Slabo spal in dobro skakal

Smučarski skoki: Robert Kranjec najboljši Slovenec v Hakubi.

Objavljeno
30. avgust 2015 23.55
Sora pri Medvodah, 20.10.2014, smucarska zveza slovenije je predstavila panoge in tekmovalce. Foto: Marko Feist
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Najizkušenejši slovenski smučarski skakalec Robert Kranjec je bil na prireditvi za veliko nagrado FIS v Hakubi tudi naš najbolje razpoloženi mož. Potem ko je moral 34-letni Kranjčan na sobotni tekmi za pičle 0,7 točke priznati premoč zgolj Nemcu Michaelu Neumayerju, se je včeraj izkazal s petim mestom.

»Potihem sem upal, da mi bo šlo dobro od nog. Že več tednov namreč skačem na visoki ravni, a tega na preizkušnjah v Evropi še nisem pokazal, ker nisem našel pravih občutkov. Srečen sem, da sem tokrat dobro skakal tudi na tekmah in ne le na treningu,« je povedal 34-letni Kranjčan, ki se je po skoraj šestih letih spet povzpel na zmagovalni oder v poletnem »svetovnem pokalu«.

V posamični konkurenci se je predtem slovesne razglasitve v tem tekmovanju nazadnje udeležil oktobra '09 v Klingenthalu, kjer je bil prav tako drugi. Ob tem je Kranjec, ki ima zdaj sedem posamičnih uvrstitev med najboljšo trojico v veliki nagradi FIS, zaupal, da je imel sicer zaradi časovne razlike v minulih nočeh nekaj težav s spancem.

Potem ko je v soboto prvo zmago med (okrnjeno) elito slavil 36-letni Neumayer, je včeraj prvič slast zmage na tekmi najvišje ravni okusil še domači matador Kento Sakujama, ki je dan poprej pristal na 3. mestu. »Na prvi preizkušnji sem bil še nekoliko živčen, ker sem po daljšem času spet tekmoval v mednarodni konkurenci na Japonskem. V drugo je bilo že lažje, zato sem bil tudi bolj sproščen. Upam, da bom pozimi skakal na podobno visoki ravni, moj cilj pa je kolajna na olimpijskih igrah leta 2018 v Južni Koreji,« je poudaril 25-letni Japonec, ki je včeraj oblekel tudi rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku velike nagrade FIS.

Ob Kranjcu se je od Slovencev dvakrat med deseterico prebil še Anže Semenič (4. in 10.), po enkrat pa je to uspelo Nejcu Dežmanu (7. in 15.) in Jaki Hvali (10. in 17.). Nekaj več težav sta imela Jernej Damjan (30. in 21.) in Matjaž Pungertar (24. in 32.), vendar sta s posameznimi nastopi pokazala, da sta lahko zraven.

Trener Nejc Frank, ki je ob odsotnosti »selektorja« Gorana Janusa vodil slovensko odpravo na Japonskem, je posebej pohvalil Kranjca in Semeniča, ki je s 4. mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev. Glede na skoke, ki jih je delal na treningu, ga je prijetno presenetil tudi Dežman. »Osebno sem zadovoljen. Konkurenca je bila resda slabša, a vseeno še dovolj močna, da je bilo treba za uvrstitev med deseterico vseeno dvakrat dobro skočiti,« je pojasnil Frank.

Na preizkušnjah za celinski pokal v Frenštatu je Anže Lanišek s 6. in 5. mestom prevzel tudi skupno vodstvo v tem tekmovanju ter Sloveniji zagotovil sedmo kvoto za drugi del velike nagrade FIS. V Oberwiesenthalu pa je z zmago in 2. mestom za celinski pokal blestela Ema Klinec.