Slovenski biatlonci po polovici vodilni, v cilju pa sedmi

Klemen Bauer in Jakov Fak vrhunsko začela štafetno tekmo, Rok Tršan in Janez Marič zadržala zelo solidno uvrstitev.

Objavljeno
15. januar 2015 17.37
Germany Biathlon World Cup
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ruhpolding - Slovenska moška biatlonska reprezentanca v postavi Klemen Bauer, Jakov Fak, Rok Tršan in Janez Marič se je izkazala na moštveni preizkušnji svetovnega pokala v nemškem Ruhpoldingu, saj je v konkurenci 25 zasedb končala na sedmem mestu, za zmagovalno norveško izbrano vrsto pa zaostala dve minuti in tri četrt.

A še precej bolje ji je kazalo po polovici preizkušnje, saj je bila tedaj celo vodilna s 23 sekundami prednosti pred poznejšimi zmagovalci. To je bila posledica taktične odločitve trenerja Uroša Velepca, ki je oba glavna aduta Bauerja in Faka postavil na prvi dve predaji. Klemen je imel ob koncu svojega nastopa dobre tri sekunde zaloge pred Rusi, Nemci in Norvežani, Jakov pa je z dvakratnim brezhibnim strelskim nastopom časovno zalogo močno povečal. Nekdanji smučarski tekač Tršan je Slovenijo še zadržal v igri za najvišja mesta, a je moral nato naš zadnji mož, 39-letni veteran Marič, dvakrat v kazenski krog, s čimer so vsi upi po še odmevnejšem dosežku splavali po vodi.

Zmagala je norveška četverica Ole Einar Bjørndalen, Erlend Bjøntegård, Johannes Thingnes Bø in Emil Hegle Svendsen, ki je v zadnjem krogu švignil mimo dotlej vodilnega Nemca Simona Schemppa. Na stopničkah se je znašla še ruska četverica. Jutri se bo tekmovanje na šesti postaji svetovnega pokala v tej zimi nadaljevalo z ženskim šprintom na 7,5 kilometra dolgi progi.

IZIDI MOŠKE ŠTAFETNE PREIZKUŠNJE (4 X 7,5 KM) V RUHPOLDINGU

1. Norveška (Bjørndalen, Bjøntegård, J. T. Bø, Svendsen) 1;09:42,3 (0+8)
2. Nemčija (Lesser, Birnbacher, Peiffer, Schempp) + 4,6 (0+4)
3. Rusija (Garaničev, Lapšin, Volkov, Šipulin) 8,4 (0+8)
4. Francija (S. Fourcade, Desthieux, Fillon Maillet, M. Fourcade) 23,8 (1+5)
5. Avstrija (Grossegger, Landertinger, Eberhard, Eder) 24,5 (1+8)
6. Češka (Krčmar, Šlesingr, Soukup, Moravec) 30,8 (0+7)
7. Slovenija (Bauer, Fak, Tršan, Marič) 2:46,8 (2+8)