V igri točk globus smukaču brez zmage

Moški smuk: dvojno italijansko slavje v ZDA. Boštjan Kline padel, a se sam pobral.

Objavljeno
16. marec 2017 01.08
Mojca Finc
Mojca Finc
Aspen – Triintrideset točk prednosti je imel pred zadnjim smukom sezone v Aspnu norveški smučar Kjetil Jansrud kot vodilni mož v razvrstitvi kraljevske discipline pred Petrom Fillom. A na ameriškem snegu se tokrat ni znašel, zasedel je šele 11. mesto in moral priznati premoč italijanskemu tekmecu, sicer drugouvrščenemu na tekmi. Fill je globus osvojil drugič zapored.

Verjetno si nihče ni mislil, da bo Jansrudu kristalna lovorika spolzela iz rok v zadnjem dejanju. Tudi Fill ne, ki je ob prihodu v cilj in čakanju na nastop Skandinavca negotovo zmajeval z glavo in se spraševal, ali bo prikazano zadostovalo za ubranitev lovorike. Upanje se je okrepilo, ko je »viking« krepko zaostal za njim. V nadaljevanju je s stisnjenimi zobmi opazoval, kako so tekmeci krojili njegovo usodo in se nadejal, da bodo točke pretehtale na njegovo stran. Razplet je bil ugodnejši, kot si je sprva predstavljal. Končni izračun mu je prinesel 23 točk prednosti pred Jansrudom.

»Upal sem, da se bo vendarle izšlo. Zdaj sem presrečen in zadovoljen, pokazal sem najboljše, kar sem tokrat zmogel. Ni nas veliko, ki smo ubranili globus, vesel sem, da mi je uspelo,« je povedal Južni Tirolec, ki si je lovoriko zagotovil brez vknjižene zmage v sezoni. »Ni prav enostavno zmagovati. Vsekakor pa ni slabo, če kažeš stanovitne rezultate. Če sem iskren, sem globus kar nekako odpisal, a na koncu se je vse sestavilo meni v prid,« je razpredal 34-letni tekmovalec in se zahvalil ekipi ter vsem, ki so mu pomagali do vrha smukaške razpredelnice.

Športno mu je v roko segel tudi poraženec v dvoboju Jansrud. »Razumljivo je, da sem razočaran, vendar moram to pač sprejeti. Ves teden sem bil nemiren, nisem imel dobrega občutka. Ponavadi se v ZDA počutim dobro, prav zato sem tokrat presenečen. Vsekakor čestitam Fillu. Zmagal je najboljši,« je priznal Norvežan, ki je z mislimi že pri olimpijskem letu: »Nova sezona prinaša nove priložnosti. Kljub vsemu imam za sabo zelo dobro smukaško zimo,« je z optimizmom pred novimi izzivi potegnil črto pod rezultati.

Italijani so praznovali dvojno zmago – najhitrejši na tekmi je bil Dominik Paris, družbo mu je na stopničkah poleg rojaka Filla delal še Švicar Carlo Janka, za katerega so bile to edine stopničke v hitrih disciplinah v tej zimi. Slovenski predstavnik Boštjan Kline je odstopil pred drugim merjenjem vmesnega časa. »Na enem od valov sem naredil slab gib, kar me je vrglo iz ravnotežja, sledil je padec,« je povedal Kline, ki je letel po zraku, prebil vse tri zaščitne ograje ob progi in preden je pristal na trdih tleh, ostal brez smuči. Pobral se je sam. »Storil sem napako. Z vizualizacijo bom moral to v mislih odpraviti. Bolečine čutim, ampak ni nič resnega,« je povedal Mariborčan, ki je sezono končal kot deseti smukač sezone. Pred tekmo v Aspnu je držal 6. mesto v smukaški razvrstitvi, od tretjega ga je ločilo 41 točk.

Sezono, v kateri je položaj v smukaški razvrstitvi izboljšal za sedem mest v primerjavi s prejšnjo, si bo zapomnil po premierni zmagi v Kvitfjellu. Na osmih preizkušnjah se je štirikrat uvrstil med najboljšo sedmerico. »Dobro se je začelo, bile so pozitivne stvari, pa tudi slabe in napake. Vidim še ogromno rezerv, ki jih je mogoče dopolniti oziroma nadgraditi. V tej smeri razmišljam in delam naprej,« je razkril, kje ima prostor za napredek.

Ko se je zazrl k dvoboju Fill-Jansrud za lovoriko, je dodal, da je pripadla tistemu, ki je bolje izpeljal sezono. »Šport je igra točk in stotink. Tisti, ki je bolje presmučal progo v poldrugi minuti, je na koncu odnesel globus,« je še za konec Kline strnil misli.