Slovenska družinska naveza predzadnja

Biatlonca Janez Marič in Anja Eržen sta premierno izvedbo posamičnih mešanih štafet končala na 19. mestu.

Objavljeno
06. februar 2015 18.25
lvu/Biatlon
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Nove Mesto - Nove Mesto na Češkem, sedma postaja poolimpijske sezone biatlonskega svetovnega pokala, ta konec tedna gosti kar šest preizkušenj, najprej pa so prireditelji pod streho spravili premierno izvedbo posamičnih mešanih štafet, v kateri nastopata le po en tekmovalka in tekmovalec, ki se na pot podata po dvakrat. Slovensko družinsko navezo sta sestavljala stric in nečakinja, Janez Marič in Anja Eržen, ki sta med dvajsetimi sodelujočimi dvojicami zasedla 19. mesto. Za zmagovalcema, Rusoma Aleksejem Volkovom in Jano Romanovo, sta zaostala za krog. Danes (s štartom ob 17.30) bo na sporedu še preizkušnja mešanih štafet, slovensko zasedbo bodo tvorili Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak.

»Na strelski preprogi niti nismo toliko izgubljali zaradi natančnosti, temveč bolj pri času. S tremi popravami se v modernem biatlonu strelja 45 sekund. Vemo, da Janez ni hiter strelec, tokrat je za nameček še zgrešil. Anja še vedno potrebuje preveč časa do prvega sproženega strela. Tudi če je natančna, naposled izgubi več časa, kot če bi šla v kazenski krog. Na takšni tekmi so v ospredju hitri strelci, a v ekipo smo dali družinsko navezo, da je celotna zadeva za nas tudi malce zgodovinska,« je strnil vtise glavni trener Uroš Velepec.

»Tekma je bila zelo stresna. Prvič, ker je krog zelo kratek, in drugič, ker je teba na strelišču čim bolje in čim hitreje opraviti. Danes se s stricem nisva dobro odrezala, res pa je, da je šlo za prvo tovrstno preizkušnjo. Verjetno bo minilo še nekaj časa, da se bo ta disciplina zares obnesla,« je poudaril Erženova, njen stric Marič pa je dodal: »To je tekma za hitre strelce, saj se na progi ne da ničesar nadoknaditi. Če streljaš počasi in veliko popravljaš, izgubiš dosti časa. Je pa lahko takšna disciplina zelo zanimiva in mislim, da bi morala obstati. Danes so mi zmrznile roke in sem težko vstavljal naboje, kar pa ni izgovor. Res ni bil moj dan. Na progi vsi šprintajo od štarta do cilja, saj je krog dolg le kilometer in pol, tek tako ne igra nobene vloge.«