Suspenz šestim ruskim tekačem

Na seznamu kaznovanih so Aleksander Legkov, Maksim Vilegžanin, Jevgenij Belov, Aleksej Petuhov, Julija Ivanova in Jevgenija Šapalova.

Objavljeno
27. december 2016 17.09
Russia Doping
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA
Moskva - Trener ruske reprezentance v smučarskih tekih Oleg Perevozčikov je za rusko tiskovno agencijo Tass potrdil, da so štirje ruski tekači na smučeh Aleksander Legkov, Maksim Vilegžanin, Jevgenij Belov in Aleksej Petuhov začasno izključeni s tekmovanj zaradi suma kršenja protidopinških pravil. To velja tudi za Julijo Ivanovo in Jevgenijo Šapalovo.

Vsi omenjeni bodo izpustili novoletno turnejo Tour de Ski, ki se bo začela v soboto v Val Mustair v Švici, trajala pa bo do 8. januarja, s tradicionalnim vzponom na tradicionalnim na Alpe Cermis.

Že minuli petek je Mednarodna smučarska zveza (FIS) sporočila, da je šest ruskih tekačev na podlagi domnevne zlorabe dopinga na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014 začasno suspendiranih, vendar imen ni objavila. Po tem sporočilu so na ruskem športnem spletnem portalu chamiponat.com poročali, da gre za Legkova, Vilegžanina, Belova, Petuhova, Julija Ivanova in Jevgenija Šapalova. Pozneje je Ivanova v pogovoru za Tass potrdila, da je začasno suspendirana.

Mednarodni olimpijski komite (MOK), ki je že pred tem uvedel disciplinski postopek proti 28 ruskim športnikom, ki so barve Rusije zastopali OI v Sočiju. Postopek je spodbudila objava drugega dela McLarnovega poročila v začetku meseca, ki je razkrila sistemski doping v Rusiji. Glavni preiskovalec Svetovne protidopiške agencije je analiziral 95 vzorcev ruskih športnikov iz Sočija in jih dal na voljo Moku. Po poročanju kanadskega odvetnika Richarda McLarna so kar pri 28 športnikih ugotovili in dokazali zlorabo prepovedanih sredstev in manipuliranje z vzorci.

V dopinški zaroti med olimpijskimi igrami v Sočiju se je znašlo 12 ruskih športnikov, ki so v Sočiju osvojili kolajne.