Točke FIS odločile: Flisar drugi v Nemčiji!

Slovenski as v smučarskem krosu je v Feldbergu v neregularnih razmerah na zmagovalni oder stopil tretjič v sezoni.

Objavljeno
05. februar 2017 15.14
Germany Ski Cross World Cup
J. P.
J. P.

Feldberg - Več kot 300 požrtvovalnih delavcev se je na vso moč trudilo, da bi s proge v nemškem Feldbergu odstranili odvečno količino novozapadlega snega, ki je onemogočal izvedbo druge zaporedne preizkušnje svetovnega pokala v smučarskem krosu na tem prizorišču. Niso bili uspešni, narava je bila močnejša, ker prehitevanje na progi domala ni bilo mogoče, so tekmo predčasno prekinili in končali. Izpeljali so le nastope šestnajstine finala, med zmagovalci posameznih skupin pa določili končni vrstni red pri vrhu glede na uvrstitev v posebnem točkovanja Mednarodne smučarske zveze (FIS).

Ker je bil najhitrejši v deveti skupini tudi slovenski predstavnik Filip Flisar, ki v omenjeni razvrstitvi drži drugo mesto, je to pomenilo, da je današnjo tekmo na meji regularnosti končal na drugi stopnički zmagovalnega odra. V najboljši trojici je končal tretjič v tej tekmovalni zimi, potem ko se je decembra dveh zmag v dveh dneh veselil v italijanskem Innichenu. Sredi januarja zaradi bolezni v Watlesu ni bil prepričljiv, včeraj pa je zasedel 17. mesto. Danes je pred njim končal le vodilni v posebnem točkovanju FIS, Francoz Jean Frederic Chapuis, tretje mesto je zasedel Švicar Alex Fiva. Flisar je v skupni razvrstitvi smučarskega krosa napredoval na četrto mesto, novo priložnost bo imel že prihodnji konec tedna na dveh tekmah v švedskem Idreju, kjer si je lani pokoril konkurenco. Ženske tekme danes v Feldbergu sploh niso izpeljali. 

Flisar: Zame je čakanje na štartu težje kot smučanje

»Res je videti, da nisem še nikdar lažje prišel do drugega mesta, a se s tem ne strinjam. Zame je čakanje na štartu težje kot smučanje, tudi v edinem opravljenem nastopu smo - za razliko od včeraj - dali vse od sebe, zavedajoč se, da je tekma v nevarnosti. Zelo sem bil zadovoljen s svojo predstavo, manj s tem, kar se je dogajalo pozneje. Toda proti naravi je težko, razmere niso bile enakovredne, zaustavljal nas je veter, komaj smo prihajali prek skokov. Najbolj prav bi bilo, če bi tekmo odpovedali, a so oba dneva vlekli čudne poteze, čudna je bila tudi razvrstitev. Koliko je poštena, ne vem, je pa pokazatelj, ki ga sicer ne vidimo. Očitno sem po točkah zelo visoko, očitno je za mano dobra sezona, navsezadnje sem ob Chapuisu edini z dvema zmagama,« je bil po tekmi mešanih občutkov Flisar.

»Po bolezni še nisem stoodstoten, preteklost mi daje vedeti, da potrebujem čas za vrnitev na želeno raven. Daljši odmori mi ne ustrezajo. Po tako dolgotrajni bolezni bi potreboval daljše kondicijske priprave, za katere pa ni bilo časa. Toda prihajam k sebi, občutki se vračajo, veselim se prihodnjih preizkušenj,« je po trinajstih stopničkah v karieri pristavil Mariborčan.