Hirscher v Söldnu polepšal avstrijski praznik, Kranjec do točk

Marcel Hirscher je slavil na uvodni preizkušnji svetovnega pokala, Žan Kranjec je osvojil 24. mesto.

Objavljeno
26. oktober 2014 02.18
Soelden
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Sölden - Avstrijski smučar Marcel Hirscher je zmagovalec uvodne veleslalomske preizkušnje svetovnega pokala v Söldnu.

25-letni branilec velikega kristalnega globusa je vodil že po prvi vožnji in na koncu slavil z več kot sekundo in pol prednosti, drugi je bil Nemec Fritz Dopfer (+1,58), tretji pa Francoz Alexis Pinturault (2+,06).

Razlog za veselje imajo tudi v slovenskem taboru, saj je Žan Kranjec osvojil 24. mesto (+4,49) in si s tem priboril svoje druge točke svetovnega pokala. Kranjcu je sicer po prvi vožnji kazalo še bolje, saj je bil na 18. mestu, vendar je v finalu poslabšal svojo uvrstitev.

»So druge točke, ampak načeloma nisem zadovoljen z današnjim dnem. Imel sem možnost za veliko več. Prva vožnja je bila dobra, v drugi pa se nisem našel. Že od starta naprej je bilo samo mučenje, takoj sem vedel, da to ni to. Treba je analizirati, kaj se je dogajalo v drugem teku in to popraviti, da se to ne bo več dogajalo. Enostavno nisem imel občutka na smučeh, ni bilo tistega "gripa". Enostavno ni šlo. Eno potrditev sem dobil, da se lahko z eno dobro vožnjo zavihtim zelo visoko. Na tem bomo gradili naprej, da bom tudi na tekmi sestavil dve dobri vožnji, samo ena je premalo. Kot sem že povedal, s temi drobtinicami se ne bom zadovoljil. Gremo naprej. En rezultat je za delo naprej, upam, da bo šlo naprej bolje tako kot je bilo v prvi vožnji,« je povedal Kranjec.

Preostali slovenski smučar Mišel Žerak je odstopil.

Naslednja moška tekma bo 16. novembra v Leviju.

Prva vožnja

Tekmovanje je otvoril avstrijski veteran Benjamin Raich in z nekaj težavami pri prvi prelomnici zabeležil čas 1:15,23. Takoj za njim je štartal olimpijski in svetovni prvak v veleslalomu, Američan Ted Ligety. Ta je imel pri prvi primerjavi časov le osem stotink prednosti, nato pa je pospeševal in v cilj prismučal s prednostjo 52 stotink.

Ligety je ostal v vodstvu le do petega tekmovalca, Avstrijca Marcela Hirscherja. Ta je prikazal agresivno vožnjo in imel že pri prvem vmesnem času prednost 46 stotink, ki jo je do druge primerjave povišal na 75 stotink, na koncu pa je s slabšim spodnjim delom prevzel vodstvo z »zgolj« 19 stotinkami naskoka.

S številko enajst se je na profo podal obetavni Norvežan Henrik Kristoffersen in pri prvi primerjavi časov za Hirscherjem zaostajal le 28 stotink, vendar pa je kmalu zatem naredil veliko napako in z zaostankom 6,55 sekunde pristal na repu uvrščenih.

S številko 32 je štartal prvi slovenski predstavnik Žan Kranjec in si z 18. mestom (+2,86) zagotovil nastop v finalu, kjer se bo boril za svoje druge točke v svetovnem pokalu. Prve je osvojil v pretekli sezoni v Alta Badii (23. mesto). Kranjec je prvi primerjavi časov zaostajal za 1,19 sekunde, pri drugem za 1,87 sekunde, na koncu pa je ciljno črto prečkal z zaostankom 2,86 sekunde, kar je bilo dovolj za 18. mesto, ki ga je zadržal vse do konca uvodne vožnje.

Preostali slovenski smučar Mišel Žerak je odstopil s številko 66.

Finalna vožnja

Drugo vožnjo je začel Kanadčan Phil Brown in zabeležil čas 2:32,48, vodstvo pa je moral predati že naslednjemu tekmovalcu, Avstrijcu Christophu Nösigu (2:32,26).

Žan Kranjec je štartal kot dvanajsti, njegova prednost pred vodilnim Švicarjem Carlom Janko pa je bila enajst stotink. Kranjec je pri prvi primerjavi zaostajal za 11 stotink, nato pa je v strmini naredil preveč napak in ciljno črto prečkal na 11. mestu (+1,37), prehitel je le Avstrijca Philippa Schörghoferja.

Pred zadnjimi desetimi smučarji je bil na vrhu Italijan Davide Simoncelli (2:30,38), Žan Kranjec pa je bil na 16. mestu. Simoncellija je izmed naslednjih petih tekmovalcih prehitel le Francoz Victor Muffar-Jeandet (2:30,23), Kranjec pa je zasedal 19. mesto.

Peti najboljši čas prve vožnje je imel Francoz Alexis Pinturault, ki je rojaka Muffar-Jeandeta prehitel za osem stotink sekunde.

Pinturaultov čas je napadal Benjamin Raich, ki je imel 17 stotink prednosti, kar pa mu ni zadostovalo za prevzem vodstva, saj je zaostal za pičlo stotinko.

Sledil je nastop Nemca Fritza Dopferja, ki je imel 36 stotink prednosti. Dopfer je pri prvi primerjavi časov povečal prednost na 53 stotink, v cilju pa je prevzel vodstvo s 44 stotinkami prednosti in si zagotovil uvrstitev na zmagovalni oder.

Dopferjev dosežek je kot prvi napadalec Američan Ted Ligety, čigar prednost je bila 33 stotink. Ta je imel pri zadnji primerjavi še 40 stotink naskoka, nato pa je naredil veliko napako in zasedel le deveto mesto (+1,44).

Kot zadnji se je po smučišču spustil domačin Marcel Hirscher, ki je imel 52 stotink prednosti. Hirscher je do prvega vmesnega časa še povečal prednost (1,02 sekunde), pri zadnji primerjavi je bil hitrejši za 1,35 sekunde ter je na koncu vpisal prepričljivo zmago (1,58 sekunde).

 

Rezultati veleslaloma

1. Marcel Hirscher (Avs) 2:28,09

2. Fritz Dopfer (Nem) +1,58

3. Alexis Pinturault (Fra) +2,06

4. Benjamin Raich (Avs) +2,07

5. Victor Muffat Jeandet (Fra) +2,14

6. Davide Simoncelli (Ita) +2,29

7. Marcus Sandell (Fin) +2,67

8. Thomas Fanara (Fra) +2,85

9. Roberto Nani (Ita) +3,00

10. Ted Ligety (ZDA) +3,02

...

24. Žan Kranjec (Slo) +4,49

Odstop

Mišel Žerak (Slo)