Špeli ne bo treba več tako paziti na grame

Smučarska skakalka Špela Rogelj s krajšimi smučmi po novi vrhunski uvrstitvi v Oberstdorfu.

Objavljeno
24. januar 2015 00.40
Norway Ski Jumping
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Za razliko od Sapora, kjer so morali zaradi premočnega sneženja in vetra odpovedati tako uradni trening kot kvalifikacije najboljših smučarskih skakalcev in so jih izpeljali tik pred današnjo tekmo, so v Oberstdorfu včeraj kljub sneženju spravili pod streho celoten spored pred ženskima preizkušnjama za svetovni pokal.

Kvalifikacije na srednji napravi pod Senčno goro (HS-106) je z naskokom dobila Kanadčanka Taylor Henrich (101,5 m), od Slovenk pa je bila kot tretja najboljša Eva Logar (92,5 m). Zelo dobro je skočila tudi Katja Požun (92 m/6.), na današnjo tekmo (16.15) pa se je zanesljivo uvrstila tudi Urša Bogataj (87 m/14.), medtem ko je bila Barbara Klinec (64 m/49.) prekratka.

Že vnaprej uvrščeni Špela Rogelj in Maja Vtič sta po uspešnih poskusih na treningu – Rogljeva je imela s 95,5 in 97,5 m peti in četrti dosežek, Vtičeva (93 m in 86,5 m) pa sedmi in enajsti rezultat – izpustili kvalifikacije. »Želim si, da bi bila dekleta čim bolj samostojna in da bi znala sama presoditi, kdaj potrebujejo kakšen skok in kdaj ne. Špela in Maja, ki imata kot druga in sedma v svetovnem pokalu ta privilegij, da se lahko odpovesta nastopu v kvalifikacijah, sta tako ocenili, da jima ni treba še enkrat na vrh zaletišča,« je razložil glavni trener slovenske skakalne vrste Stane Baloh in v isti sapi dodal, da svojima najboljšima varovankama povsem zaupa.

Vtičeva je namreč pri skoraj 27 letih dovolj izkušena, 20-letna Rogljeva pa je v takšni formi, da je vsaka skrb odveč. Ob tem kaže omeniti, da zmagovalka Lillehammerja v Oberstdorfu skače z novimi, 2 cm krajšimi smučmi, zaradi česar bo nekoliko lažje zadihala, saj ji ne bo treba tako paziti na to, ali je prelahka. Bo pa – sodeč po treningu tudi danes in jutri (16.15) – znova kandidatka za najvišja mesta. »Stopničk ne zahtevamo, jih pa bomo – če se bo le ponudila priložnost – zgrabili z obema rokama,« je še dejal Baloh.