Slalomski in veliki globus enako velika izziva za Tino

Zlata lisica: veleslalomska mojstrica Tina Maze se vrača v smučino svetovnega pokala z veliko željo po slalomski zmagi.

Objavljeno
20. februar 2015 23.27
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Maribor – Ne glede na zelo zahtevne tekme na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku, ki so večino smučark do konca izčrpale, premalo časa za regeneracijo in težave s premagovanjem časovne razlike, gre »beli cirkus« neusmiljeno naprej. Še preden se je lahko dodobra oddahnila in proslavila tri kolajne iz Kolorada, je dvakratna svetovna prvakinja Tina Maze morala svoje misli 100-odstotno usmeriti v naslednji cilj – veliki globus.

Prednost pred prvo izzivalko, Avstrijko Anno Fenninger, je sicer udobna (184 točk naskoka), vendar pa še zdaleč ne dovoljuje mirnosti oziroma povprečnega smučanja. Visok ritem, v katerem je od začetka sezone, se je ustavil le za dan ali dva, nadaljeval pa se bo v enako zahtevnem obsegu, kot se je končal v St. Moritzu, na zadnji tekmi pred SP v Beaver Creeku. Do konca je na sporedu še dvanajst tekem – po trije veleslalomi, slalomi in superveleslalomi ter dva smuka in alpska kombinacija. Mazejeva je v igri za kolajne v vseh štirih disciplinah, najbližje malemu globusu pa je v slalomu. Za vodilno Frido Hansdotter zaostaja za 44 točk, za drugouvrščeno Mikaelo Shiffrin pa pet. Glede na to, da na SP ni izpolnila želje po slalomski kolajni, ji bo največji motiv v nadaljevanju sezone troboj s Švedinjo in Američanko.

Kakšen bo razplet v tej disciplini oziroma kakšne možnosti ima slovenska šampionka, bo slej ko prej pokazal mariborski slalom. Svetovna prvakinja Shiffrinova je seveda največji Tinin izziv. V Mariboru si želi revanšo. Drugače si ne gre razlagati njene ugotovitve, da je na SP dobila zaušnico, ki jo je dodatno motivirala. Na Višarjah je v minulih dneh bolj iskala slalomski kot pa veleslalomski ritem. Verjame, da bodo njene noge hitrejše, ritem pa pravi slalomski. Če ne zaradi drugega pa zaradi normalnih razmer. Na SP je bila na zadnji disciplini že povsem izčrpana, v Mariboru pa je sveža, kolikor je pač lahko ob začetku tretjega dela maratona petih disciplin.

Shiffrinova je v Beaver Creeku povedala, da želi v Mariboru končno stopiti na zmagovalni oder. Napovedala je tudi bolj intenzivno vadbo veleslaloma. Tudi ona svoje zlate slalomske kolajne ni proslavljala, saj je že naslednji dan letela v Evropo. »Zadnji treningi veleslaloma so bili dobri, zato pričakujem svoje najboljše letošnje izide,« se ameriška junakinja SP nadeja, da bo boljša, kot je bila denimo na zadnji veleslalomski preizkušnji na SP, kjer je zasedla osmo mesto. »Veleslalomske tekmice so zelo močne in nanje ne morem vplivati. Na kar lahko vplivam, so moje predstave,« je povedala o veleslalomu slalomska prvakinja. In kaj pričakuje v svoji paradni disciplini? »Tako v slalomu kot veleslalomu bi si želela do konca sezone večkrat zmagati. Ampak ko razmišljaš o zmagah, se ti pogosto izmuznejo, zato se moram zbrati in osredotočiti, kako čim bolje izpeljati zavoje. Ob tem bo prišel tudi rezultat,« je Shiffrinova zaključila napoved Zlate lisice, na kateri v treh nastopih ni prišla višje od sedmega mesta.

Pravzaprav pa ima Mazejeva dva pohorska izziva oziroma veliki revanši. Tudi Fenningerjevi se želi oddolžiti za veleslalomski poraz na SP. Avstrijka ji je namreč v Beaver Creeku z izjemno predstavo na prvi progi zatrla vse upe na zmago. Fenningerjeva, ki ne tekmuje v slalomu, je vadila v Hinteralmu v popolni osami. Tudi zanjo bo veleslalom v Mariboru ključen za skupni seštevek svetovnega pokala. Po izjemno čustvenem doživetju svetovnega prvenstva je vprašanje, ali ima toliko notranje moči za dodaten dvoboj z Mazejevo.