Ta sezona morda »prava« za globus

Mikaela Shiffrin je pripravljena na nadaljevanje slalomske prevlade.

Objavljeno
07. november 2016 00.48
Mikaela Shiffrin Solden 22.10.2016 [Mikaela Shiffrin]
Špela Robnik
Špela Robnik
Sölden – Po odlični veleslalomski premieri je Američanka Mikaela Shiffrin ostala na ledeniku Rettenbach in se tam »zaprla« med slalomske količke. V Leviju bo ta konec tedna na sporedu prva tekma njene paradne discipline, še toliko bolj pomembna pa bo zanjo naslednja preizkušnja: domača tekma v Killingtonu, s katero se bo svetovni pokal po 25 letih vrnil na vzhod ZDA.

Pri 21 letih zase pravi, da je že slalomska veteranka in glede na število zmag (19) bi pravzaprav res lahko bila. »A ko se preusmerim na veleslalom ali hitre discipline, sem spet začetnica,« je ob uvodu v sezono razmišljala razigrana mladenka, ki se že nekaj let pripravlja na vstop v hitre discipline in tudi lov na veliki kristalni globus. »Mislim, da je prišla prva sezona, v kateri bi bilo to dejansko res mogoče. No, seveda je treba počakati do polovice sezone, da bom videla, kako mi gre. Če bom dobro nastopala v slalomu in veleslalomu, dodala še kakšen rezultat v hitrih disciplinah, bi bila lahko velika želja uresničljiva,« je povedala. V Čilu se je sicer poleti pridružila pripravam ameriške reprezentance za hitre discipline in menda pozitivno presenetila trenerje. »Dobro mi je šlo, na dolgih smučeh sem se počutila že precej bolje, kot sem pričakovala, tako v smuku kot v superveleslalomu sem se prav udomačila.«

Smučarka, ki je na dobri poti, da postane najboljša slalomistka smučarske zgodovine (ta čas je peta, eno zmago za Janico Kostekić in dve za Eriko Hess), bo kajpak še naprej glavnino točk nabirala v slalomu in v Leviju začela tudi lov na četrti mali kristalni globus, ki ga je lani nesrečno izgubila zaradi poškodbe kolena. Že sredi sezone se je vrnila v velikem slogu in bila pravzaprav moralna zmagovalka sezone, četudi je pred njo končala Švedinja Frida Hansdotter. V Leviju, kjer je lani tekma odpadla, bo kajpak skušala spet vzpostaviti prevlado. Poškodba je preteklost, kot pravi, je 100-odstotno pripravljena, tudi kolenske opornice že dolgo ne nosi več. »Še nikdar se nisem počutila tako močno. Resda poškodba sredi sezone ni bila idealna, a sem po njej toliko lažje začela poletne kondicijske priprave,« je dejala pred začetkom nove sezone, ki jo je v Söldnu začela z drugim mestom v veleslalomu. Najbolj se je približala Švicarki Lari Gut, s kateri bi lahko bili tudi osrednji zvezdnici te smučarske sezone.

V Söldnu se je tudi pripravljala za tekmo na Finskem, na kateri se bo borila za svojega drugega severnega jelena, nato pa bo sledila selitev v ZDA. Shiffrinova se je letos veseli še toliko bolj, saj tekme tehničnih disciplin prvič gostujejo v Killingtonu v Vermontu. Odraščala je sicer v Vailu, a njena družina je iz Nove Anglije, zato ponosno pričakuje svoje domače navijače. »Kot slišim, vsi že komaj čakajo to tekmo, pričakujem, da bo vzdušje izjemno,« se je uspešnega zahvalnega vikenda doma nadejala Američanka, ki pa, tako kot tudi njene tekmice, še ne ve, kakšne snežne razmere lahko tam pričakuje. Ob Atlantskem oceanu bodo kajpak precej drugačne kot v Koloradu.