Štartna številka ne bo ovira za slalomsko vrnitev Tine Maze

Tina Maze je po slabem začetku sezone v Söldnu tako kot lani v Leviju na »popravnem izpitu« pripravljena za napad.

Objavljeno
15. november 2014 00.26
V. D., šport
V. D., šport
Levi – V slalomskem seštevku je Tina Maze v olimpijski sezoni na svetovni lestvici z drugega mesta v sanjski sezoni 2013 padla na dvanajsto. Izgubila je kar 400 točk, največ v karieri v katerikoli disciplini v eni sezoni. Osvojila je zanjo sila povprečnih 148 točk, najmanj v zadnjih petih sezonah oziroma od leta 2009, ko se je povzpela med prvokategornice.

Na vprašanje, kaj ji te številke povedo, je pred prvo slalomsko preizkušnjo nove sezone v Leviju odgovorila, da pravzaprav nič posebnega. »Massi me sicer nenehno opozarja, da bom padla iz elitne petnajsterice, če bom smučala slabo, vendar se s številkami ne obremenjujem. Če bom smučala dobro, se bom, ne glede na štartno številko na začetku sezone, vrnila na mesto, ki si ga po svojem znanju zaslužim. O tem pač nikoli nisem dvomila,« razmišlja Črnjanka o slalomskem zdrsu, ki je po svoje tudi njen največji izziv v tej sezoni.

V ekipi aMaze verjamejo, da bo trikratna slalomska zmagovalka tekem v svetovnem pokalu (v Lenzerheide 2011, Zlati lisici in Ofterschwangu 2013) pokazala pravi obraz šampionke in v Leviju smučala tako, kot je denimo lani, ko je po enako neuspešnem štartu sezone v Söldnu osvojila tretje mesto. Optimizem sloni na dejstvu, da se je seznanila z razmerami in preizkusila progo. »Navkljub vsem izkušnjam v negotovih razmerah nisem sposobna več tvegati stoodstotno. V Söldnu je bilo zame vse skupaj prezahtevno – od terena do počutja. Čeprav na ledenik hodim že štirinajst let, se v novih snežnih razmerah nisem znašla. V Leviju sem progo preizkusila že minuli teden in še enkrat na uradnem preizkusu proge. Počutim se veliko bolj zanesljiva, kot sem bila pred dvema tednoma v Avstriji,« Mazejeva verjame, da danes ne bo miselnih dvomov oziroma ovir. Imela je namreč dovolj časa, da je osvojila slalomski ritem, ki ji je v minuli sezoni zaradi tekmovanj v vseh petih disciplinah delal velike težave.

Pomembno je tudi, da je letos našla pravo opremo – smuči in čevlje, v katerih se počuti veliko bolj zanesljivo. Proga je sicer odlično pripravljena, temperature pa bodo dovolj nizke, da bodo razmere vrhunske za vse smučarke. Odločala bosta torej znanje in napad oziroma stopnja tveganja.

S slovesom tretje in pete slalomistke sveta, Avstrijke Marlies Schild in Nemke Marie Höfl-Riesch, ter Francozinje Nastasie Noens je slalomska konkurenca precej slabša kot v drugih disciplinah. Od aktivnih smučark so v prejšnji sezoni izstopale le tri – Američanka Shiffrin ter Švedinji Frida Hansdotter in Maria Pietilä-Holmer. Novi v elitni sedmerici sta tako slovaška rekonvalescentka Veronika Velez-Zuzulova in Avstrijka Bernadette Schild.

Shiffrinova, sicer lanska zmagovalka Levija, je v osmih nastopih slavila kar pet zmag ter bila po enkrat druga, sedma in dvanajsta. Mazejeva je v minuli sezoni po tretjem mestu na Finskem padla in se le enkrat uvrstila v deseterico (na 9. mesto v Åreju). Najboljša slovenska smučarka verjame, da se bo kakovostni vrh razširil, ker prihajajo nekatere mlajše tekmice. Enako razmišlja tudi Shiffrinova, ki opozarja na izjemen motiv Fride (Hansdotter), ki je bila lani trikrat druga. Olimpijska in svetovna prvakinja tudi letos stavi na svojo paradno disciplino, čeprav je tudi v veleslalomu naredila zmagoviti korak naprej.