolje je šlo Švedinji Fridi Hansdotter, ki je resda kopičila zaostanek, vendar ne skokovito, v cilju jo je od Američanke ločilo 77 stotink. Prva iz slovaškega mini-paketa, Petra Vlhova, je ponovila njen scenarij, po progi konstantno izgubljala, naposled pa Frido prehitela za pičlo stotinko. Njena izkušenejša rojakinja Veronika Velez Zuzulova, ki je prav tako pristavila pomemben delež k osvojitvi slovaškega srebra na paralelni tekmi mešanih ekip, je premaknila v še višjo prestavo in se vodilni še najbolj približala, a niti ona ne na manj kot pol sekunde (+ 0,59).

Prekaljena Čehinja Šarka Strachova ni izkoristila postavitve svojega trenerja in je kot prva po Løsethovi zamudila več kot sekundo, povsem drugače pa se je domače proge lotila Wendy Holdener, ki si je konkurenco pokorila že na kombinacijski preizkušnji. Največ je izgubila v srednjem delu, ko je njen zaostanek poskočil na pol sekunde, spodaj pa je bila celo prepričljivejša od Shiffrinove, tako da je še nekoliko pristrigla razliko (0,38). S tem je poskrbela, da finale ni bi bil zgolj formalnost z vnaprej odločeno zmagovalko, obenem je sklenila nastope elitne sedmerice.

Potem ko so najboljše, povečini skladno s pričakovanji, opravile prvi del slalomskega posla, tekmovalke iz »druge lige« prve jakostne skupine povsem po vrhu niso znale več poseči. Peterica (Shiffrin, Holdener, Velez Zuzulova, Vlhova, Hansdotter) je ostala nedotaknjena, sta se ji pa precej približali Švicarka Michelle Gisin in Avstrijka Michaela Kirchgasser, obe že dobitnici odličij v St. Moritzu - srebrnega in bronastega kombinacijskega. Obe sta za najhitrejšo Američanko zamudili manj kot sekundo, kmalu po nastopu elite pa so prvič zatrepetali tudi v slovenskem taboru.

Ana Bucik je imela popravni izpit po zapravljeni priložnosti v kombinaciji, v kateri je odstopila že v tretjih slalomskih vratcih. Danes se v zgornjem delu še ni povsem sprostila, kar se je poznalo na rezultatu - pri drugem merjenju je imela že sekundo zaostanka, spodaj pa je s sebe vendarle odvrgla breme in celo pridobila dve stotinki (0,96), v drugi polovici prve proge je bila celo tretja najhitrejša. To je zadostovalo za osmo mesto in odlično izhodišče pred finalom, saj je bila od četrtouvrščene Vlhove oddaljena pičli dve desetinki, od stopničk pa 37 stotink.

»Proga je bila precej gladka, a sem se dobro počutila na snegu, in ko sem ujela ritem, sem lepo stopnjevala do cilja. Upam, da bo podobno tudi v drugo. Morda je moja pomanjkljivost, da po štartu potrebujem nekoliko preveč časa, da najdem pravi ritem, to lahko popravim že v drugo,« je kmalu po opravljeni polovici današnjega posla v izjavi za nacionalno televizijo ocenila visokorasla Primorka, ki je bila na zadnjih treh klasičnih slalomih svetovnega pokala dvakrat enajsta in pred domačimi navijači v Mariboru celo sedma, kar je njen najboljši dosežek na preizkušnjah te ravni doslej.

Dvojico slovenskih nastopov na prvi progi je pri repu trideseterice zapečatila Maruša Ferk, ki je nastopila že na četrtem slalomu na svetovnih prvenstvih, tokrat pa se ji je ponesrečilo. Že začela je nekoliko premalo odločno, nato pa si po prvem vmesnem času privoščila najprej manjši, nato pa še precej večji zdrs, po katerem je še komajda ujela naslednja vrata, je pa na ta račun na Suvretti pustila ogromno časa. Že pri drugem merjenju je bila debele štiri sekunde zadaj, do cilja pa izgubila še malo več kot sekundo že tedaj pristala na 24. mestu, s čimer ni imela možnosti, da bi drugo progo, na kateri je sicer nastopilo kar 60 tekmovalk, začela v elitni trideseterici.

