Skočil v vlogo glavnega favorita za SP na Kulmu

Smučarski skoki: Peter Prevc po zmagoslavju na novoletni turneji razred zase tudi v Willingenu.

Objavljeno
10. januar 2016 23.09
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Willingen – Če si slovenski smučarski skakalci – ekipno gledano – minuli konec tedna na »generalki« za svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu (od četrtka do nedelje) niso ravno okrepili samozavesti, pa od nje še naprej kar kipi Peter Prevc. Junak nedavne 64. novoletne turneje je bil namreč tudi včeraj v Willingenu razred zase.

Najboljši skakalec na svetu je temelje k novemu podvigu postavil že v uvodni seriji, v kateri je poletel kar 148,5 metra daleč. Z izjemnim nastopom si je zagotovil 8,4 točke naskoka pred najbližjim zasledovalcem, Norvežanom Kennethom Gangnesom (139,5 m), in še dve desetinki več pred tretjeuvrščenim Nemcem Severinom Freundom (145,5 m).

V velikem finalu, v katerem so bile vetrovne razmere precej manj ugodne kot v prvem »polčasu«, je nato 27-letni Bavarec, ki je dan poprej prispeval levji delež k domačemu moštvenemu zmagoslavju, pristal pri 133 metrih in zanesljivo ubranil svoj položaj pred četrtouvrščenim Avstrijcem Stefanom Kraftom (147 m in 127 m). Zato pa je Freundov »napad« v drugo zlahka odbil Gangnes (141 m), medtem ko je Prevc z največjo daljavo druge serije (145,5 m) le še potrdil, da mu ta čas nihče ni kos. Na koncu je imel kar 15,5 točke prednosti in 26-letnemu Norvežanu, zadovoljnemu, ker mu je šlo na skakalnici Mühlenkopf iz nastopa v nastop bolje, ni preostalo drugega, kot da mu je zaploskal.

»To je bila še ena zabavna in obenem težka tekma. Na ekipni preizkušnji (124 m) sem imel še malce težav, poleg tega so vremenske razmere bolj krojile razplet. Tudi tokrat je bilo precej vetrovno, vendar kljub vsemu bolj pošteno,« je presodil Peter Prevc in dodal, da bi ga tudi na moštveni tekmi, na kateri so Slovenci v zgolj eni seriji zasedli nehvaležno četrto mesto za Nemci, Norvežani in Avstrijci, zagotovo odneslo do 140 metrov.

Kljub temu je po posvetu s trenerji nekoliko spremenil položaj v počepu. »Zaradi tega sem lahko – povedano po domače – z odskočne mize bolj 'zarezal',« je 23-letnik iz Selške doline razkril skrivnost včerajšnjega uspeha. Tako je slavil še četrto zaporedno zmago, sedmo v sezoni in skupno 13. v svetovnem pokalu, kar pomeni, da ga od najuspešnejšega Slovenca Primoža Peterke ločita le še dve.

Z njo se je še utrdil na vrhu skupnega seštevka, v katerem ima že zajetnih 245 točk naskoka pred najhujšim tekmecem Freundom, in skočil v vlogo glavnega kandidata za osvojitev naslova svetovnega prvaka v poletih ta konec tedna v Bad Mitterndorfu oziroma Tauplitzu. »Moja forma je res zelo dobra in zmaga pomeni lepo popotnico za Kulm, vendar pa je treba umiriti žogo. Na tamkajšnjo letalnico, ki so jo od lani spet nekoliko spremenili, se bomo vsi podali z ničle. Upam, da se bom hitro spoprijateljil z napravo in užival. Ob številnih slovenskih navijačih in zastavah, ki se jih seveda veselim, pa me je kar malo strah, kaj se bo zgodilo, če ne bom tekmoval dobro,« je previden.

Na opazko, kaj počne, da je pri njem v zadnjem obdobju vse videti tako preprosto, pa je odvrnil: »Ko si v formi, je vedno vse videti lahko. Če pa se malo ozreš nazaj, kaj vse si moral narediti poleti, ti hitro postane jasno, da vse skupaj še zdaleč ni (bilo) tako enostavno.«

Razveseljivo je, da se pred drugim vrhuncem zime forma dviguje Juriju Tepešu (134 m in 133 m), ki je v včerajšnjem finalu pridobil tri mesta in tekmo končal na trinajstem, preostale naše udeležence svetovnega prvenstva na Kulmu – Anžeta Laniška (120 m/42.), Andraža Pograjca (118 m/46.) in Roberta Kranjca (119 m/47.) – pa pred sredinim odhodom na avstrijsko Štajersko čaka v torek še trening v Planici.

Zunaj najboljše trideseterice je v osrčju Nemčije ostal tudi Domen Prevc, ki je dan po novem osebnem rekordu (145,5 m) izvlekel 122 metrov in 38. mesto, s katerim je prvič, odkar je novembra sijajno prestal ognjeni krst med elito, ostal brez točk. Komaj 16-letni skakalec kranjskega Triglava bo sicer izpustil svetovno prvenstvo v poletih, ker še ni polnoleten.

S prireditvijo v Willingenu se je iztekel drugi zimski ciklus svetovnega pokala, v tretjem – od Zakopanov (23. t. m.) do Sapora (31. t. m.) – pa bodo imeli Slovenci na voljo »le« šest »prenosnih vstopnic«, potem ko nihče od naših prek celinskega pokala ni dosegel sedme kvote. Minuli konec tedna sta bila med »2. skakalno ligo« v Garmisch-Partenkirchnu od varovancev Igorja Medveda, trenerja slovenske reprezentance B, najboljša Tomaž Naglič z dvema šestima mestoma in Bor Pavlovčič, ki je sobotnemu četrtemu mestu dodal še dvanajsto. Zmagi sta slavila Nemec David Siegel in Avstrijec Thomas Hofer.