V gosti megli na zmagovalni oder skočili trije prekaljeni asi

Švicar Simon Ammann je bil najboljši v Kuusamu. Peter Prevc 9., do točk še Damjan, Kranjec in Lanišek.

Objavljeno
29. november 2014 00.54
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Kuusamo – Štirikratni olimpijski prvak v smučarskih skokih Simon Ammann je ob koncu prejšnje sezone resno razmišljal o tem, da bi svoje smuči postavil v kot. Po temeljitem premisleku, za katerega si je vzel res veliko časa, je vendarle sklenil, da bo nadaljeval športno pot. Da se je odločil pravilno, (si) je 33-letni Švicar dokazal včeraj, ko je prepričljivo v svojo korist odločil prvo tekmo v Kuusamu.

Ammann je bil na veliki napravi Rukatunturi (HS-142) v tako gosti megli, da so morali trenerji svojim varovancem znak za štart dajati s kriki in žvižgi, dejansko razred zase, saj je bil najboljši v obeh serijah. Potem ko je v uvodni pristal pri 139,5 metra, ga je v finalu odneslo še poltretji meter dlje. Ko je nato na semaforju rezultatov pred svojim priimkom zagledal št. 1, je kar zavriskal od silnega navdušenja in se vrgel na sneg, na noge pa sta mu pomagala Japonca Daiki Ito (138 m in 137,5 m) in Noriaki Kasai (131 m in 136,5 m), ki sta mu delala družbo na odru za najboljše smučarske skakalce na svetu.

»Na treningu mi še ni šlo tako dobro, kot bi si želel, vendar pa mi je nekako uspelo, da sem odmislil slabše poskuse. V uvodni seriji sem imel med prvim skokom zelo visoko krivuljo leta, dober občutek pa mi je vlil moč za finalni nastop. Zares sem vesel, da mi je šlo tokrat že skoraj kot po maslu, čeprav moram še delati na tem, da bom izboljšal pristanek. Pomembno je, da si že na začetku sezone spredaj,« se je švicarski šampion razveselil svoje 22. zmage v svetovnem pokalu, s katero si je priboril tudi rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku.

Ko se je ozrl okrog sebe ter videl 28-letnega Ita in 42-letnega Kasaija, je v smehu pripomnil, da je »zmagovalni oder« tokrat kar precej star. Ito je ob tem priznal, da nima pojma, kako je lahko osvojil drugo mesto, ko pa je začel resno trenirati šele oktobra, poleg tega ga je zaradi spremenljivega vetra v Kuusamu vedno tudi malo strah, podobno začuden nad tretjim mestom pa je bil tudi Kasai, ki poleti prav tako ni veliko vadil, ker je bil tako zaposlen s svojim televizijskim programom.

Zadovoljen z uvrstitvijo, ne pa s prvim skokom

Najvišje uvrščeni Slovenec je bil znova Peter Prevc, ki je s skokoma, dolgima 126,5 in 137 metrov, pristal na devetem mestu – tik pred zmagovalcem Klingenthala, Čehom Romanom Koudelko (129 m in 130 m). Boljšo uvrstitev je – podobno kot minulo nedeljo v areni Vogtland – zapravil v prvem »polčasu«, po katerem je bil osemnajsti. V oči pa bode tudi njegova nizka zaletna hitrost; v primerjavi z najboljšimi je bil namreč včeraj v povprečju počasnejši za 1 km/h.

»Zadovoljen sem z uvrstitvijo, ne pa tudi s prvim nastopom, pri katerem sem zamudil odskok, posledično so mi smuči ušle preveč navzgor, zaradi česar sem izgubil nekaj dragocene hitrosti,« je pojasnil 22-letni Gorenjec, ki je v skupnem seštevku izgubil tri mesta, tako da je zdaj osmi in ima tako vnaprej zagotovljen nastop tudi na današnji preizkušnji, ki se bo po kvalifikacijah začela ob 16. uri.

Jernej Damjan (131 m in 128,5 m), ki je v finalu nastopil tik pred Prevcem, je v drugi seriji preskočil enega tekmeca in zasedel končno 18. mesto. »Tako sem si želel dobro začeti sezono, pa se mi v Klingenthalu ni izšlo po načrtih. Počutim se dobro, vem, kaj moram storiti, da bom še bližje vrhu,« je izjavil 31-letni Ljubljančan, ki je tekmo končal mesto pred kvalifikacijskim zmagovalcem, Norvežanom Andersom Bardalom (118,5 m in 133 m), in dve pred reprezentančnim kolegom Robertom Kranjcem (130,5 m in 125 m).

»Leteči Kranjčan« je imel sicer od Slovencev po uvodni seriji še najboljše izhodišče, ki pa ga je pokvaril s 24. dosežkom finala. Vanj se je drugič zapored prebil mladi Anže Lanišek (131,5 m in 125 m), ki se je včeraj uvrstil na 25. mesto. Brez točk pa sta ostala Jurij Tepeš (115 m/41.) in Matjaž Pungertar, ki se mu je nastop povsem ponesrečil in je z 89,5 metra med uvrščenimi tekmovalci pristal na zadnjem, 49. mestu.

»Prevc je z uvrstitvijo med deseterico spet dosegel zelo dober rezultat, škoda pa je njegovega precej zamujenega odskoka v prvi seriji. Malenkost prepozen je bil tudi v finalu,« je razložil glavni trener slovenske skakalne vrste Goran Janus ter za osvojene točke pohvalil tudi Damjana, Kranjca in Laniška.