Slovenci na Golteh tudi v drugo brez madeža

Trije slovenski telemark smučarji v šprintu na domačih tleh vnovič do točk, najboljši Rok Šmejic na 13. mestu.

Objavljeno
22. januar 2015 00.13
Na tekmah svetovnega pokala v telemark smučanju na Golteh je med Slovenci najvišje posegel Rok Šmejic. 21. januar 2015
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Golte – »Da, Golte si z letošnjo organizacijo, nastanitvijo in pripravo proge tudi v prihodnje zaslužijo mesto v koledarju svetovnega pokala,« je bil po dveh šprinterskih tekmah telemark smučarjev na slovenskih tleh neomajen član maloštevilčne domače »posadke« Jure Aleš, ki se je – podobno kot tudi Rok Šmejic in Sašo Aleš – obakrat dokopal do točk.

Včeraj so vsi trije varovanci trenerja Urbana Simčiča vsaj ponovili dosežke s torkove uvodne preizkušnje. Ponovno je bil najvišje komaj polnoletni Šmejic, ki je s 13. mestom vpisal svojo najboljšo šprintersko uvrstitev med svetovno elito doslej. Še več: krepko je tudi zmanjšal zaostanek, s 15 na manj kot deset sekund, do deseterice ga je ločila sekunda in pol. »Vendar pa na zaostanek niti ne gledam, že en kazenski pribitek namreč lahko marsikaj spremeni,« poudarja Rok, ki je bil še posebej zadovoljen z nastopom na prvi progi. »Na njej sem naredil tudi skok, v drugo ga nisem, tudi sicer se je posrečil le redkim. Pa še nekoliko bolj utrujen sem bil,« je pristavil dijak, ki bo sklepni del sezone izpustil zaradi priprav na maturo.

Po nizu kar sedmih zaporednih preizkušenj bodisi v šprintu ali paralelnem šprintu zdaj svetovno karavano že na prihodnji postaji, jutri in v soboto v Raurisu, čaka tudi prvi klasik, ki velja za kraljevsko disciplino v telemarku, v tej sezoni. »Že v minuli zimi sem v Rjukanu sam sebe presenetil z uvrstitvijo med najboljših 15 kmalu po poškodbi. Res pa je, da nimam veliko klasikov v nogah, saj so med sezono na sporedu le redki,« je pristavil Šmejic in pohvalil progo na Golteh, češ da so imeli na izvrstni podlagi dokaj enakovredne razmere tudi tekmovalci z višjimi štartnimi številkami.

Starejši od bratov Aleš, 22-letni Sašo, je torkovo uvrstitev popravil za pet mest (23.), mlajši Jure pa jo je zadržal (18.). »Sem pa beležil zelo dobre čase; če bi obveljala le časovna komponenta, bi se zavihtel okrog dvanajstega mesta, tako pa sem na obeh progah ob skoku in tudi po njem nabral več kazenskih sekund kot tekmeci. Proga je lepo vzdržala vse tekmovalce, le ob koncu prvega nastopa smo imeli mi z višjimi številkami zaradi megle slabšo vidljivost,« je pojasnil 19-letnik z Brega ob Savi, ki meri visoko tudi v klasiku: »V njem je izjemno pomemben tek, v katerem pa sem jaz močno napredoval, torej se nadejam visokih uvrstitev.«

Je pa po dolgem času spet prišlo do spremembe povsem na vrhu, saj je popolno monotonost, ki jo je uprizoril prepričljivi Nemec Tobias Müller s tremi zaporednimi šprinterskimi zmagami, vendarle prekinil izkušeni Švicar Bastien Dayer. Ta je najboljšega telemarkerja sezone pustil za seboj za manj kot sekundo in se veselil osme zmage v karieri, prve na slovenskem snegu (v Bohinju je bil pred tremi leti dvakrat tretji). Kakšen perfekcionist je včeraj poraženi Müller, pa nazorno pove izjava po torkovi prvi od dveh preizkušenj na Golteh, ko je prvega izzivalca ugnal za skoraj štiri sekunde, a svoj nastop ocenil zgolj za »dve solidni vožnji«.