Tina Maze ob pravem času vrnila udarec

Prva smučarka svetovnega pokala ohranila 44 točk prednosti. Anna Fenninger je iz lovke spet postala plen.

Objavljeno
09. marec 2015 01.14
 Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Garmisch-Partenkirchen – Tina Maze je v svetovnem pokalu že četrtič zapored stopila na zmagovalni oder. Medtem ko zadovoljstvo v Banskem in po sobotnem smuku ni bilo popolno, ker je bila vselej za stopničko višje prva izzivalka v boju za veliki globus Anna Fenninger, pa je po predzadnjem superveleslalomu sezone drugo mesto dobilo želeno težo.

Avstrijka je končno pristala stopničko pod njo. Črnjanka ji je ob pravem času vrnila udarec in dvoboj za veliki globus vrnila na ničelno točko pred tekmama v Garmisch-Partenkirchnu oziroma na 44 točk razlike. V ekipi aMaze so si oddahnili. Napetost, ki je bila za prvo smučarsko sveta že precej moteča, je popustila, popolna osredotočenost pa seveda ne. Fenningerjeva je v izvrstni formi, tako da bo dvoboj do konca negotov. Pri Mazejevi je bilo olajšanje vidno, še bolj pa pri vodji ekipe Andrei Massiju. »Tina je tudi v njej novi tekmovalni razsežnosti dobila veliko psihološko bitko. Tako močna že lep čas ni bila. Znova deluje tako, kot mora,« je bil zadovoljen Massi, ki pa je bil po smuku precej razočaran, ker je Tina podlegla pritisku. Roko na srce, tudi sam je bil vse prej kot miren, kakršnega sicer poznamo v najbolj stresnih tekmah. Kaj je Tina zaradi napetosti in živčnosti zamudila v smuku, je nazorno pokazal smukaški superveleslalom.

Fenningerjeva je ves časa dvoboja za veliki globus zelo previdna. Prav nobena izmed zmag je ni napolnila z evforijo. Nasprotno. Zelo preudarna je. Po boljši uvrstitvi v smuku (bila je druga, Mazejeva pa tretja) je v vseh pogovorih poudarjala, da je Tina izkušenejša, predvsem pa v zelo dobri formi in močna. Na vprašanje, koliko verjame v veliki globus, je odgovorila, da ne ve, kaj se bo zgodilo. Prepričana pa je, da bo končni razplet odvisen od Mazejeve in njenega slaloma. Verjela je seveda, da bo razliko v superveleslalomu zmanjšala na samo štiri točke. A je Mazejeva dvoboj preobrnila v svoj prid.

Po tretjem mestu v svoji paradni disciplini je razlagala, da je zadovoljna, ker je ohranila visoko rezultatsko raven, dotaknila pa se je tudi superveleslalomske postavitve. Pravi, da je bila zanjo prehitra. »Pričakovala sem, da bo Tina boljša v smuku, jaz pa v superveleslalomu, a se je obrnilo drugače. Zadovoljna sem s tekmama v Garmischu,« je svetovna prvakinja v superveleslalomu, ki je v svetovnem pokalu že osmo tekmo zapored stopila na zmagovalni oder, komentirala izenačeni predzadnji dvoboj v hitrih disciplinah.

Notranje razočaranje brhke Avstrijke, ki se je kazalo v njenem nasmehu, predvsem pa zelo kratkih odgovorih na novinarska vprašanja, je bilo razumljivo. Po smuku ni bila le na najboljši poti, da se Mazejevi približa na štiri točke, ampak tudi, da Lindsey Vonn vzame obe lovoriki v hitrih disciplinah. Po superveleslalomu pa se je vse skupaj obrnilo. Vonnova ima pred finalnima nastopoma v smuku in superveleslalomu prednost. Po superveslalomski zmagi je Američanka, ki je rekord zmag povišala na 65, zagotovila, da bo naredila vse, da lovoriki osvoji, kar bi bil seveda pravi obliž za neuspeh na domačem SP. Na vprašanje, kako je ona doživela Ghirardijevo progo, se je le nasmehnila, češ, trasa Tininega trenerja zagotovo ni bila v prid Fenningerjevi, zato pa zelo njej sami.

Anno zdaj na štirih frontah čaka bitka, ki jo lahko v celoti izgubi. Zato je zdaj ona tista, ki mora braniti svoj položaj. Tudi v veleslalomu. Iz lovke je le po eni tekmi postala plen. Nobenega dvoma pa seveda ni, da bodo v hitrih disciplinah le tri smučarke v medsebojnih dvobojih odločile o vseh lovorikah. Mazejeva je že včeraj s posebnim letalom (prevoz je omogočil sponzor Milka) iz Innsbrucka odpotovala v Åre, kjer jo čaka nov veleslalomski dvoboj s Fenningerjevo. Po vsem, kar je bilo slišati v Garmischu, morda tudi slalomski. Avstrijka je po smuku odločno zavrnila možnost, da bi na Švedskem nastopila v slalomu. Včeraj je že dejala, da morda bo ...