Ustavi lahko le sama sebe

Nov udarec za najboljšo smučarko v zgodovini Lindsey Vonn.

Objavljeno
07. marec 2016 13.35
Špela Robnik
Špela Robnik
V Garmischu je 6. februarja letos, točno dve leti po strahovitem padcu na SP v Schladmingu, Lindsey Vonn dosegla svojo 76. zmago v karieri. Zdelo se je, da bo odtlej le še odštevala: 10, 9 ... do tako opevanega rekorda Ingemarja Stenmarka in njegovih 86 zmag. Da ima odprto pot, da postane najboljša vseh časov. In dvigne tudi svoj peti veliki globus. Toda nato se je vse postavilo na glavo.

Uživala je v pozornosti, ki kajpak pritiče daleč najboljši alpski smučarki v zgodovini. Fotografirala se je z Annemarie Moser-Pröll, ki jo je ujela z rekordno 36. smukaško zmago, prvič segla v roko tudi Stenmarku, o katerem je v pogovoru za Delo dejala, da bo precej razočarana, če ga ne doseže. Bilo je govora o rekordih, o globusih, novih zmagah. Po drugi strani pa se je zdelo, da celo še bolj uživa v zvezdništvu stran od belih strmin, v druženju s športnimi zvezdami, kot je Lewis Hamilton, jemala je dih s fotografijami z narisanimi kopalkami za Sports Illustrated in tako dalje. Nič ni šlo več le za smučanje, a vse to pač prinaša njen zvezdniški status. In ko je Švicarka Lara Gut še naprej vztrajno kazala zobe v boju za veliki globus, ko so bili na sporedu tehnično zahtevni evropski smuki, ko jo je morda načela tudi utrujenost, v svoji tekmovalni strasti pa ni prisluhnila telesu, se je spet morala ustaviti. Po padcu v superveleslalomu v Soldeuu bi bilo s poškodbo levega kolena nadaljevanje preveč tvegano. Tako je tretjič v štirih letih predčasno končala sezono.

Z »najtežjo odločitvijo kariere« je pred peto skupno zmago postavila SP prihodnje leto v St. Moritzu in OI v Pjongčangu leto pozneje. Nihče ne dvomi, da se bo znova vrnila v velikem slogu. Kot se je denimo leta 2006 na OI v Torinu po grozovitem padcu v smuku. Ironično se je te dni, kmalu po svoji odločitvi o koncu sezone, znašla na seznamu nominirancev nagrad laureus za vrnitev leta. Spet se bo vrnila v telovadnico, naredila vse, kar bo potrebno, da bo poleti lahko odšla na priprave na južno poloblo. Težava je v tem, da je ta njena velika vnema lahko tudi pogubna. Spomnimo, že po prvi poškodbi je preuranjeno izsilila vrnitev in zato morala izpustiti OI v Sočiju. Odtlej telo velike bojevnice, ki se je želela kosati z moškimi, ni več enako, manj je zanesljivo, v svojih brezkompromisnih nastopih pa je le še bolj podvržena poškodbam. »Edino, kar lahko ustavi Vonnovo, je pravzaprav ona sama. Tako agresivno in neustrašno smuča, celo na treningih, da jo to lahko veliko stane,« je že pred začetkom sezone o njej dejal nekdanji ameriški olimpijec Doug Lewis.

Bo s tem pristopom sploh lahko uresničila željo po nastopu na najbrž še zadnjih OI? In še pomembneje: bo z njim lahko ostala zdrava ali pa vsaj brez večjih posledic? »Po drugi poškodbi kolena so mi vsi v moji družini dopovedovali, naj mislim na prihodnost. 'Ali v svoji starosti ne bi rada več hodila?' A sem jim dejala: 'Ne skrbite, danes je v medicini mogoče vse. Mi bodo pač dali nova kolena.' Niti na misel mi še ni prišlo, da bi se upokojila,« je v nekem pogovoru dejala jeseni.

In tako je nesporna smučarska kraljica pred koncem zime poskrbela za novo dramo. To ji je po padcu v Andori, ki se je sprva izkazal za nedolžnega, v javnosti očitala tudi Gutova, znana po svojem ostrem jeziku. »Vedno lahko ob takšnih dvobojih postane vse skupaj zelo napeto. To gledalce le še boj pritegne, nič drugače ni bilo lani s Tino Maze in Anno Fenninger,« je dejala Švicarka in naposled seveda obžalovala, da se z Vonnovo ne bosta mogli boriti do konca. Zaželela ji je zdravja in hitro vrnitev, čestitk za globus pa ni želela sprejeti: »Na voljo je še 700 točk, te štejejo enako kot tiste na začetku sezone. Tudi če bi si ga že zagotovila, se še ne bi začela veseliti. Videli smo, kako hitro se stvari obrnejo.«