Slovenski adut z eno zgrešeno tarčo ob zmago

Jakovu Faku izjemen tek v šprintu prinesel 5. mesto, v skupnem seštevku je že tretji. Teji Gregorin napačne smuči.

Objavljeno
13. december 2014 00.34
BIATHLON-WC-WOMEN
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Hochfilzen – O tem, da je Jakov Fak v to sezono vstopil na visoki ravni pripravljenosti, so se v slovenskem taboru prepričali že na premieri pred dnevi na Švedskem, včeraj pa je Fak le še potrdil ugled enega najboljših biatloncev na svetu. Po izjemni tekaški predstavi je bil 5., če pa ne bi bilo zgrešene tarče, bi bil kar na vrhu.

»A vidite, prav v tem se skriva ta izjemna zanimivost biatlona. Lahko si še tako hiter, a že en kazenski krog te porine z odra za najboljše,« je staro resnico ponovil vodilni adut slovenske reprezentance. Očitno ob besedah o izjemnih ambicijah v tej sezoni ni prodajal puhlic, zanimivo ga bo seveda spremljati tudi v nadaljevanju, potem ko prvič po dolgih letih ne dela več po programu glavnega reprezentančnega trenerja Uroša Velepca. A očitno gre za profesionalca od glave do pet, v primerjavi s prejšnjimi sezonami pa jo je vsaj za zdaj zelo dobro odnesel tudi z zdravjem. Bolezni in poškodbe ga ne spremljajo več vneto, seveda si želi, da tako tudi ostane.

Kako telesno močan je, pa je najbolje potrdila včerajšnja predstava v šprintu, kjer je bil edini med osmerico z eno zgrešeno tarčo, vsi drugi, vključno z izjemnim Martinom Fourcadom, so bili na strelišču brezhibni, a v smučini počasnejši od našega asa. Francoz je bil tako 7., zmage se je veselil Norvežan Johanes Thingnes Bø.

Zbranosti pa mu je zmanjkalo v zadnjem poskusu leže. »Pripetila se mi je pač tista stara napaka, ko ti po štirih zadetkih misli že uhajajo na progo in nadaljevanje tekme,« je priznal 27-letni reprezentant in še posebej poudaril: »Pohvale si zasluži tudi naš servis za izjemno pripravo smuči. Tekmoval sem s parom iz prejšnje sezone, smučki sta bili zelo hitri.«

Drugi slovenski tekmovalci po prihodu v cilj niso bili tako dobre volje. Predvsem Klemen Bauer truda v smučini ni kronal s streljanjem, tri zgrešene tarče stoje so ga oddaljile od želenega boja za deseterico, na 41. mestu je ostal brez točk za skupni seštevek – v katerem je ta čas Fak sijajni 3. –, a se je uvrstil vsaj v jutrišnje zasledovanje. To bo minilo brez tistih slovenskih reprezentantov, ki so realno vendarle daleč od elite, Lenarta Oblaka, Petra Dokla in Roka Tršana ter v ženski konkurenci Anje Eržen in Urške Poje.

Slovenska uvrstitev št. 2 uvodnega dne v Hochfilznu je pripadla Teji Gregorin, a drugouvrščena v razvrstitvi športnic leta pri nas nad včerajšnjim 14. mestom ni mogla biti navdušena. Na strelišču je sicer v precej bolj vetrovnih razmerah, kot so bile pozneje v moškem šprintu, delovala zelo zbrano in se odrezala z učinkom brez zgrešene tarče in v takšnih primerih je bronasta olimpijka kandidatka vsaj za udarno deseterico, če že ne za stopničke. »A tokrat mi s smučmi ni šlo po načrtu, primerjava s tekmicami na progi mi je to hitro pokazala,« je povedala sprva, poznejša analiza pa je pokazala, da ga serviserji niso polomili s pripravo smuči, temveč je bila izbira tekmovalnega para za drugačen sneg kot pred dnevi v Östersundu napačna. V primerjavi s Fakom, ki je tekmoval na preverjenih smučeh prejšnje sezone, je Gregorinova poskusila s parom iz zadnje Fischerjeve serije. Glede na njeno tradicionalno konkurenčnost v zasledovanju (prav v Sočiju je s 15. mesta skočila na zgodovinsko 3.) pa prav gotovo lahko izboljša letošnjo tirolsko bero. Tudi Andreji Mali ni šlo včeraj po načrtih, ostala je brez točk, a s 46. mesta jih bo jutri odločno napadla. Kajti na pladnju bo popotnica za vedno znova mikavno Pokljuko …