Slovenske tekačice brez Višnarjeve na Tour de Ski

Slovenske smučarske tekačice so na novinarski konferenci razkrile načrte za prihajajočo novoletno turnejo.

Objavljeno
22. december 2014 14.56
afp*Visnar SKI-NORDIC-WC-ITA
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Ljubljana - Najboljše slovenske smučarske tekačice so se danes vrnile iz Davosa, ki je minula dva tedna gostil tekme svetovnega pokala.

Dekleta so na švicarskem prizorišču dosegle nekaj dobrih rezultatov. Za najboljšega je poskrbela Vesna Fabjan z osmim mestom v šprintu v prosti tehniki, spodbuden pa je tud dosežek Lee Einfalt, ki si je z 20. mestom priborila prve točke svetovnega pokala.

Slovenske reprezentantke so šele ponoči prispele iz Švice, že danes pa so na novinarski konferenci predstavile načrte za prihajajoči Tour de Ski, ki bo med 3. in 11. januarjem.

Višnarjeva brez novoletne turneje

Na današnji konferenci ni bilo Katje Višnar, četrte v seštevku šprinterskih preizkušenj, ki je svoje načrte sporočila z Norveške: »Moj glavni cilj je prav gotovo svetovno prvenstvo. Tekem mi do takrat ne bo manjkalo, saj bom nastopala v skandinavskem pokalu, nekaj tekem bo celo na prizorišču svetovnega prvenstva. Če želim dobro nastopiti v klasičnem sprintu, ki je moja paradna disciplina, se mu moram tudi posvetiti in ga trenirati. Tudi zato bom izpustila novoletno turnejo, v tej sezoni je prioriteta SP v Falunu,« je sporočila Višnarjeva.

Ta je bila v nedeljo na pragu nove dobre uvrstitve, vendar je v četrtfinalu naredila veliko napako in v zaključnih metrih drugo mesto v skupini prepustila Švedinji Maji Dahlqvist: »To je zdaj že pozabljeno, sem se pa iz tega veliko naučila. Najprej sem videla samo njeno senco, nato pa je padla mimo. Čim prej želim to pozabiti,« je dejala Višnarjeva.

Fabjanova vprašljiva za Tour de Ski

V Davosu je med Slovenkami najvišje posegla Vesna Fabjan, ki upa, da bo rezultatsko krivuljo obrnila navzgor: »Sezona se ni dobro začela, potem sem staknila še virozo in prve tekme niso šle po načrtih. Zdaj je bolje, to sem dokazala tudi včeraj, računam, da bo šlo zdaj navzgor.«

Fabjanova zaenkrat še ne ve, ali bo nastopila na novoletni turneji, saj bodo šele zdravniški pregledi pokazali, ali je telo dovolj spočito: »Bom videla, kako bo, če bodo zdravniki rekli, da je okej, potem bom nastopila. Vsekakor pa bom vztrajala največ do pete etape v Dobiaccu,« je pred prvim vrhuncem sezone dejala tekačica iz Besnice.

Nekaj neznank o nastopu na Touru ima zaradi podobnih zdravstvenih težav tudi Nika Razinger, medtem ko bosta Lea Einfalt, ki je v zadnjem času pokazala ogromen napredek, in Alenka Čebašek glavni slovenski orožji na prihodnjem velikem tekmovanju.