Se je pa vsaj prebila v finale, saj so tekmovalke iz ozadja zastopale smučarsko eksotične države in seveda niso mogle pripraviti presenečenja. Maruša je tako prvo progo končala na 51. mestu, v ospredju pa se ni spremenilo nič, čemur pritrjuje tudi podatek, da so bile v elitni petnajsterici zgolj slalomistke s štartnimi številkami od 1 do 19. Enica, Mikaela Shiffrin, je tudi vodila, najbolj sta ji za ovratnik dihali Wendy Holdener in Veronika Velez Zuzulova, Ana Bucik pa je imela na osmem mestu z zaostankom manj kot sekunde odlično izhodišče za napad na drugi progi.

IZIDI PRVE PROGE

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 47,80
2. Wendy Holdener (Švi) + 0,38
3. Veronika Velez Zuzulova (Slk) 0,59
4. Petra Vlhova (Slk) 0,76
5. Frida Hansdotter (Šve) 0,77
6. Michelle Gisin (Švi) 0,86
7. Michaela Kirchgasser (Avs) 0,95
8. Ana Bucik (Slo) 0,96
9. Šarka Strachova (Češ) 1,20
10. Lena Dürr (Nem) 1,36
51. Maruša Ferk (Slo) 5,41

 

Maruša Ferk se je po veliki napaki na prvi progi komaj zavihtela med 60 finalistk. Foto: Ruben Sprich/Reuters.

 

 

POTEK FINALA

Drugo progo, pisano na kožo vodilni po polovici slaloma Mikaeli Shiffrin, je postavil ameriški trener - in trasiral jo je nekoliko zahtevneje kot njegov češki kolega prvo. V najboljšo trideseterico (finalist je bilo sicer kar šestdeset) se je prebila zgolj ena tekmovalka s štartno številko, višjo od 40 - Poljakinja Maryna Gasienica-Daniel, ki je s številko 67 tudi odprla drugo slalomsko epizodo, toda dlje kot do drugega vmesnega časa v svojem tretjem nastopu v St. Moritzu ni prišla.

Po nastopu prve deseterice sta bili v krepkem vodstvu dve Švedinji - Maria Pietilä-Holmner si je nabrala pičlih devet stotink zaloge pred rojakinjo Anno Swenn-Larsson, že naslednja, Nemka Jessica Hilzinger, je bila debelo sekundo zadaj. V bližino obeh Skandinavk se je zavihtela njena rojakinja Marina Wallner, ki je bila desetinko prepočasna, s čimer je ob prečkanju ciljne črte izgubila dve mesti. Vse pa so za mesto navzdol zgrmele po nastopu Francozinje Nastasie Noens, ki je bila pri drugem merjenju vmesnega časa še 67 stotink hitrejša, v cilj pa prinesla zgolj sedem stotink naskoka. 

Pred nastopom elitne petnajsterice je za navdušenje ob progi poskrbela domača adutinja Denise Feierabend, ki je najboljšo predstavo sezone prihranila ravno za svetovno prvenstvo, saj v svetovnem pokalu boljša kot trinajsta v Zagrebu ni bila. Tokrat si je (tudi z najboljšim časom finala) zagotovila tri desetinke prednosti, za njenim hrbtom pa je bila kar peterica stisnjena v pičlih 17 stotink. Da je bila postavitev zahtevnejša kot na dopoldanski prvi progi, so že do tedaj dokazale štiri tekmovalke, ki niso videle cilja.

Švedski je vodstvo vrnila Emelie Wikström, a je šlo ponovno na tesno - Feierabendovo je za seboj pustila za tri stotinke. Da je bil boj še bolj razburljiv, je poskrbela Avstrijka Bernadette Schild, ki ni bila pri nobenem vmesnem času več kot desetinko hitrejša ali počasnejša od vodilne Švedinje, naposled je za njo zaostala štiri stotinke in zdrsnila na tretje mesto. Tudi Američanka Resi Stiegler ni mogla povsem na vrh, zadnjo deseterico pa je odprla Nemka Lena Dürr. Še pri zadnjem merjenju je bila tri desetinke spredaj, v cilju skoraj šest desetink zadaj. 

