Slovenke ponovile ekipni uspeh na Erti

Alpsko smučanje: Četverica do točk. Drugi zaporedni odstop Mikaele Shiffrin.

Objavljeno
23. januar 2018 21.04
Mojca Finc
Mojca Finc
Kronplatz – Za lep ekipni uspeh so poskrbele slovenske alpske smučarke na veleslalomu za svetovni pokal na Kronplatzu. Na eni od najtežjih prog v koledarju so ponovile izkupiček prejšnje zime na tem prizorišču: kar štiri so si prismučale točke. Največ je iztržila Ana Drev z 11. mestom.

Predzadnji veleslalom pred olimpijskimi igrami je dobila Viktoria Rebensburg, v svoji paradni disciplini je zmagala tretjič v sezoni in štirinajstič v karieri, s čimer se je izenačila s športno upokojeno slovensko zvezdnico belih strmin Tino Maze. Nemka se je od kranjskogorskih tekem za Zlato lisico naprej soočala z boleznijo, izpustila je preizkušnje v Bad Kleinkirchheimu in Cortini d'Ampezzo, po premoru in počitku pa se je vendarle sestavila. Včeraj je bila na zahtevni progi Erta na Kronplatzu zelo prepričljiva.

Najbolj se ji je približala Norvežanka Ragnhild Mowinckel, vodilna po prvem nastopu, ki je bila na koncu zgolj tri stotinke počasnejša od zmagovalke. Tretja je bila domačika Federica Brignone. Veliko presenečenje je bil drugi zaporedni odstop najboljše smučarke v olimpijski zimi Mikaele Shiffrin. Usodna je bila napaka na prvi progi.

Američanka dobila lekcijo

»Nisem nepremagljiva. Borim se na vsaki tekmi. Ljudje pravijo, kako je dolgočasno, ker zmagujem. No, tokrat jim vendarle ni bilo,« je pripomnila Američanka in dodala, da v dveh zaporednih odstopih ne vidi razloga za preplah. Brez uvrstitve je končala že superveleslalom v Cortini d'Ampezzo. »Za oba odstopa obstajajo logične razlage. Vsekakor pa sem tokrat dobila lekcijo,« je poudarila šampionka in opozorila, da se osredotoča na vrhunec sezone – olimpijske igre.

Na Južnem Tirolskem je izgubila mesto vodilne v veleslalomski razvrstitvi. V skupnem seštevku je še vedno daleč pred vsemi, pred najbližjo zasledovalko Rebensburgovo ima kar 843 točk prednosti.

Končno tudi Bucikova

Dober vtis so pustile slovenske smučarke. Drevova se je uvrstila tik za deseterico (»Vsak grob gib je bil kaznovan, vesela pa sem, da sem začutila nekaj zelo dobrih zavojev, v celoti pa nastop ni bil dober.«), Tina Robnik je bila osemnajsta, Meta Hrovat je prismučala mesto za Lučanko, Ana Bucik je bila 27.

»Zelo smo veseli. Vsaka naša tekmovalka, ki je na štartu, lahko pride med trideset najboljših. Končno je uspelo tudi Bucikovi, dolgo smo čakali na ta korak. Drevova in Robnikova bi lahko na prvi progi pokazali več, želel bi si malo več drznosti. A meja do odstopa je bila na tej zahtevni progi tanka. Pri težkih zavojih nista bili sproščeni, smučali sta nekoliko v krču. Hrovatova je nastopila brez napak, vendar malo bolj nadzorovano. Mlada je, nabira si izkušnje, gre po pravi poti, nadgrajuje svoje znanje in se razvija v odlično veleslalomistko,« je slovenske nastope ocenil glavni trener Denis Šteharnik.

Karavana se konec tedna seli v Švico, kjer dekleta čakajo tri tekme: kombinacija, veleslalom in slalom.