V boj za novo poglavje slovenske pravljice na snegu

Na biatlonski Pokljuki so se tokrat v smehu in dobri volji predstavili člani smučarske družine za prihajajočo olimpijsko sezone.

Objavljeno
04. oktober 2017 22.57
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Pokljuka – Vožnja po meglenih ovinkih ceste na Pokljuko ni ravno obetala pravljične podobe ob predstavitvi akterjev Smučarske zveze Slovenije za prihajajočo olimpijsko zimo, a nato so sončni žarki, natanko nad osrednjim biatlonskim štadionom, odgnali morebitno slabo voljo. Prav tam, kjer je ciljni prostor na tekmah, pa so se v velikem šotoru predstavili Ilka Štuhec, Peter Prevc, Jakov Fak in številni drugi.

Smeh in dobra volja sta krojila druženje članov mogočne slovenske smučarske družine s pokrovitelji, športnimi delavci in novinarji, moderatorja prireditve Bojana Makovca, sicer kot prekaljenega planiškega napovedovalca znanega po iznajdljivosti, je denimo dodobra zmedel udarni adut slovenske biatlonske vrste Fak, ko mu je ob namigu, kako je minilo pripravljalno poletje, dejal: »Kopal in sončil sem se …« Ratečan, ki ima vedno pripravljeno naslednje vprašanje, se je takrat le nasmehnil, podobno kot tudi pozneje, ko je ob vprašanju mojstru prostega smučarskega sloga Filipu Flisarju – češ, kaj je tako posebnega v San Candidu/Innichenu, da tam zmaguje –, vselej za šalo pripravljeni Štajerec odgovoril: »Tam imajo čudovit lokalni 'špek', kot zmagovalec sem prinesel za nagrado šestkilski kos, tako da smo se vsi doma dobro najedli …«

Rdeča nit tekmovalnih razmišljanj se je seveda pri vseh navzočih sukala okrog pričakovanja olimpijskih iger, vendar pa je do takrat pred slovenskimi aduti strmin, smučin, strelišč in skakalnic še veliko pomembnih ciljev: pred junaki veleslalomskih zavojev že prav kmalu, čez tri tedne, premiera sezone na Tirolskem, skakalce do odhoda v olimpijski Pjongčang čakata novoletna turneja in svetovno prvenstvo v poletih, tekači se bodo prvič po januarju 2016 spet razveselili tekme najvišje ravni v domači Planici, Rogla bo vnovič gostila deskarje, Krvavec elito telemarka. V biatlonski druščini je drugače, po dolgih letih prihajajoča zima ne prinaša velike pokljuške predstave. »Seveda nam je zato hudo, a očitno bo treba še vztrajati,« se je nasmehnila Teja Gregorin, ki se je pri svojih 36 letih zelo resno lotila priprav za igre, na katerih bo branila bron iz Sočija, nato pa načrtuje vsaj še eno sezono v družbi najboljših. In takrat bo predvidoma prav Pokljuki v koledarju svetovnega pokala pripadlo posebej podčrtano mesto: tu naj bi bilo uvodno prizorišče sezone! Vrsto let je premiera v Östersundu, a ker bo uveljavljeni švedski biatlonski center v poolimpijski sezoni 2018/19 gostil svetovno prvenstvo, bo čas za začetek zime pripadel najbrž kar gorenjski planoti.

Na njej je sicer v teh dneh gneča. Pa ne le zavoljo številnih športnikov – tu se bodo še slaba dva tedna pripravljale tudi ukrajinske biatlonke pod vodstvom slovenskega strokovnjaka Uroša Velepca –, temveč tudi gozdarjev ob poseki in zoprnem boju z lubadarji, posebno poglavje kajpak pripada gobarjem. In prav po jurčkih je v šotoru ob koncu smučarske predstavitve lepo zadišalo iz ponve kuharskih mojstrov, na jedilniku so bile tudi borovnice – kakopak tudi pokljuške –, in sicer v zavitku s skuto z bližnje planšarije. Športniki so ob številnih pogovorih hrepeneli po vodi, funkcionarji so si nazdravili z vinom. Spomin na zadnjo olimpijsko zimo, februarja 2014, razkriva kar osem kolajn smučarske družine, utopično je razmišljati, da bi dežela dveh milijonov prebivalcev, resda pa veličastne tradicije panog na snegu, vedno znova tako ponosno nizala številne uvrstitve med najboljše tri. A kandidatov za vrhunske dosežke, pa ne le na OI, bo v novi zimi spet precej.

»Mar ni cilj slehernega udeleženca na olimpijskih igrah kolajna,« je bil jasen odlični smukač Boštjan Kline, tudi njegov mariborski rojak in pri 26 letih vrstnik Klemen Kosi ne skriva novih visokih ciljev. Za njih je pripravljen garati do konca jeseni, zaradi priprav v Italiji bo ta zapriseženi privrženec vijoličnih nogometašev zamudil bližajoče se spektakularno gostovanje Liverpoola. »Kaj morete, tak' pač je,« omeni, v hipu mu misli z nogometne zelenice uidejo k mogočnim belim strminam, na katerih bo sodeč po zadnji sezoni očitno udarno ime Ilka Štuhec. Svetovna prvakinja v smuku je jasna: »Olimpijske igre so mikaven cilj, a do njih se moramo še prebiti prek številnih tekmovalnih izzivov.«