Pred zadnjim televizijskim premorom pa je Čehinja Šarka Strachova dala vedeti, da ne bo kar brez boja iz rok izpustila slalomskega brona, ki si ga je prilastila na predlanskem svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku. Njena prednost je skokovito naraščala in v cilju znašala izjemnih 88 stotink, vpisala je tudi najboljši čas druge proge. Vrgla je rokavico tudi slovenski adutinji Ani Bucik, ki je z odličnim izhodiščem štartala takoj za njo, v svetovnem pokalu pa boljša kot sedma še ni bila.

Ni veliko manjkalo, pa bi Primorka ponovila scenarij s kombinacijskega slaloma, tudi tokrat jo je že v zgornjem delu grdo razmetavalo, a je obdržala ritem in bila pri drugem vmesnem času še povsem zraven, do tretjega merjenja pa na Suvretti pustila pol sekunde, v cilj je prismučala z zaostankom 57 stotink za Čehinjo. Čeravno ni prevzela vodstva, je bila lahko z uvrstitvijo v deseterico nadvse zadovoljna. Takoj jo je prehitela Avstrijka Michaela Kirchgasser, za katero je bil to zadnji nastop na velikih tekmovanjih, ni pa ugnala Strachove. 

Švicarka Michelle Gisin je popustila pod pritiskom, povsem drugače pa se je proge lotila zadnja zmagovalka slaloma za svetovni pokal, Švedinja Frida Hansdotter, ki je upravičila vlogo ene od favoritinj za odličja in se zavihtela povsem na vrh - s prednostjo treh desetink. Med njo in Strachovo se je nato vrinila prva od dveh odličnih Slovakinj Petra Vlhova, ki jo je velika napaka tik pred ciljem stala vodstva. A še vedno jo je odnesla bolje kot njena izkušenejša rojakinja Veronika Velez Zuzulova, ki je zgoraj še povečala prednost, nato pa povozila količek in odstopila.

Že tedaj je bilo jasno, da bo Hansdotterjeva na še tretjem zaporednem svetovnem prvenstvu osvojila odličje. Da se tokrat ni lesketalo najžlahtneje, je poskrbela že kombinacijska svetovna prvakinja Wendy Holdener, ki je podpihnila evforijo ob progi, saj se je njena prednost pred Švedinjo resda topila, vseeno pa je v cilj s seboj prinesla 11 stotink naskoka, s čimer je gostiteljici Švici zagotovilia sedmo kolajno v St. Moritzu. Vse je bilo v rokah Američanke Mikaele Shiffrin, ki je lovila trojček slalomskih naslovov.

Vodilna v skupni in slalomski razvrstitvi svetovnega pokala je na progi, ki jo je zakoličil njen trener, že po nekaj zavojih dokazala, da je z razlogom najboljša slalomistka zadnjih zim. Finala se je lotila odločno in brezkompromisno, prednost je skokovito naraščala, v cilju pa niti sama ni mogla verjeti, da je prvo zasledovalko Holdenerjevo za seboj pustila za kar 1,64 sekunde, samo na drugi progi je bila 85 stotink hitrejša od glavne izzivalke Strachove. Na zmagovalnem odru je končala še Hansdottrova. 

Bucikova je še nekoliko popravila izhodišče in zasedla sedmo mesto z več kot dveinpolsekundnim zaostankom, finalni nastop pa je Novogoričanka za TV Slovenija komentirala takole: »Zadovoljna sem. Vem, kje so moje rezerve in kaj moram popraviti, da bom še bližje najboljšim, za kar pa potrebujem več kot teden dni treninga. V finalu sem želela začeti bolje kot na prvi progi, po progi sem se spustila nekoliko brezglavo, s čimer sem se potem morala spopadati vse do cilja.« Maruša Ferk je v finalu nastopila med zadnjimi, a je odstopila že pred prvim merjenjem vmesnega časa.